Ik wil advies

Wat is een warmtepompboiler en hoe werkt het?

Zonnefabriek legt uit

Wat is een warmtepompboiler en hoe werkt het?

Wilt u duurzaam warm water uit de kraan en douche en tegelijkertijd besparen op uw gasrekening? Dat is mogelijk met een warmtepompboiler. Lees hier wat het is en hoe het werkt.

Desiree Janssen
28 mei 2024

Wat is een warmtepompboiler?

Een warmtepompboiler is een duurzame manier om het sanitaire water in uw huis te verwarmen en uw gasverbruik te verlagen. Oftewel: hij zorgt ervoor dat u zorgeloos warm kunt douchen of af kunt wassen en tegelijkertijd kosten kunt besparen. Dit doet hij door gebruik te maken van zowel stroom als omgevingswarmte. Er komt dus geen aardgas aan te pas. Dit maakt het een slimme technologie en een interessante stap om uw huis verder te verduurzamen. Maar hoe werkt het apparaat precies? Dat leggen we u graag uit.

Warmtepompboiler van Vaillant

Warmtepompboiler van Vaillant

Hoe werkt het?

Het concept ‘elektriciteit omzetten in warm water’ is al langer bekend, namelijk in de vorm van elektrische boilers. Maar een warmtepompboiler is nog een stapje slimmer: deze gebruikt niet alleen stroom maar ook omgevingswarmte. Hierdoor lukt het om met minder stroom méér warmte te produceren.

De manier waarop de warmtepomp omgevingswarmte gebruikt, is het beste te vergelijken met een koelkast. Een koelkast onttrekt warmte uit de binnenkant van de koelkast en geeft deze af aan de buitenkant. Een warmtepomp doet hetzelfde, maar dan met warmte uit de lucht eromheen. Hij onttrekt warmte uit deze lucht en geeft deze af aan het water dat verwarmd moet worden. 

De binnenkant van de warmtepompboiler

De binnenkant van de warmtepompboiler

Om te zien hoe dit gebeurt, duiken we nog wat dieper in het apparaat. De warmte die de warmtepompboiler aan de lucht heeft onttrokken, komt terecht bij de warmtewisselaar. Hier stroomt koelvloeistof doorheen, die door de warme lucht verandert in gas. Vervolgens wordt dit gas samengedrukt door een compressor, waardoor er hoge temperaturen ontstaan. Deze warmte wordt door de warmtewisselaar ten slotte afgegeven aan het tapwater in de boiler. Terwijl dit water opwarmt, koelt de koelvloeistof af, zodat het hele proces weer opnieuw kan beginnen. 

Een warmtepompboiler is ook een interessante combinatie met zonnepanelen. Terwijl de zonnepanelen overdag stroom opwekken, kan de inhoud van de boiler volledig worden opgewarmd. Zo kunt u ‘s avonds of de volgende dag genieten van een warme douche. Op deze manier hoeft u minder stroom van het net af te nemen en bespaart u op uw elektriciteitsrekening. Ook voorkomt u hoge terugleverkosten die steeds meer energieleveranciers rekenen. 

Meer weten over de warmtepompboiler? Neem gerust contact op met onze adviesafdeling.

Weten wat bij u mogelijk is?

Vraag vrijblijvend advies aan
Advies aanvragen