Zonnepanelen en bliksem: Hoe werkt overspanningsbeveiliging en: wat is nodig?

Zonnepanelen en bliksem: Hoe werkt overspanningsbeveiliging en: wat is nodig?

Zonnepanelen & bliksem: wat te doen?

Zonnepanelen en bliksem: Hoe werkt overspanningsbeveiliging en: wat is nodig?

Zonnepanelen en bliksem: Hoe werkt overspanningsbeveiliging en: wat is nodig?

Dat blikseminslag schade kan veroorzaken is iedereen wel bekend. Jaarlijks krijgt Nederland te maken met zo’n 100.000 blikseminslagen. Wat kunt u doen om zich tegen schade door bliksem te beschermen, en wat is er nodig? Speelt het hebben van zonnepanelen ook een rol?

Hessel van den Berg
13 september 2017

bliksemstraalEerst maar even het goede nieuws: het hebben van zonnepanelen op het dak vergroot niet de kans dat uw huis door de bliksem zal worden getroffen. Hoewel je misschien intuïtief zou denken dat het hebben van elektrisch geleidend materiaal op het dak de bliksemstralen zou aantrekken, is uit statistisch onderzoek gebleken dat huizen met zonnepanelen niet vaker worden getroffen dan huizen zonder.

De gevolgen van blikseminslag kunnen groot zijn: de stroompieken die binnenkomen via elektrisch geleidende leidingen kunnen overal in huis terecht komen en schade aanrichten: televisies en lampen kunnen kapot gaan, routers voor het internet, en voor wie zonnepanelen heeft, kan ook de omvormer onherstelbare schade oplopen.

Drie beveiligingsklassen

Om uw elektrische toestellen tegen schade door bliksem te beschermen, kan overspanningsbeveiliging worden aangebracht. Overspanningsbeveiliging wordt verdeeld in drie categorieën: klasse 1 t/m 3. Hierbij is klasse 1 de zwaarste beveiliging, en klasse 3 de lichtste.

Volledige bescherming

schema overspanningsbeveiligingOm de elektra in uw huis tegen directe blikseminslag te beschermen, is een volledige bliksemafleidingsinstallatie nodig: Deze bestaat meestal uit sprieten op het dak, die aan metalen geleiders verbonden zijn en de spanning van blikseminslagen langs de muren naar beneden afleiden. De sprieten staan vaak op de hoeken van het dak, maar afhankelijk van de hoogte van de sprieten en het oppervlak van het dak, kunnen er ook meerdere sprieten nodig zijn.

Het hebben van deze sprieten is nog niet voldoende: de afgeleide stroom kan via de bodem alsnog het huis binnenkomen. Daarom moet er worden nagedacht over alle manieren waarop elektrische stroom naar binnenkomt: via de AC leiding naar de meterkast, maar ook via de communicatiekabels van internet. Voor volledige bescherming moeten op deze leidingen daarom ook toestellen voor overspanningsbeveiliging worden geplaatst.

Wat is nodig?

Voor de meeste gewone woonhuizen is volledige bescherming wat veel van het goede. Het risico op directe blikseminslag is zo laag, dat de investering in volledige bescherming de moeite niet loont.

Wat wèl te overwegen valt, is bescherming tegen spanningspieken als gevolg van blikseminslag in de nabije omgeving. Om ook dit volledig te maken, moet er op alle leidingen waar elektrische stroom het huis binnen kan komen, overspanningsbeveiliging worden geplaatst. Het gaat hier dan wederom om de AC-leiding uit de straat en de internet kabels, maar óók om de leidingen die vanaf de zonnepanelen het huis binnen komen.

Op elk van deze drie plekken zou overspanningsbeveiliging moeten worden aangebracht, waarbij nog de keuze moet worden gemaakt tussen beveiligingsklasse 1, 2 of 3. Zoals gezegd biedt klasse 1 de hoogste bescherming, uiteraard tegen de hoogste kosten. Klasse 3 is afdoende voor de gevolgen van een blikseminslag op enige afstand van het huis, en klasse 2 zit daar ergens tussenin.

Omvormers: reeds beveiligd aan de DC kant

Wat betreft de omvormers is het zo dat de omvormers die Zonnefabriek plaatst, uitgerust zijn met interne ‘klasse 3’ overspanningsbeveiliging (in de vorm van varistors).  Dat betekent dat ze al een bepaalde mate van bescherming hebben tegen de gevolgen van bliksem in de buurt. Deze bescherming kan op twee manieren worden verhoogd.

Allereerst is het van belang dat de inductielus op het dak zo klein mogelijk wordt gehouden. Door deze simpele maatregel die eigenlijk standaard uitgevoerd moet worden bij elke installatie, wordt het risico op spanningspieken enorm verminderd. In ons artikel over de inductielus leest u er alles over.

Overspanningsmodules

overspanningsmodules klasse 2 in SMA omvormerMocht er toch méér bescherming worden verlangd, dan kan er gekozen worden voor modules voor overspanningsbeveiliging klasse 2. In sommige grotere omvormers zoals de SMA Sunny TriPower van 15 kW en groter, zitten er in de omvormer speciale ‘slots’ waar heel eenvoudig klasse 2 overspanningsmodules in kunnen worden geschoven. Deze worden niet standaard geleverd, maar kunnen bijbesteld worden.

In de kleinere omvormers zitten die ‘slots’ niet, waardoor het een stuk duurder wordt om van beveiligingsklasse 3 naar 2 te gaan; er moet dan een speciaal kastje bij worden geplaatst waar de overspanningsmodules in zitten. Dit loont maar zeer zelden de moeite.

extern kastje voor overspanningsbeveiliging

Wat het risico op kosten betreft: de omvormer valt in het algemeen onder de opstalverzekering van het huis. Mocht er daarom schade van bliksem inslag zijn, dan geeft dat natuurlijk een hoop ellende en rompslomp, maar in principe geen kosten voor vervanging die door uzelf gedragen moeten worden. Als de installatie van overspanningsbeveiliging bij u thuis zou leiden tot een lagere premie voor de verzekering, dan zou dat een extra reden kunnen zijn om dat te plaatsen. Hiervoor kunt u het beste met uw verzekering contact opnemen.

Weten wat bij u mogelijk is?

Vraag vrijblijvend advies aan
Advies aanvragen

Gerelateerd nieuws

Nieuws berichten
2020-08-01
Op een dag dat wolken en zon elkaar afwisselen, is de totale hoeveelheid stroom die uw zonnepanelen systeem kan opwekken, lager dan op een dag met uitsluitend zon: dat is logisch. Maar een opvallend fenomeen is dat je op dagen met wolken korte uitschieters kan hebben van plotseling héél veel vermogen: Hoe komt dat?

lees meer ›
2019-10-04
Zonnefabriek is met haar 10jaar één van de oudste zonnepanelen installateurs van Nederland. Daarmee bereiken de eerste klanten ook een mijlpaal: 10 jaar hun eigen Zonnefabriek! Even geleden kregen wij een leuke mail van de heer Schiphouwer (Hans) uit Emmen, met hierin een overzicht van de jaaropbrengst van de afgelopen 10 jaar. De heer Schiphouwer is een echte pionier op het gebied van zonne-energie. Wij spraken met hem over zijn zonne-installatie en andere – duurzame – zaken!

lees meer ›
2019-08-27
Zonnepanelen op het dak vergroten de kans op blikseminslag niet, gelukkig. Maar..: als er dan tòch een blikseminslag plaatsvindt op of nabij de woning, dan heeft de bliksem nog een extra weg om het huis binnen te komen, namelijk via de kabels van en naar het dak. Hoe gaan we daarmee om?

lees meer ›