Ik wil advies

Wat valt wel en wat valt niet onder de 0% BTW voor zonnepanelen?

De Belastingdienst geeft duidelijkheid

Wat valt wel en wat valt niet onder de 0% BTW voor zonnepanelen?

Voor de installatie van zonnestroom systemen hoeft u sinds 1 januari 2023 geen BTW meer te betalen. Maar soms is er onduidelijkheid over wat er precies wel en niet onder de installatie valt: de Belastingdienst heeft hierover nu meer helderheid gegeven.

Hessel van den Berg
11 april 2023

Sinds een aantal maanden is het niet meer nodig om de BTW op een zonnestroom systeem achteraf terug te vragen; er wordt simpelweg helemaal geen BTW meer op zo’n installatie geheven. Er bestond echter nog onduidelijkheid over bepaalde onderdelen van de installatie, want van sommige zaken kun je je afvragen of ze eigenlijk wel of niet bij de plaatsing van de zonnepanelen horen. Daarom heeft de Belastingdienst een lijst gepubliceerd om de boel wat te verhelderen.

Het is vooral belangrijk om te weten wat er allemaal niet onder het 0% tarief valt, zodat we dat niet per ongeluk verkeerd aanrekenen. Het is een vrij lange lijst:

Wat valt er allemaal niet onder het 0% BTW-tarief?

 • de levering en installatie van niet-geïntegreerde zonnepanelen met meerdere functies. Bijvoorbeeld PVT-systemen, zonnecollectoren of zonnepanelen in ramen.
 • de levering en installatie van zonnecollectoren die zonlicht in warmte omzetten
 • de levering en installatie van zonnepanelen op een bedrijfspand zonder woonfunctie
 • de levering en installatie van zonnepanelen op openbare gebouwen en andere gebouwen die worden gebruikt voor activiteiten van algemeen belang
 • een versteviging van het dak voor de installatie van de zonnepanelen
 • het infrezen van bekabeling
 • de levering van een slimme meter
 • de levering en installatie van een vogelwering of sneeuwschans
 • goederen die niet specifiek voor de installatie van zonnepanelen worden aangeschaft
  Bijvoorbeeld de levering van een nieuwe omvormer, omdat de oude omvormer kapot is gegaan. Of kabels die niet worden geleverd of geïnstalleerd in verband met de installatie van zonnepanelen.
 • de levering en installatie van een warmtepomp
 • de levering en installatie van een accupakket
Zogenaamde 'PVT' panelen die tegelijk stroom en warm water opwekken, vallen niet onder het nultarief. Overigens installeert Zonnefabriek deze panelen niet. Op de foto ziet u de buizen waar het hete water doorheen loopt.

Zogenaamde 'PVT' panelen die tegelijk stroom en warm water opwekken, vallen niet onder het nultarief. Overigens installeert Zonnefabriek deze panelen niet. Op de foto ziet u de buizen waar het hete water doorheen loopt.

Desondanks valt voor het overgrote merendeel van de nieuwe installaties alles gelukkig wèl onder de 0% regel: dat maakt het allemaal wel zo gemakkelijk. De Belastingdienst verwoordt het zo:

Wat valt wel onder het 0%-tarief?

 • de levering en installatie van niet-geïntegreerde zonnepanelen; deze zonnepanelen worden het meest gebruikt. Ze worden op het dak of ergens anders bij de woning gemonteerd.
 • de levering en installatie van geïntegreerde zonnepanelen. Dit zijn panelen die ook fungeren als dakbedekking. Let op: voor geïntegreerde zonnepanelen op een nieuwbouwwoning geldt het 21%-tarief.
 • werkzaamheden en goederen die direct noodzakelijk zijn voor het aanbrengen en functioneren van de zonnepanelen, bijvoorbeeld (de aanleg van) kabels, een PV-verdeler, montagemateriaal en zogenoemde optimizers en omvormers. En ook de aanpassing van de meterkast of het inslijpen van dakpannen voor de aanschaf van de zonnepanelen.
 • demontage gevolgd door installatie van de zonnepanelen op een andere woning, bijvoorbeeld als bij een verhuizing de zonnepanelen worden meegenomen. Ook als de zonnepanelen tijdelijk gedemonteerd worden, bijvoorbeeld omdat het onderliggende dak vervangen moet worden, geldt het 0%-tarief op de demontage. Ditzelfde geldt als de panelen vervangen moeten worden omdat ze stuk of verouderd zijn.
 • zogenoemde ‘Plug and play’ zonnepanelen, zolang deze geïnstalleerd worden op of bij een woning
Ook het plaatsen van vogelwerend materiaal zoals deze borstels valt niet onder het nul-tarief

Ook het plaatsen van vogelwerend materiaal zoals deze borstels valt niet onder het nul-tarief

Op de offertes van Zonnefabriek wordt al rekening gehouden met het 0% tarief voor de BTW; u zult hier in het algemeen dus geen 21% BTW op tegenkomen, tenzij er onderdelen uit de eerste lijst op staan. Overigens is het voor installatiebedrijven zoals Zonnefabriek wel een beetje een aanpassing, deze 0% BTW regel: wij moeten namelijk nog wel BTW betalen over de producten die we kopen bij de leveranciers en krijgen deze pas later terug. Vroeger maakte dat niet zoveel uit, omdat we van klanten het bedrag inclusief BTW ontvingen. Daarmee hadden we altijd ruim voldoende geld in de bank. Nu hebben sommige installatiebedrijven het lastiger, omdat er een langere periode zit tussen het voorschieten van de BTW en het terugkrijgen van deze BTW van de Belastingdienst (vroeger lag dat probleem bij u als particulier en niet bij ons!).

We zien dat sommige andere zonnepanelenbedrijven daarom de aanbetaling voor nieuwe installaties groter maken of eerder van de klant verlangen, bijvoorbeeld meteen na het tekenen van de offerte. Gelukkig heeft Zonnefabriek een zeer gezonde liquiditeitspositie, waardoor wij onze werkwijze niet hebben hoeven aanpassen: bij ons betaalt u nog altijd 40% van het bedrag uiterlijk 2 weken vóór installatie, en de rest pas na oplevering.

Weten wat bij u mogelijk is?

Vraag vrijblijvend advies aan
Advies aanvragen

Gerelateerd nieuws

Nieuws berichten
2023-04-10
De Belastingdienst heeft het forfait voor mensen met zonnepanelen uitgebreid naar systemen tot maximaal 15 kWp (kiloWatt-piek) in plaats van 10 kWp. Dat maakt het doen van de BTW-aangifte wat eenvoudiger voor sommige klanten, hoewel de meeste nieuwe klanten sowieso geen BTW-aangiftes hoeven te doen. We leggen uit hoe het zit.

lees meer ›
2022-12-21
Vanaf 1 januari 2023 wordt de BTW voor nieuwe zonnepaneelsystemen bij een woning verlaagd van 21% naar 0%. Voorheen betaalde men wel de BTW, maar kon deze achteraf worden teruggevorderd, bijvoorbeeld via de zogenaamde ‘Kleine Ondernemers Regeling’ (KOR). Vanaf het nieuwe jaar is het allemaal een stuk simpeler: we leggen uit hoe het zit.

lees meer ›
2021-05-28
Wattpiek is een term die u veel zult tegenkomen wanneer u informatie over zonnepanelen op zoekt. Wattpiek is een meeteenheid die het vermogen van een zonnepaneel aangeeft en wordt vaak gebruikt om zonnepanelen met elkaar te vergelijken. Het vermogen bepaalt hoeveel u kunt opwekken met een paneel. Stel dat u kiest voor 10 SunPower zonnepanelen van 395 Wp. Wat kunt u allemaal doen met uw eigen opgewekte stroom?

lees meer ›