Ik blijf graag op de hoogte van nieuws en ontwikkelingen.


Zonnefabriek 10 jaar!

Afgelopen vrijdag 8 maart was het feest in het nieuwe gebouw van Zonnefabriek: We vierden officieel ons 10-jarig bestaan. Hoe hebben we dat gevierd en wat hebben we allemaal meegemaakt in die roerige 10 jaren?

In 2009 vatten twee enthousiaste jongemannen het idee om een bedrijf op te richten dat zonnepanelen installeert. Niet gehinderd door teveel kennis van zaken gingen ze aan de slag en begonnen gewoon de benodigde spullen bij elkaar te zoeken, zich in te lezen over hoe je zonnepanelen moet installeren en natuurlijk te zoeken naar klanten, die bereid waren om voor het destijds nog nieuwe, onbekende en dure spul te betalen.

hard aan het brainstormen in de studentenkamer

Brainstormen in de studentenkamer, 2009 

Pioniersjaren 

De eerste jaren waren de pioniersjaren: Er ging van alles mis maar gelukkig ook een groot deel goed. Eén van de eerste grotere installaties was destijds op het dak van de Universiteit van Amsterdam en bestond uit het toen innovatieve Solyndra systeem: geen platte panelen maar een iets wat eruit ziet als een rijtje TL-buizen naast elkaar. Even leek Solyndra dè grote belofte van zonne-energie te zijn, maar helaas ging deze Amerikaanse start-up enkele jaren later failliet en verdwenen de Solyndra dunne-filmpanelen van de markt.

Bereken opbrengst

 

Installeren Solyndra zonnepanelen 

Installeren Solyndra zonnepanelen 

Van 2010 tot en met 2013 groeide Zonnefabriek snel dankzij een toenemende vraag naar zonne-energie vanuit de markt en de succesvolle lancering van een aantal projecten zoals ZonVast; het eerste leaseconcept in Nederland voor zonnepanelen, waarbij klanten van energieleverancier GreenChoice zonnepanelen op hun dak konden laten plaatsen zonder zelf te investeren. Ook begon in die tijd het project HuurDeZon voor woningcorporaties zoals Eigen Haard in Amsterdam en omgeving.

het oorspronkelijke team van de Zonnefabriek

Het volledige Zonnefabriek team in 2009 

Moeilijke tijden 

Na 2013 brak een aantal magere jaren aan, waarin we veel last kregen van goedkopere concurrenten; bedrijven die vaak beknibbelden op kwaliteit en service en op prijs de concurrentie aangingen. Zonnefabriek koos ervoor om niet mee te gaan in de prijzenslag maar om te focussen op producten van hoge kwaliteit en op een gedegen after-sales service en dat heeft zich uiteindelijk uitbetaald: Zonnefabriek werd weer een winstgevend bedrijf met een gezonde omzetgroei, terwijl we veel conculega’s, zowel grote als kleine en zowel goede als minder goede, ten onder hebben zien gaan.

Vraag adviesgesprek aan

 

brouwerij 't ij

Tot kort geleden nog onze buurman: Brouwerij 't IJ 

We hebben ook veel geleerd over het belang van een zorgvuldige selectie van de producten die we opnemen in ons portfolio; naast Solyndra zijn er nog veel andere zonnepanelenproducenten failliet gegaan zoals SolarWorld en SunTech, en omvormerfabrikanten zoals Enecsys. Aangezien een investering in zonnepanelen er één is voor de lange termijn, is het van groot belang om deugdelijk, slijtvast en weerbestendig materiaal te kiezen. Onze klanten moeten erop kunnen rekenenen dat ze ook na tien jaar of langer nog bij ons kunnen aankloppen als er wat kapot is, en wij op onze beurt willen ook kunnen aankloppen bij onze leveranciers als we iets moeten repareren of vervangen.

Sterker dan ooit 

Met wat geluk en wat meer wijsheid zijn we uiteindelijk de afgelopen 10 jaar goed doorgekomen en staan we nu sterker dan ooit. De keuze voor de kwaliteit van SunPower en Q-cells voor de zonnepanelen, en van SMA en SolarEdge voor de omvormers, is succesvol gebleken. De afgelopen jaren zijn de omvormers alleen maar kleiner en compacter geworden, terwijl de zonnepanelen alsmaar krachtiger werden: In tien jaar is het vermogen van de panelen die we leggen, verdubbeld van 200 Watt-piek naar nu zelfs 400 Watt-piek!

Succes moet je vieren, en dat hebben we dan ook gedaan, toevallig op de vrijdag vóór de grote klimaatmars in Amsterdam. Met een heerlijke lunch bij restaurant Riva gevolgd door een feest met gin-tonics, oesters, champagne, een après-ski bar en D.J.’s op kantoor vierden we hoe ver we zijn gekomen èn keken we vooruit naar de uitdagingen van de komende tien jaar.

Zonnefabriek nog succesvoller in 2029? Wij hebben er zin in!

Groepsfoto Zonnefabriek 2019

Feest in het nieuwe gebouw 

 

Vraag offerte aan