• »
  • »
  • Zonnepanelen die stroom maken van de regen: Kan dat echt?

Ik blijf graag op de hoogte van nieuws en ontwikkelingen.


Zonnepanelen die stroom maken van de regen: Kan dat echt?

Zonnepanelen die uit regendruppels elektriciteit maken, het klinkt onwaarschijnlijk, maar blijkbaar zijn er toch onderzoekers mee bezig. Hoe zou zoiets eruit zien?

Ziet u het voor zich? Dat u als eigenaar van zonnestroom installatie bij keiharde regen toch handenwrijvend naar de hemel kijkt omdat uw installatie uit regendruppels stroom weet te maken? Het lijkt een raar verhaal, maar er wordt aan gewerkt. Voor Nederland zou het een uitkomst zijn!

zonnepaneel in de regen 

 

 

 

 

 

 

TENG

Bij de universiteit van Suzhou in China zijn ze erin geslaagd om zonnepanelen te maken die zowel bij zonlicht als bij regen stroom produceren. De truc is om op het paneel twee verschillende technieken te integreren. Voor het zonlicht wordt de gebruikelijke zonnecel gebruikt, en voor de regen een zogenaamde (let op het mooie woord:) Tribo-Elektrische NanoGenerator (TENG). De TENG maakt gebruik van het Tribo-elektrische effect van de regendruppels die over het paneel heen bewegen. De wrijving van het regenwater over het paneel genereert een héél klein beetje stroom dat weer door het paneel kan worden opgepikt: de piekstroom is in de orde van nano-Ampère (= 1 x 10-9 A).

Bereken opbrengst

TENG zonnecel 

 

 

 

 

 

 

 

 

Toekomstmuziek

Met dit soort minuscule hoeveelheden stroom kan ook maar heel weinig vermogen worden opgewekt, en de opbrengst ervan rechtvaardigt nog absoluut niet de hoge kosten van het maken van dit geavanceerde zonnepaneel. Deze techniek zal dus zeker nog niet binnenkort commercieel verkrijgbaar zijn, maar het is wel mooi dat eraan gewerkt wordt. Wij parkeren hem nog even in het vakje ‘Toekomstmuziek’; mochten er t.z.t. nog verdere doorbraken komen, dan bent u de eerste die het hoort.

Vraag adviesgesprek aan