Zonnepanelen die stroom maken van de regen: Kan dat echt?

Zonnepanelen die stroom maken van de regen: Kan dat echt?

Zonnepanelen die stroom maken van regen?

Zonnepanelen die stroom maken van de regen: Kan dat echt?

Zonnepanelen die uit regendruppels elektriciteit maken, het klinkt onwaarschijnlijk, maar blijkbaar zijn er toch onderzoekers mee bezig. Hoe zou zoiets eruit zien?

Hessel van den Berg
29 maart 2018

Ziet u het voor zich? Dat u als eigenaar van zonnestroom installatie bij keiharde regen toch handenwrijvend naar de hemel kijkt omdat uw installatie uit regendruppels stroom weet te maken? Het lijkt een raar verhaal, maar er wordt aan gewerkt. Voor Nederland zou het een uitkomst zijn!

zonnepaneel in de regenTENG

Bij de universiteit van Suzhou in China zijn ze erin geslaagd om zonnepanelen te maken die zowel bij zonlicht als bij regen stroom produceren. De truc is om op het paneel twee verschillende technieken te integreren. Voor het zonlicht wordt de gebruikelijke zonnecel gebruikt, en voor de regen een zogenaamde (let op het mooie woord:) Tribo-Elektrische NanoGenerator (TENG). De TENG maakt gebruik van het Tribo-elektrische effect van de regendruppels die over het paneel heen bewegen. De wrijving van het regenwater over het paneel genereert een héél klein beetje stroom dat weer door het paneel kan worden opgepikt: de piekstroom is in de orde van nano-Ampère (= 1 x 10-9 A).

TENG zonnecel 

 

 

 

 

 

 

 

 

Toekomstmuziek

Met dit soort minuscule hoeveelheden stroom kan ook maar heel weinig vermogen worden opgewekt, en de opbrengst ervan rechtvaardigt nog absoluut niet de hoge kosten van het maken van dit geavanceerde zonnepaneel. Deze techniek zal dus zeker nog niet binnenkort commercieel verkrijgbaar zijn, maar het is wel mooi dat eraan gewerkt wordt. Wij parkeren hem nog even in het vakje ‘Toekomstmuziek’; mochten er t.z.t. nog verdere doorbraken komen, dan bent u de eerste die het hoort.

 

Weten wat bij u mogelijk is?

Vraag vrijblijvend advies aan
Advies aanvragen

Gerelateerd nieuws

Nieuws berichten
2019-09-18
De nieuwste zonnepanelen van Q-cells die Zonnefabriek in haar portfolio heeft opgenomen, zijn de Q-cells Q.PEAK DUO G5 panelen. Eén opvallend kenmerk is dat de panelen zijn opgebouwd uit halve zonnecellen. Maar wat heeft dat precies voor zin?

lees meer ›
2019-03-14
Ons favoriete merk zonnepanelen SunPower komt met iets nieuws: een nòg krachtiger zonnepaneel. De ‘SPR-MAX3-400’ heeft een piekvermogen van niet minder dan 400 Watt-piek!

lees meer ›
2019-01-29
Een tijd geleden al werden ze door Tesla aangekondigd: Dakpannen met zonnecellen erin, die stroom kunnen maken van zonlicht zonder dat er zonnepanelen aan te pas hoeven te komen. Inmiddels zijn ze al op de markt, alleen niet van Tesla, maar van een Nederlands bedrijf.. Hoe zit dat?

lees meer ›