Ik wil advies

Waterstof thuis produceren en opslaan?

Nieuwe oplossing voor lange-termijn opslag: zou het echt werken?

Waterstof thuis produceren en opslaan?

Zonne-energie opslaan voor later gebruik is niks nieuws, maar het gaat daarbij meestal om batterijen die de energie kortstondig bewaren; bijvoorbeeld voor een dag of twee. Om overschotten uit de zomer helemaal te bewaren tot aan de wintermaanden zijn ze niet geschikt. Een bijzonder nieuw product uit Duitsland zou daarentegen wèl een oplossing kunnen bieden.

Hessel van den Berg
04 december 2023

Het opslaan en bewaren van overtollige zonnestroom, dat kennen we inmiddels wel. Zonnefabriek installeert al enige tijd opslag systemen van SMA in combinatie met lithium-ion batterijen van BYD, en nu ook met batterijen van SMA zelf. In deze batterijen kan het overschot aan zonnestroom dat niet onmiddellijk in huis wordt verbruikt, tijdelijk worden bewaard. ’s Avonds als de zon onder is, wordt dit overschot aangesproken om verbruikstoestellen in de woning van energie te voorzien.

Batterij-opslag is met uitstek bedoeld voor korte periodes. Batterijen zijn duur en je haalt er alleen maar economisch voordeel uit als ze vaak worden op- en afgeladen. Zonne-energie in de zomer opslaan in een batterij en pas in de winter weer te gebruiken, werkt niet. Je zou een hele berg aan batterijen moeten aankopen en die gedurende een aantal maanden niet meer kunnen gebruiken totdat het winter wordt, en hopen dat ze ondertussen niet teveel zijn leeggelopen: niet praktisch dus.

Stroom naar waterstof en terug naar stroom

Een Duits bedrijf zegt nu dat ze daar een oplossing voor hebben: opslag in de vorm van waterstof. We hebben onze twijfels bij de inzetbaarheid ervan maar het is leuk om te zien wat ze nu precies hebben bedacht.

De Picea van HPS, een toestel dat overtollige zonnestroom met behulp van electrolyse omzet in waterstof (bron: HPS)

De Picea van HPS, een toestel dat overtollige zonnestroom met behulp van electrolyse omzet in waterstof (bron: HPS)

Het product waar het over gaat het de ‘Picea’ van Home Power Solutions: Dit is een apparaat dat overtollige zonnestroom van de zonnepanelen gebruikt om water te splitsen in waterstof en zuurstof. Het geproduceerde waterstof (H2) wordt voor langere termijn opgeslagen in tanks. In de winter wordt het waterstof weer terug omgezet in stroom met behulp van een brandstofcel: hiermee is het probleem van lange-termijn-opslag opgelost!

Opslagtanks

Het product wordt in eerste instantie alleen in Duitsland verkocht. Maar ook al zou het al in Nederland te koop zijn, dan is het niet meteen een product waar we zonder aarzeling op zouden springen. De opslagtanks moeten volgens de fabrikant buiten de woning worden geplaatst, wat waarschijnlijk een goed idee is met het oog op al dat licht ontvlambare gas, maar daar moet je dan natuurlijk wel voldoende ruimte voor hebben.

In deze tanks wordt het geproduceerde waterstof opgeslagen (bron: HPS)

In deze tanks wordt het geproduceerde waterstof opgeslagen (bron: HPS)

Ook weten we op dit moment niets van de prijs of van de efficiency van het systeem. Volgens de presentatie op de website zou 1 systeem in staat zijn om zo’n 1500 kWh aan zonnestroom van de zomer tot de winter kunnen bewaren, wat voor een gemiddelde woning prima zou zijn. We kijken daarom voorlopig nog even aan hoe dit product het in de markt gaat doen, maar we wilden u wel alvast informeren over wat er allemaal mogelijk is. Voor nu blijft Zonnefabriek nog alleen 'gewone' batterij-opslag aanbieden; mochten we waterstof gaan doen, dan bent u uiteraard de eerste die het hoort!

In de winter zet een brandstofcel het opgeslagen waterstof weer terug om in stroom (bron: HPS)

In de winter zet een brandstofcel het opgeslagen waterstof weer terug om in stroom (bron: HPS)

Weten wat bij u mogelijk is?

Vraag vrijblijvend advies aan
Advies aanvragen

Gerelateerd nieuws

Nieuws berichten
2021-08-09
Op de weg naar een volledig duurzame stroomvoorziening is de opslag van elektriciteit vaak nog een obstakel. Hoe meer stroom er uit variabele bronnen zoals zon en wind wordt gehaald, des te meer oplossingen zullen er moeten komen om stroom tijdelijk op te slaan voor later gebruik. De bekendste manier is in accu’s (batterijen), meestal de lithium-ion variant. Maar zijn er ook alternatieven te bedenken?

lees meer ›
2019-12-04
Zonnefabriekers Elvie en Abel wonen in een zelfgebouwd huisje met een zo klein mogelijke ecologische voetafdruk. Onderdeel daarvan is natuurlijk ook een zonnestroom installatie, die extra bijzonder is omdat het een off-grid systeem betreft. We gingen eens op bezoek om te kijken hoe dat werkt.

lees meer ›
2014-11-06
Bij de grote congressen over zonne-energie gaat het tegenwoordig meer en meer over het opslaan van zonne-energie: Hoe kunnen we de energie van de zonnepanelen het beste tijdelijk bewaren tot het moment dat we het nodig hebben? Dienen we de zonnepanelen al aan accu's aan te sluiten?

lees meer ›