Zonnefabriek voorziet bewoners van Marken van zonne-energie

Zonnefabriek voorziet bewoners van Marken van zonne-energie

Zonnefabriek voorziet bewoners van Marken van zonne-energie

Zon op Marken wilde alle bewoners van Marken en omgeving de mogelijkheid geven gebruik te maken van de voordelen die zonnepanelen bieden, zelfs als deze niet op eigen dak geplaatst kunnen worden. Dit project is uitgevoerd door de Zonnefabriek.

Danielle
23 september 2015

Omdat het schiereiland Marken beschermd dorpsgezicht is, mogen er op veel huizen geen zonnepanelen geplaatst worden. De installatie van zonnepanelen op dorpshuis Het Trefpunt, voetbalkantine Nooitgedacht en huizen van een aantal particulieren geeft echter aan dat de ambitie voor een duurzaam Marken wel aanwezig is. Om deze verdere verduurzaming mogelijk te maken is de coöperatie Zon op Marken opgezet. Er zijn 437 zonnepanelen van 260 Wattpiek geplaatst worden op het dak van een stal, beschikbaar gesteld door veehouder W. Terlouw. 175 van de geplaatste panelen voorzien nu dan ook zijn veehouderij van duurzame energie. De rest van de opbrengst van de installatie is verdeeld over de leden van Zon op Marken conform de postcoderoosregeling.

De Zonnefabriek realiseerde een installatie die het mogelijk maakt om coöperatief te salderen. Bewoners van de postcoderoos krijgen de kans om zonnepanelen te bezitten op het dak van de familie Terlouw, en op deze manier in eigen huis te besparen op de energiekosten. Ook kunnen de deelnemers aan Zon op Marken door de postcoderoosregeling belastingvoordeel genieten op de af te dragen energiebelasting.

Het project was binnen enkele weken uitverkocht onder de bewoners van Marken en is eind juni gerealiseerd door installateurs van de Zonnefabriek. De panelen die geplaatst worden zijn van het type ET Solar Black, en vallen door hun donkere zonnecellen minder op op het dak. Op deze manier wordt het prachtige aangezicht van het historische schiereiland Marken behouden, en kan er toch een bijdrage geleverd worden aan een duurzamer Nederland.

 

Weten wat bij u mogelijk is?

Vraag vrijblijvend advies aan
Advies aanvragen