Zelf energie verhandelen is de toekomst

Zelf energie verhandelen is de toekomst

Zelf energie verhandelen de toekomst

Zelf energie verhandelen is de toekomst

Niet alle mensen die zonnepanelen hebben laten installeren weten het misschien, maar ze heten tegenwoordig ‘prosumer’: een combinatie van ‘producer’ en ‘consumer’, omdat ze niet meer alleen energie afnemen (= consumeren) maar ook stroom op het net zetten (= produceren). En die stroom wordt weer verhandeld, wat betekent dat de prosumer ook een handeltje in stroom zou kunnen opzetten.

Hessel van den Berg
29 maart 2018

Tot nu toe hoeft u zich gelukkig niet als energiehandelaar op de markt te begeven: Dankzij de salderingsregeling krijgt u de best mogelijke prijs voor uw zonnestroom, nl. precies dezelfde prijs per kWh als wat u er zelf voor betaalt. De enige consequentie van uw status als ‘prosumer’ is dat u de BTW op de installatiekosten terugkrijgt, omdat de Belastingdienst u ziet als ondernemer.

Hollandse handelsgeest

In de toekomst zou dit allemaal kunnen veranderen: Als de salderingsregeling ooit verdwijnt of wordt aangepast, zou het kunnen zijn dat u een betere prijs voor uw stroomoverschot krijgt als u uw Hollandse handelsgeest aanspreekt en ermee de markt op gaat. Let op: Dit is allemaal nu nog niet aan de orde! Toch willen we alvast even vooruitkijken om te zien wat de mogelijkheden zouden kunnen zijn. 

elektrciteitsmarktElektriciteit is een eigenaardig product om te verhandelen: Je kunt het -zeker in grote hoeveelheden- nauwelijks op een rendabele manier opslaan. Het product moet dus precies op het moment dat het wordt verkocht,  door de kopende partij worden afgenomen. Om zoiets goed te kunnen verhandelen, moet er een goed uitgedacht platform voor bestaan waarop kopers en verkopers met elkaar kunnen onderhandelen.

Spotmarkt

Eén zo’n platform wordt op dit moment ontwikkeld door SMA, één van onze huismerken van omvormers. Om te kunnen handelen moet er worden geregistreerd hoeveel stroom er op welk moment op het net wordt gezet. Die informatie moet dan op dat handelsplatform terecht komen. Een kopende partij kan die energie vervolgens onmiddellijk opkopen en afnemen. Het platform waar SMA aan werkt, noemen ze SMASpot, waarbij Spot staat voor een ‘spotmarkt’, een markt waar kortlopende handelstransacties op worden uitgevoerd. Om de data op de spotmarkt te krijgen, wordt er in huis nog een extra kastje geplaatst dat de uitgaande stroom registreert; voor SMA wordt dat de SMA Datamanager, die veel weg heeft van de bestaande Sunny Home Manager.

SMA Spot logo 

 

 

 

Blockchain

Er bestaan ook andere platforms die met dit soort zaken bezig zijn. Zo is er bijvoorbeeld het internationale platform ‘Powerledger’ ('ledger' betekent grootboek, oftewel het boek waarin accountants alle transacties bijhouden). Powerledger is een on-line platform waarop prosumers en consumenten met elkaar kunnen handelen. En om het allemaal nog iets moderner (en ingewikkelder?) te maken, worden de eenheden energie die op Powerledger worden verhandeld, op een unieke manier geregistreerd met behulp van Blockchain technologie. En Blockchain heeft dan weer betrekking op een mechanisme om gegevens zodanig op een gedistribueerde manier op het internet vast te leggen, dat er geen centraal register voor nodig is en er desondanks geen fraude mee kan worden gepleegd. Blockchain is ook de technologie die aan de basis staat van cryptomunten zoals Bitcoin en Ethereum.

Power-Ledger-logoHet klinkt allemaal heel ingewikkeld, en er zijn nog maar weinig mensen die de achtergrond helemaal goed snappen. Vaak is dat gelukkig ook niet nodig om ermee te kunnen werken. We zullen ongetwijfeld zien dat tegen de tijd dat al deze zaken voor u als eigenaar van zonnepanelen relevant worden, er heel simpele en gebruiksvriendelijke manieren zijn om stroom te verhandelen. Wij van de Zonnefabriek beschouwen het als onze taak om het vooronderzoek te doen, zodat we u tijdig kunnen informeren over de mogelijkheden die er te zijner tijd zullen zijn. 

 

Weten wat bij u mogelijk is?

Vraag vrijblijvend advies aan
Advies aanvragen

Gerelateerd nieuws

Nieuws berichten
2019-10-30
De salderingsregeling die ervoor zorgt dat we de stroom die we aan het net leveren, 1-op-1 mogen verrekenen met stroom die we afnemen, gaat op de schop. Vanaf 1 januari 2023 wordt de regeling langzaam afgebouwd. Minister Wiebes geeft in een brief van 28 oktober meer duidelijkheid over de plannen.

lees meer ›
2019-07-29
Het einde van de salderingsregeling is dan wel uitgesteld tot 2023, maar zeker niet afgesteld. In de toekomst zullen eigenaren van zonnestroom systemen worden aangemoedigd om hun eigenverbruik te verhogen. Hoe bereiden we ons het beste voor?

lees meer ›
2019-07-25
Zo heet als de afgelopen tijd was het nog nooit in Nederland. Hoe houden we onszelf nog koel? Helpen zonnepanelen ons alwéér aan een oplossing?

lees meer ›