Een warmtepomp en zonnepanelen

Een warmtepomp en zonnepanelen

Zonnepanelen en warmtepomp

Een warmtepomp en zonnepanelen

Een warmtepomp en zonnepanelen

In de wereld van de duurzaamheid spelen zonnepanelen een grote rol, maar is er ook plek voor andere innovaties. Eén daarvan komt de laatste tijd meer en meer in het nieuws: de warmtepomp. Vooral de combinatie van warmtepomp met zonnepanelen wordt vaak genoemd. Maar wat is een warmtepomp nou precies, en waarom zou deze combinatie interessant kunnen zijn?

Hessel van den Berg
04 januari 2017

Een warmtepomp is een toestel dat kan zorgen voor warm water, zowel voor verwarming als voor sanitair warm water (bad, douche). Het maakt hierbij gebruik van elektriciteit, in plaats van het gebruikelijke gas. Op zich niks nieuws: elektriciteit omzetten in warm water gebeurt natuurlijk al veel langer met behulp van verwarmingselementen in bijvoorbeeld elektrische boilers. Maar het slimme aan een warmtepomp is dat hij niet alleen maar elektrische energie gebruikt, maar ook nog de omgevingswarmte.  Hierdoor is hij in staat om met minder stroom, méér warmte te produceren. En als het systeem goed is uitgedacht, dan zou je met een warmtepomp systeem veel minder stroom nodig hebben om je huis te verwarmen, dan wat je aan gas kwijt zou zijn bij een gelijkaardig systeem met gasverwarming.

Warmtepomp-met-bodembron-bron-Stiebel-EltronHoe werkt het?

Een warmtepomp wordt vaak vergeleken met een koelkast. Het principe is hetzelfde: Bij een koelkast onttrekt een rondgepompte vloeistof de warmte uit de binnenkant van het toestel, waarna deze vloeistof de onttrokken warmte weer afgeeft aan de achterkant van het apparaat. De elektrisch aangedreven compressor in de koelkast zorgt ervoor dat de vloeistof telkens weer gekoeld en opgewarmd kan worden.

De warmtepomp doet hetzelfde, maar onttrekt energie uit de omgeving, bijvoorbeeld de buitenlucht of de grond. Deze wordt naar het huis gebracht en daar wordt de warmte afgegeven. De afgifte gebeurt via een warmtewisselaar, waarin aan één kant de vloeistof van het warmtepomp systeem zit, en aan de andere kant het warme water dat gebruikt wordt voor verwarming, en eventueel sanitair warm water.

Wanneer wordt het interessant voor u?

Een goed aangelegd en doordacht systeem levert belangrijke voordelen voor u als klant. U bent minder energie, en dus geld, kwijt voor de verwarming van uw huis, dan met een gasgestookte ketel. Mocht men in de toekomst (na 2020) besluiten om de salderingsregeling voor zonnepanelen af te schaffen, dan wordt het belangrijk om de zelfgeproduceerde elektriciteit zoveel mogelijk zelf te benutten. Een slimme samenwerking tussen zonnepanelen en warmtepomp kan dan uitkomst bieden. Er bestaan nu al regelsystemen die ervoor kunnen zorgen dat de elektricitet van zonnepanelen niet aan het net wordt teruggeleverd, maar door de warmtepomp wordt gebruikt om het huis en het water te verwarmen.

Er is wel een aantal belangrijke randvoorwaarden voor een systeem dat zowel economisch als energetisch optimaal werkt:

  • Het huis wordt verwarmd met lage-temperatuur verwarming zoals vloerverwarming
  • Er kan een grondboring in de tuin worden gemaakt om warmte aan de grond te onttrekken
  • De klant is bereid een vrij forse investering vooraf te doen, om achteraf te kunnen profiteren van een aanzienlijk lagere energierekening

In onze volgende downloadbare gids, die binnenkort verschijnt, zullen we verder ingaan op de techniek, en op de voordelen van warmtepompen in combinatie met zonnepanelen.

Weten wat bij u mogelijk is?

Vraag vrijblijvend advies aan
Advies aanvragen

Gerelateerd nieuws

Nieuws berichten
2020-02-23
Bij de energietransitie hoort de overstap van gas naar elektriciteit voor de warmtevoorziening. Vaak gebeurt dat met behulp van een warmtepomp. Sommige merken adverteren met de functie ‘Smart Grid Ready’, maar wat houdt dat precies in?

lees meer ›
2019-07-25
Zo heet als de afgelopen tijd was het nog nooit in Nederland. Hoe houden we onszelf nog koel? Helpen zonnepanelen ons alwéér aan een oplossing?

lees meer ›
2018-10-30
Een ‘simpele’ warmtepompboiler om uw huis van sanitair warm water te voorzien, is dat de moeite van de investering waard? Zonnefabriek onderzocht een systeem dat inmiddels meer dan 4 jaar draait; dit zijn de resultaten.

lees meer ›