Ik wil advies

Een warmtepomp en zonnepanelen

Zonnepanelen en warmtepomp

Een warmtepomp en zonnepanelen

In de wereld van de duurzaamheid spelen zonnepanelen een grote rol, maar is er ook plek voor andere innovaties. Eén daarvan komt de laatste tijd meer en meer in het nieuws: de warmtepomp. Vooral de combinatie van warmtepomp met zonnepanelen wordt vaak genoemd. Maar wat is een warmtepomp nou precies, en waarom zou deze combinatie interessant kunnen zijn?

Hessel van den Berg
04 januari 2017

Een warmtepomp is een toestel dat kan zorgen voor warm water, zowel voor verwarming als voor sanitair warm water (bad, douche). Het maakt hierbij gebruik van elektriciteit, in plaats van het gebruikelijke gas. Op zich niks nieuws: elektriciteit omzetten in warm water gebeurt natuurlijk al veel langer met behulp van verwarmingselementen in bijvoorbeeld elektrische boilers. Maar het slimme aan een warmtepomp is dat hij niet alleen maar elektrische energie gebruikt, maar ook nog de omgevingswarmte.  Hierdoor is hij in staat om met minder stroom, méér warmte te produceren. En als het systeem goed is uitgedacht, dan zou je met een warmtepomp systeem veel minder stroom nodig hebben om je huis te verwarmen, dan wat je aan gas kwijt zou zijn bij een gelijkaardig systeem met gasverwarming.

Warmtepomp-met-bodembron-bron-Stiebel-EltronHoe werkt het?

Een warmtepomp wordt vaak vergeleken met een koelkast. Het principe is hetzelfde: Bij een koelkast onttrekt een rondgepompte vloeistof de warmte uit de binnenkant van het toestel, waarna deze vloeistof de onttrokken warmte weer afgeeft aan de achterkant van het apparaat. De elektrisch aangedreven compressor in de koelkast zorgt ervoor dat de vloeistof telkens weer gekoeld en opgewarmd kan worden.

De warmtepomp doet hetzelfde, maar onttrekt energie uit de omgeving, bijvoorbeeld de buitenlucht of de grond. Deze wordt naar het huis gebracht en daar wordt de warmte afgegeven. De afgifte gebeurt via een warmtewisselaar, waarin aan één kant de vloeistof van het warmtepomp systeem zit, en aan de andere kant het warme water dat gebruikt wordt voor verwarming, en eventueel sanitair warm water.

Wanneer wordt het interessant voor u?

Een goed aangelegd en doordacht systeem levert belangrijke voordelen voor u als klant. U bent minder energie, en dus geld, kwijt voor de verwarming van uw huis, dan met een gasgestookte ketel. Mocht men in de toekomst (na 2020) besluiten om de salderingsregeling voor zonnepanelen af te schaffen, dan wordt het belangrijk om de zelfgeproduceerde elektriciteit zoveel mogelijk zelf te benutten. Een slimme samenwerking tussen zonnepanelen en warmtepomp kan dan uitkomst bieden. Er bestaan nu al regelsystemen die ervoor kunnen zorgen dat de elektricitet van zonnepanelen niet aan het net wordt teruggeleverd, maar door de warmtepomp wordt gebruikt om het huis en het water te verwarmen.

Er is wel een aantal belangrijke randvoorwaarden voor een systeem dat zowel economisch als energetisch optimaal werkt:

  • Het huis wordt verwarmd met lage-temperatuur verwarming zoals vloerverwarming
  • Er kan een grondboring in de tuin worden gemaakt om warmte aan de grond te onttrekken
  • De klant is bereid een vrij forse investering vooraf te doen, om achteraf te kunnen profiteren van een aanzienlijk lagere energierekening

In onze volgende downloadbare gids, die binnenkort verschijnt, zullen we verder ingaan op de techniek, en op de voordelen van warmtepompen in combinatie met zonnepanelen.

Weten wat bij u mogelijk is?

Vraag vrijblijvend advies aan
Advies aanvragen

Gerelateerd nieuws

Nieuws berichten
2024-07-08
We zetten samen met u de volgende stap in de energietransitie, door u te helpen uw verbruik nog beter af te stemmen op de momenten dat u zonnestroom opwekt. Er zijn verschillende mogelijkheden om uw woning te verduurzamen en het is vaak veel eenvoudiger dan u denkt. Wij introduceren daarom maar liefst drie nieuwe producten. Benieuwd welke dat zijn? U leest het hier.

lees meer ›
2024-01-29
Met de afbouw van de salderingsregeling in het vooruitzicht wordt het tijd om plannen te maken voor de volgende stap: de warmtepomp slim aansturen als de zon schijnt. Voor mensen met SMA omvormers is dat mogelijk met de Sunny Home Manager plus een stuurbaar relais. We leggen uit hoe dat werkt.

lees meer ›
2023-09-03
De tijd vliegt! Drie jaar geleden alweer liet onze collega Wim bij hem thuis een verwarmingssysteem installeren met een warmtepomp en een grote ‘waterzak’ in de kelder. Hoe is het nu met het systeem gesteld? Wim legt uit.

lees meer ›