Zonnefabriek onderzoekt: Degradeert SunPower minder snel?

Zonnefabriek onderzoekt: Degradeert SunPower minder snel?

Degradeert SunPower minder snel?

Zonnefabriek onderzoekt: Degradeert SunPower minder snel?

Zonnefabriek onderzoekt: Degradeert SunPower minder snel?

Uit de duizenden installaties die de Zonnefabriek over de jaren heeft geïnstalleerd, kan een schat aan informatie worden gehaald. Welke panelen en omvormers zijn goed, en welke producten zijn juist van iets mindere kwaliteit? In dit artikel kijken we naar degradatie van zonnepanelen over de jaren.

Hessel van den Berg
07 juni 2017

Update: meer recente resultaten van dit onderzoek vindt u hier

De Zonnefabriek is een grote fan van SunPower zonnepanelen; dat had u misschien al op onze site gezien. Wij geloven dat SunPower zonnepanelen significant beter zijn dan de rest, langer meegaan en meer opbrengst opleveren. Maar toch is het goed om niet al te goedgelovig te zijn, en ook de zonnepanelen van ons favoriete merk kritisch te bekijken: Zijn SunPower panelen wel zo goed als de fabrikant beweert?

Degradatie

Alle zonnepanelen degraderen, dat wil zeggen dat ze elk jaar een klein beetje minder goed werken. De degradatie is voor bijna alle zonnepanelen minder dan 1 % per jaar, dus dat lijkt op het eerste gezicht niet zo belangrijk. Maar bij elkaar opgeteld kan een relatief grotere degradatie toch voor veel minder opbrengst zorgen over de levensduur van een systeem, en daarmee het rendement op de investering omlaag halen.

degradatie SPR vs overig 

Sommige fabrikanten van zonnepanelen gaan er prat op dat hun zonnepanelen van een beter kwaliteit zijn dan de rest, en daardoor minder snel zullen degraderen. SunPower geeft een vermogensgarantie die is gebaseerd op een degradatie van minder dan 0,4% per jaar, terwijl veel andere partijen uitgaan van 0,7% per jaar. SunPower zegt veel minder last te hebben van degradatie omdat de zonnecellen in hun zonnepanelen simpelweg beter en betrouwbaarder zijn.

On-line monitoring

Inmiddels heeft de Zonnefabriek al meer dan vier jaar ervaring met SunPower. Veel van de door ons geïnstalleerde systemen zijn aangesloten op on-line monitoring, waardoor we op afstand de opbrengst kunnen inzien. We zijn gaan kijken naar installaties die al minstens drie volle jaren draaien om te zien of er verschil is tussen SunPower en de rest.

Het onderzoek

We hebben 70 systemen geïdentificeerd die al meer dan 3 jaar draaien en die op afstand te volgen zijn. Hiervan zijn er 15 van SunPower panelen voorzien, de rest is uitgerust met conventionele polykristallijne zonnepanelen, meestal van het merk ET-Solar. De systemen afzonderlijk met elkaar vergelijken heeft niet zoveel zin, omdat ze heel verschillend kunnen zijn: verschillende locaties, hellingshoeken, oriëntaties  en schaduw. Maar wat wèl interessant is, is om te kijken naar de opbrengst in jaar 3 van elk systeem en dat te vergelijken met de opbrengst in jaar 2 en jaar 1. Als we vervolgens een gemiddelde maken van het verschil tussen de jaren van de systemen met SunPower panelen, en van de niet-SunPower systemen, dan zouden we verschil moeten zien.

SunPower zit met zijn bewering van 0,4% degradatie per jaar zo’n 0,3 % lager dan conventionele panelen met 0,7% per jaar. Twee jaar na het eerste volle jaar zou het verschil dus zo’n 0,6 % moeten bedragen. Benieuwd of dat klopt..!

De resultaten

grafiek degradatie SPR vs overig

We hebben de opbrengst uit het eerste jaar genomen als beginpunt (=100%). Opvallend is dat de systemen in hun tweede jaar gemiddeld méér hebben opgebracht dan in hun eerste jaar; dat heeft natuurlijk met gunstiger weer te maken. De verschillen na 1 jaar tussen SunPower en de rest zijn niet zo groot.

Maar na twee jaar wordt het wel duidelijk: De systemen met SunPower zonnepanelen presteren gemiddeld 1,6 % beter dan systemen met niet-SunPower zonnepanelen van dezelfde leeftijd. Een behoorlijk verschil, en één die een stuk groter is dan de 0,6% waar we op rekenden.

Conclusie: SunPower inderdaad beter

De conclusie van dit beperkte onderzoek is dat SunPower panelen inderdaad minder snel degraderen dat niet-SunPower panelen. De beweringen van de fabrikant lijken daarmee gestaafd, en de Zonnefabriek kan met een gerust hart haar klanten de voordelen van deze kwalitatief hoogwaardige zonnepanelen blijven aanbevelen. We beseffen dat het gaat om een beperkt aantal installaties en een relatief korte periode; daarom zullen we in de komende jaren de opbrengst blijven monitoren. Hiermee heeft zowel u als de Zonnefabriek meer zekerheid over de kwaliteit van door ons geïnstalleerde zonnepanelen systemen.

Weten wat bij u mogelijk is?

Vraag vrijblijvend advies aan
Advies aanvragen

Gerelateerd nieuws

Nieuws berichten
2020-06-01
Ons onderzoek naar het verschil in degradatie tussen SunPower zonnepanelen en die van andere merken gaat alweer zijn zesde jaar in! We volgen een aantal systemen die we hebben geplaatst in de eerste helft van 2014, en kijken naar verschillen in opbrengst tussen systemen met SunPower panelen en die met andere panelen, om te zien of SunPower zonnepanelen hun vermogen inderdaad langer vasthouden dan andere, zoals de fabrikant zelf beweert.

lees meer ›
2019-12-26
Ons favoriete merk zonnepanelen is een samenwerking aangegaan met wat wel eens een nieuw voorbeeld van ‘Neerlands trots’ kan worden: superauto-fabrikant ‘Lightyear’ met zijn ‘Lightyear One’. Wat houdt dat in?

lees meer ›
2019-08-12
Sommige paneelfabrikanten beweren dat hun zonnepanelen minder snel degraderen dan andere. Zonnefabriek volgt een groot aantal systemen on-line, dus we kunnen verifiëren of die beweringen kloppen.

lees meer ›