Ik wil advies

Zonnefabriek in 2022 en vooruitblik naar 2023

Een jaar met sterke groei maar ook grote uitdagingen

Zonnefabriek in 2022 en vooruitblik naar 2023

2022 was een roerig jaar voor Zonnefabriek: de hoge stroomprijzen zorgden voor extreem veel aanvragen en een groeiende omzet, maar tegelijk moesten knelpunten in het personeelsbestand en de bevoorrading worden opgelost. Hoe verging het ons in 2022, en hoe ziet volgend jaar eruit?

Hessel van den Berg
04 januari 2023

2022 zit er weer op voor Zonnefabriek en we kunnen met recht zeggen dat het een bijzonder jaar was. Het aantal aanvragen explodeerde vanwege de torenhoge prijzen voor elektriciteit en om de toestroom te verwerken waren flinke inspanningen nodig. We nemen het jaar door met Joris Vogel, operationeel directeur.

Operationeel directeur Joris Vogel

Operationeel directeur Joris Vogel

Hij brandt meteen los met cijfers: “2022 was een recordjaar voor offerte-aanvragen: 162% meer dan in 2021! Het aantal aanvragen was al aan het stijgen sinds oktober 2021, toen de energieprijzen omhoog gingen, maar na de Russische inval in Oekraïne in maart zagen we nog eens een keer een verdubbeling en sindsdien is het eigenlijk constant op dat hoge niveau gebleven.” Goed nieuws voor ons dus? “Zeker! Maar dat betekende tegelijk dat we heel snel enorm moesten gaan opschalen, vooral in de uitvoer. Helaas moesten we net in die periode afscheid nemen van één van onze vaste installatie-partners, omdat de kwaliteit van hun installaties niet aan onze eisen voldeed. Daarom was het extra belangrijk om snel nieuwe installateurs aan te nemen en op te leiden.”

De gemiddelde consumentenprijzen van stroom inclusief BTW, bestaande uit variabel leveringstarief, Opslag Duurzame Energie en energiebelasting (bron: CBS)

De gemiddelde consumentenprijzen van stroom inclusief BTW, bestaande uit variabel leveringstarief, Opslag Duurzame Energie en energiebelasting (bron: CBS)

Zonnefabriek werkt met een mix van eigen monteurs en een aantal vaste externe installatie-partners met wie we jarenlange hechte band hebben. Het vinden van nieuwe, betrouwbare externe partijen is in het verleden moeilijk gebleken, en daarom was er vorig jaar al voor gekozen om meer eigen monteurs in dienst te nemen. Dat proces moest in 2022 nog eens extra versneld worden. Is dat een beetje gelukt?

“Ja gelukkig wel”, zegt Joris, “We hebben onze lang gekoesterde wens om nieuwe hubs in het land op te zetten eindelijk vormgegeven met een nieuwe vestiging in Dordrecht. We willen er volgend jaar nog zeker één, maar het liefste twee hubs bij doen. We hebben dit jaar ook maar liefst 26 nieuwe medewerkers aangenomen, waarvan het grootste deel installateurs. Maar tegelijk hebben we ook veel nieuwe mensen erbij gekregen op kantoor.”

Wachttijden inlopen

Dat is goed om te horen. Betekende dat dan dat iedereen die een offerte-aanvraag deed, ook geholpen kon worden, of gooiden de leveringsproblemen roet in het eten? “De wachttijden voor klanten liepen wel fors op”, geeft Joris toe, “maar gelukkig hebben we een goede positie opgebouwd bij onze leveranciers. We hebben dus goed kunnen inspelen op de groeiende vraag, maar merken wel dat leveranciers moeite hebben om die groeiende vraag bij te houden. Dit betekent dat we in 2022 ook de levertijden bij leveranciers zagen oplopen”

De wachttijd tussen het tekenen van de offerte en de uiteindelijke oplevering van de installatie is inmiddels wel opgelopen tot gemiddeld zes tot zeven maanden. “Naar verwachting gaan we halverwege volgend jaar weer wat kunnen inlopen, waardoor de wachttijd langzaam weer zal dalen”, stelt Joris. Voorlopig betekent dat wel dat als u nu voor het eerst contact opneemt met Zonnefabriek voor een installatie met zonnepanelen, u pas in de tweede helft van 2023 panelen op het dak zult hebben (niet langer uitstellen dus!)

Groeiende omzet = groeiende winst?

Al die groei in de omzet, dat zal wel betekenen dat het geld met bakken komt binnenstromen, toch? “Hmmm, ja natuurlijk in zekere zin wel, maar aan de andere kant krijgt Zonnefabriek pas betaald als de panelen ook echt op het dak liggen. Ook wij merken de gevolgen van inflatie aan onze inkoopzijde. En de combinatie van oplopende levertijden en stijgende inkoopprijzen hebben een negatief effect op onze marge. Ondertussen hebben we veel moeten investeren in nieuwe mensen. Maar we kunnen toch tevreden terugkijken op het afgelopen 2022 en sluiten het jaar positief af.” De kost gaat voor de baat uit, zullen we maar zeggen.

Wat is er nog meer gebeurd in 2022 dat het vermelden waard was? “Naast de groei op de residentiële markt zagen we ook een forse groei in projecten. Een meer dan verdubbeling van het aantal projecten t.o.v. 2021. Er is ongelofelijk veel gebeurd, maar de nadruk lag in 2022 vooral op het managen van de groei.” 

Installateurs krijgen uitleg over de nieuwste omvormers van SMA voor grotere projecten

Installateurs krijgen uitleg over de nieuwste omvormers van SMA voor grotere projecten

Wat staat er verder op het programma voor 2023?

“Zolang de stroomprijs hoog is, zal het aantal aanvragen voor zonnepanelen ook hoog blijven”, verwacht Joris. Het is natuurlijk koffiedik kijken of de prijs echt zo hoog blijft. Ook over de afbouw van de salderingsregeling is nog altijd geen vast besluit genomen, maar “ voorlopig gaan we er maar vanuit dat het bestaande voorstel om in 2025 te beginnen met de afbouw, ook uiteindelijk wet wordt.” Dat betekent dat we op dit moment nog altijd niet kunnen aanbevelen om te investeren in batterijen bij uw zonnepanelen, maar “als een klant tòch batterijen wil, dan kunnen ze uiteraard bij ons terecht”, zegt Joris. Op termijn verwachten we zeker een groei in het aantal batterijsystemen. Daarom staat er ook een vacature open voor een elektricien die zich uitsluitend gaat bezighouden met batterij systemen (naast alle andere openstaande vacatures!)

Een thuisbatterij (het grijze apparaat dat op de vloer staat) met een hybride omvormer van SMA (het witte toestel dat daarboven tegen de muur hangt). Hier zullen we nog zeker meer van gaan plaatsen in 2023

Een thuisbatterij (het grijze apparaat dat op de vloer staat) met een hybride omvormer van SMA (het witte toestel dat daarboven tegen de muur hangt). Hier zullen we nog zeker meer van gaan plaatsen in 2023

Verder is ook onze afdeling service een stuk uitgebreid met een aantal nieuwe mensen. Dat mocht ook wel, want de afdeling stond onder grote druk vanwege alle nieuwe installaties en nieuwe installatieteams. De afdeling service regelt zaken zoals de on-line monitoring van zonnestroom systemen, en zorgt er ook voor dat de laatste puntjes op de i worden gezet als een klus nog niet helemaal perfect is opgeleverd. Daarnaast houdt service zich ook vaak bezig met uitbreidingen van bestaande systemen: veel klanten willen er in deze tijden nu eenmaal nog wel een paar panelen bij! De leden van het service team hadden het vorig jaar zó druk dat ze eventjes geen klussen voor niet-Zonnefabriek klanten aannamen en ook de telefonische bereikbaarheid flink moesten terugschroeven. Inmiddels gaat het weer beter en kan er weer gebeld worden, en komt er langzaam weer wat ruimte voor andere klussen zoals de- en hermontage en APK’s.

Al bij al was 2022 een heel bijzonder jaar, met forse groei en even forse uitdagingen. Gelukkig hebben we bewezen dat we door alle zeilen bij te zetten de uitdagingen aankonden. Financieel gezien was het een succesvol jaar en zoals het er nu uitziet zal 2023 zelfs nòg succesvoller zijn. Wij gaan er vanaf januari weer met volle kracht tegenaan. “We zijn er klaar voor!”, zegt Joris zelfverzekerd. U ook?

Weten wat bij u mogelijk is?

Vraag vrijblijvend advies aan
Advies aanvragen

Gerelateerd nieuws

Nieuws berichten
2024-02-13
Steeds meer mensen kiezen voor een thuisbatterij als toevoeging aan hun zonnestroom installatie. Wat zijn de voordelen van zo’n systeem en welke opties zijn er zoal verkrijgbaar?

lees meer ›
2024-01-11
Om de energietransitie verder door te zetten, is opslag van energie onontbeerlijk. De meest voorkomende wijze van opslag is: opslag in batterijen, en dan om precies te zijn: lithium-ion batterijen. Hoe zorgen we dat we aan voldoende lithium komen zonder teveel milieuschade aan te richten?

lees meer ›
2023-12-04
Ons favoriete omvormermerk SMA heeft nu ook eigen batterijen in het assortiment. Deze modulaire lithium-ion batterijen hebben een bruikbare capaciteit van 3,28 kWh per stuk en zijn compatibel met de Sunny Tripower Smart Energy hybride omvormers. Is het misschien een interessant product voor u?

lees meer ›