Ik wil advies

Zonnepanelen die minder opleveren dan verwacht

Zonnepanelen die minder opleveren

Zonnepanelen die minder opleveren dan verwacht

Het NRC berichtte deze week over zonnestroom installaties die minder opbrengen dan verwacht, en wat de mogelijke oorzaken daarvan zijn. Zonnefabriek is blij met de conclusie in het artikel dat het loont om alert te zijn op de opbrengst, want alleen dan weet u of alles wel goed werkt.

Hessel van den Berg
05 juli 2018

Met zonnepanelen is het net zoals met de meeste nieuw aangekochte producten: De eerste periode na aankoop kijken we elke dag even of alles werkt en wat de opbrengst is, maar na verloop van tijd slijt de interesse en letten we niet meer zoveel op. Dat is ook begrijpelijk, want aan zonnepanelen hoeven we eigenlijk niks te doen: Ze werken in principe vanzelf. Toch is het verstandig om niet helemaal blindelings te vertrouwen; neem af en toe de tijd om te checken dat u krijgt wat u verwacht.

Een hoger maandbedrag?

Veel mensen merken pas dat er iets mis is als ze de jaarnota van de energieleverancier krijgen. Als het maandbedrag naar boven wordt aangepast, beginnen de vragen te komen: Doen de panelen nog wel hetzelfde als voorheen, of bent u misschien meer stroom gaan gebruiken? Dat laatste gebeurt vaker dan u denkt: Bijvoorbeeld oude vrieskisten of koelkasten waar veel ijsvorming in heeft plaatsgevonden en waarvan de rubber rand om de deur minder goed is gaan isoleren, kunnen grote stroomvreters worden. En soms is het zo dat we ongemerkt steeds meer elektrische apparaten in huis hebben gehaald die ieder slechts een klein beetje extra stroom verbruiken, maar bij elkaar opgeteld toch een grote invloed kunnen hebben op de rekening.

vriezer met ijsvorming

Om de opbrengst van de zonnepanelen te controleren, kunt u het beste kijken op het display van de omvormer, of op de on-line monitoring via het internet. Dat laatste is de gemakkelijkste methode, zoals ook in het NRC artikel wordt gesteld: De app houdt de opbrengst over de jaren bij, en daarmee wordt het gemakkelijker te zien of er over de jaren sprake is van een redelijk stabiele opbrengst, of van een neerwaartse trend. Het is wel zaak dat u de on-line monitoring draaiend houdt: Maar al te vaak merken we dat een storing in de internetverbinding ertoe leidt dat de gegevens niet meer worden bijgehouden. Kijk op onze service pagina voor tips om de verbinding weer tot stand te brengen. Heeft u een oudere installatie zonder on-line monitoring? Voor installaties uit 2012 en 2013 is het soms nog mogelijk om achteraf een internet module in te bouwen. Vraag bij de service afdeling naar mogelijkheden en kosten.

Het zonnepanelen weerbericht

Sinds een paar maanden schrijven we elke maand een ‘zonnepanelen weerbericht’ voor de afgelopen maand op de website. Hiermee kunt u de opbrengst van bijvoorbeeld juni 2018 vergelijken met de opbrengst van juni uit de voorgaande jaren, op basis van het gemiddeld aantal zonuren van die maand. Ook dit kan helpen om een ruwe indicatie te krijgen van de prestaties van uw systeem.

panelen_voor_en_na_schoonmaak

Als uit uw monitoring blijkt dat er inderdaad sprake is van een terugval van de opbrengst (één die groter is dan verklaard kan worden door de natuurlijke degradatie van de panelen), dan moeten we kijken naar de oorzaken. Zoals ook in het NRC artikel wordt genoemd, zijn de meest voorkomende redenen: Vuil of aanslag op de panelen (vooral in de buurt van bomen en snelwegen) en schaduwvorming van groeiende bomen of nieuwe obstakels in de buurt. In sommige gevallen was de omvormer ongemerkt in storing (bijvoorbeeld de aardlek was eruit geklapt na bliksem). Een minder vaak voorkomende oorzaak is een probleem in de panelen zelf, zoals bijvoorbeeld PID (Potential Induced Degradation, oftewel een afname die wordt veroorzaakt door een spanningsverschil).

PID Box kan uitkomst bieden

De Zonnefabriek heeft inmiddels een tiental installaties geïdentificeerd uit 2012 en 2013 waar PID verschijnselen zijn waargenomen. De opbrengst in deze installaties nam na enkele jaren sterker af dan op grond van normale degradatie verklaard kon worden. Om de diagnose PID echt te kunnen stellen, werden panelen losgehaald aan zowel de plus- als de min-zijde van de installatie, en werd de open-klemspanning van deze panelen doorgemeten. Een groot verschil tussen waarden aan de plus- en min-zijde is een indicatie voor PID. Herstel van deze systemen gebeurde door de plaatsing van een zogenaamde PID Box. Dit apparaat legt ’s nachts, wanneer de zonnepanelen niet werken, een omgekeerde spanning aan op de panelen, waardoor ze weer herstellen. Binnen 6-8 weken na aanleg van de PID Box zijn de panelen weer geregenereerd. De PID Box blijft voor de rest van de levensduur van het systeem hangen en voorkomt dat er opnieuw PID optreedt. De box zelf verbruikt een heel klein beetje stroom, zo’n 7 kWh per jaar, véél minder dan de extra opbrengst die wordt behaald.

PID_box met SMA Tripower

 PID Box met SMA Sunny Tripower omvormer

De Zonnefabriek streeft ernaar dat zonnestroom installaties de hoogst mogelijke opbrengst genereren: Alleen met goed presterende systemen kunnen we zoveel mogelijk mensen overhalen om in zonnestroom te investeren en samen de klimaatverandering aan te pakken. We kiezen daarom voor de hoogste kwaliteit, en dat loont: Zonnefabriek systemen presteren gemiddeld beter dan andere systemen. Mocht uw systeem desondanks een snellere degradatie dan gebruikelijk vertonen, neem dan contact op met onze service afdeling. Wij zullen er alles aan doen om te zorgen dat uw systeem goed blijft functioneren.

Lees het artikel in NRC Handelsblad via deze link

Weten wat bij u mogelijk is?

Vraag vrijblijvend advies aan
Advies aanvragen

Gerelateerd nieuws

Nieuws berichten
2021-06-25
Zonnefabriek is reuzetrots op ons 400 Watt-piek paneel van SunPower, maar er blijken inmiddels ook al panelen op de markt te zijn van 500 en zelfs 600 Watt-piek! Groot verschil: de afmetingen.

lees meer ›
2021-05-28
Wattpiek is een term die u veel zult tegenkomen wanneer u informatie over zonnepanelen op zoekt. Wattpiek is een meeteenheid die het vermogen van een zonnepaneel aangeeft en wordt vaak gebruikt om zonnepanelen met elkaar te vergelijken. Het vermogen bepaalt hoeveel u kunt opwekken met een paneel. Stel dat u kiest voor 10 SunPower zonnepanelen van 395 Wp. Wat kunt u allemaal doen met uw eigen opgewekte stroom?

lees meer ›
2020-06-01
Ons onderzoek naar het verschil in degradatie tussen SunPower zonnepanelen en die van andere merken gaat alweer zijn zesde jaar in! We volgen een aantal systemen die we hebben geplaatst in de eerste helft van 2014, en kijken naar verschillen in opbrengst tussen systemen met SunPower panelen en die met andere panelen, om te zien of SunPower zonnepanelen hun vermogen inderdaad langer vasthouden dan andere, zoals de fabrikant zelf beweert.

lees meer ›