Zonnefabriek officieel ‘Scope 12’ gecertificeerd

Een nieuw bewijs van onze kennis en kunde

Zonnefabriek officieel ‘Scope 12’ gecertificeerd

Het heeft wat voeten in de aarde gehad maar we kunnen nu aankondigen dat Zonnefabriek een officieel ‘scope 12’ gecertificeerd bedrijf is. Maar wat houdt dat precies in?

Hessel van den Berg
03 november 2021

We schreven al eerder over de nieuwe Scope 12 certificering van de stichting Scios; een certificering die aantoont dat een bedrijf precies weet wat ze doen als het gaat om het correct installeren van zonnepanelen systemen. Het behalen van dit bewijs bestaat uit twee aparte delen; aan de ene kant moeten medewerkers een opleiding volgen en een test afleggen om aan te tonen dat ze kundig zijn in de materie, en aan de andere kant wordt het bedrijf doorgelicht op het beheersen van de bedrijfsprocessen.

Verzekeringsmaatschappijen

Al deze zaken kosten heel wat tijd en geld, maar het resultaat is dat we nu het Scios Scope 12 logo mogen voeren en daardoor kunnen aantonen dat we het maken van zonnestroom installaties goed onder de knie hebben. Maar goed: eigenlijk hadden we dat altijd al, dus wat maakt deze extra certificering dan nog uit?

Scios logo. Zonnefabriek is gecertificeerd door Kiwa

Scios logo. Zonnefabriek is gecertificeerd door Kiwa

Sommige verzekeringsmaatschappijen willen een zonnestroom installatie pas verzekeren wanneer deze is uitgevoerd door een Scope 12 gecertificeerd bedrijf: dat kunnen wij dus nu voor ze regelen. Daarnaast mag Zonnefabriek ook Scope 12 inspecties uitvoeren op de installaties van anderen. Wanneer een verzekeringsmaatschappij zeker wil zijn dat een door een andere partij gemaakte installatie technisch goed in elkaar zit, dan kunnen ze ons bellen. Onze inspecteur komt dan langs en loopt de installatie helemaal na met specialistische meetapparatuur en levert uiteindelijk een rapport af met een beoordeling, en eventuele verbeterpunten.

Professionalisering

Om de zoveel tijd worden we erop gecontroleerd dat we de certificering mogen behouden: Zonnefabriek moet dan kunnen aantonen dat we de benodigde processen correct navolgen. Zo moet van elke installatie de documentatie allemaal 100% op orde zijn, en moeten er regelmatig rapportages komen naar de directie. Het oogt misschien wat bureaucratisch allemaal, maar het draagt uiteindelijk bij aan de verdere professionalisering van onze bedrijfstak, en daar werken we natuurlijk graag aan mee.

Het belang van deze certificering is voor de meeste residentiële klanten niet groot; voor een ‘gewone’ installatie wordt meestal geen Scope 12 inspectie gevraagd. Het zijn vooral de grotere installaties op de daken van bedrijfsgebouwen of in het vrije weld die hiervoor in aanmerking komen. Toch is het voor iedereen die een Zonnefabriek op het dak heeft, fijn om te weten dat het bedrijf dat deze heeft aangelegd, nu nòg beter kan aantonen dat we precies weten hoe het moet!

groot zonnedak

Weten wat bij u mogelijk is?

Vraag vrijblijvend advies aan
Advies aanvragen

Gerelateerd nieuws

Nieuws berichten
2021-12-06
Steeds vaker klinkt vanuit de netbeheerders de waarschuwing dat ons stroomnet ‘vol’ begint te raken met alle hernieuwbare energie. Eén slimme oplossing is het combineren van zonneparken met windturbines. Hoe werkt dat?

lees meer ›
2021-10-19
Veel Amsterdammers willen graag een bijdrage leveren aan de transitie van fossiele naar duurzame energie. Met zonnepanelen bijvoorbeeld, ook al hebben veel stadsbewoners zelf geen eigen dak. Om meer Amsterdammers de kans te geven zonnepanelen op andere daken te kopen, zijn wij een samenwerking aangegaan met Amsterdam Energie en hebben in augustus samen de coöperatie Onze Zon Amsterdam opgericht. Het doel: Meer zonnedaken realiseren voor meer Amsterdammers en de energietransitie van de stad versnellen.

lees meer ›
2021-06-02
De laatste tijd wordt er in het nieuws veel gesproken over dwangarbeid in Xinjiang, de meest westelijke provincie van China, waar vooral Oeigoeren wonen. Producten van deze dwangarbeid zouden ook in zonnepanelen terecht komen, die vervolgens ook in Nederland worden verkocht. We gingen op onderzoek uit.

lees meer ›