Ik wil advies

Voorbereid op de toekomst met verhoging van het eigenverbruik

Stroom gebruiken op het moment dat het wordt geproduceerd

Voorbereid op de toekomst met verhoging van het eigenverbruik

Het einde van de salderingsregeling is dan wel uitgesteld tot 2025, maar zeker niet afgesteld. In de toekomst zullen eigenaren van zonnestroom systemen worden aangemoedigd om hun eigenverbruik te verhogen. Hoe bereiden we ons het beste voor?

Hessel van den Berg
29 juli 2019

Op dit moment is het dankzij de salderingsregeling nog zo dat alle stroom die een huishouden afneemt, als het ware wordt ‘weggestreept’ tegen de stroom die wordt teruggeleverd. Daardoor maakt het niet uit op welk moment van de dag er stroom wordt geproduceerd of afgenomen: de verrekening aan het einde van een jaar vindt plaats over de totale hoeveelheid energie. Maar het wordt voor het elektriciteitsnet steeds lastiger om al die stroom te verwerken: op zonnige momenten staan honderdduizenden zonnestroomsystemen allemaal tegelijk stroom in het net te pompen, waardoor traditionele centrales stil moeten liggen en het net op sommige plaatsen ‘verstopt’ raakt. Op andere momenten, als de zon onder is en iedereen weer thuis is van het werk, moet er plotseling weer veel stroom de andere kant op vloeien. Hoe meer decentrale opwekking er in Nederland is, des te lastiger wordt het om dit in stand te houden. Daarom zal de salderingsregeling na 2025 stapsgewijs verdwijnen en zullen mensen worden aangespoord om hun verbruik meer af te stemmen op hun eigen productie: dit heet het ‘verhogen van het eigenverbruik’.

Schone borden

De simpelste manier om het eigenverbruik te verhogen is om apparaten die stroom verbruiken, pas in te schakelen wanneer de zonnepanelen voldoende energie produceren. Het gaat daarbij dan om apparaten die niet per se op een bepaalde tijd moeten draaien, zoals bijvoorbeeld een afwasmachine. De vuile vaat kan er ’s ochtends vast in, en hoeft er pas ’s avonds weer uit. Het maakt niet zoveel uit op welk moment van de dag het wasprogramma begint, zolang het maar klaar is tegen de tijd dat er weer schone borden nodig zijn.

bosch vaatwasser met home connect en energy management functieEr zijn verschillende mogelijkheden om te zorgen dat de vaatwasser of wasmachine op het juiste moment gaat draaien: U kunt - als u toevallig thuis bent - zelf de knop indrukken als de zon schijnt, of u kunt het toestel ’s ochtends inschakelen met een startvertraging van een paar uur. Nog een andere optie, als het apparaat via een app op afstand bestuurbaar is, is om het op afstand, bijvoorbeeld vanuit uw werkplek, aan te zetten. Maar het handigst is het, wanneer u zelf niet hoeft na te denken en erop kunt vertrouwen dat het toestel uit zichzelf op het gunstigste moment in werking treedt.

Dat laatste is mogelijk wanneer u een Sunny Home Manager in huis heeft, die als de ‘energie manager’ van uw huis fungeert en bepaalt welk moment het beste is om toestellen aan- en uit te zetten. De Sunny Home Manager ziet eruit als een kWh-meter en zit in uw meterkast ingebouwd. Hij meet de stroom die het huis in- en uitstroomt, en is via een netwerkkabel met uw router verbonden. Langs die weg krijgt hij ook de gegevens van de omvormer(s) binnen, en kan hij tegelijk bepaalde verbruikers in huis opdrachten geven. Maar hij is ook via het internet verbonden met de Sunny Portal, van waaruit hij de weersvoorspelling voor de komende 24 tot 48 uur krijgt. Zo bouwt hij een totaalplaatje op van de te verwachten energiebehoefte en -productie voor de nabije toekomst, en daarmee weet hij precies welk apparaat op welk moment het beste aangezet kan worden.

Hoe werkt het in de praktijk?

flex start logoHeel simpel: In Sunny Portal geeft u aan hoe laat de vaatwasser klaar moet zijn. Vervolgens laadt u het toestel en doet u het afwasblokje erin. Op de vaatwasser is een speciale optie, die ‘FlexStart’ heet: deze stelt u in. De rest van de dag doet u uw ding, en op de afgesproken tijd is de vaat klaar.

Werkt dit met alle witgoed apparaten?

Nee. Er is nu nog maar een handvol toestellen op de markt die op deze manier met de Sunny Home Manager kunnen communiceren. Het gaat hierbij om vaatwassers en wasmachines van Bosch en Siemens, die zijn uitgerust met de functie ‘HomeConnect’ en die kunnen doen aan ‘Energy Management’ oftewel ‘PV Energiebeheer’. Onderaan dit artikel voegen we een lijstje van modellen toe.

Is het de investering waard?

Sunny Home Manager met denkwolkjeMet de toekomstige afbouw van de salderingsregeling in het vooruitzicht, wordt het langzamerhand interessanter om in producten die het eigenverbruik kunnen verhogen, te investeren.  U kunt uzelf alvast beginnen voor te bereiden op het leven ná de salderingsregeling. De Sunny Home Manager is dan misschien de eerste stap: na de installatie bouwt u dan stukje bij beetje verder aan een toekomstbestendige woning. 

De Sunny Home Manager kan namelijk méér dan alleen uw vaatwasser of wasmachine aansturen. Hij werkt bijvoorbeeld ook samen met allerlei merken van warmtepompen, en laders voor de elektrische auto. En hij kan WiFi-gekoppelde stopcontacten van het merk Edimax uitlezen en aan- en uitzetten. En wat ook leuk is: mocht u in de toekomst denken aan thuisbatterijen (accu’s) om overtollige stroom in op te slaan, dan is de Sunny Home Manager het apparaat dat de batterijen perfect kan bedienen.

Zo kunt u nu alvast beginnen om uw woning stap voor stap gereed te maken voor een toekomst waar verhoging van het eigenverbruik van belang is. Want 2025 komt sneller dichtbij dan je denkt, en apparaten die u nu aanschaft, gaan hopelijk nog vele jaren mee. Geïnteresseerd geraakt? Vraag onze adviseurs wat er bij u mogelijk is.

Vaatwassers, wasmachines en drogers die nu al direct met de Sunny Home Manager kunnen ‘praten’, zijn o.a.:

Vaatwassers:

Bosch serie 6 en serie 8: veel modellen

Siemens serie iQ700 en iQ500: veel modellen

Wasmachines:

Bosch serie 8: WAV28K40, WAV28M40

Siemens serie IQ700 en IQ800 en avantgarde: verschillende modellen

Drogers:

Siemens iQ800 serie en avantgarde: WT7YH7E3NL en WT7HX940EU

Bosch Home Professional: een aantal modellen

Let op: U kunt zien of een Bosch of Siemens toestel geschikt is voor direct contact met de Sunny Home Manager door bij de ‘Productspecificaties’ van het toestel te kijken naar ‘Technische Informatie’ of ‘Product details’ en vervolgens ‘Connectivity’. Indien er onder ‘Connectivity’ bij de HomeConnect functie staat: ‘Energiebeheer PV-systeem’ dan weet u dat het toestel voor de Sunny Home Manager 2.0 geschikt is.

Weten wat bij u mogelijk is?

Vraag vrijblijvend advies aan
Advies aanvragen

Gerelateerd nieuws

Nieuws berichten
2024-10-29
Met de afschaffing van de salderingsregeling in het vooruitzicht, en de terugleverkosten die energiemaatschappijen in rekening brengen, wordt het steeds belangrijker om het eigenverbruik te verhogen. Een mooie uitdaging om met elkaar aan te gaan!

lees meer ›
2024-06-18
De warmtepompboiler zorgt op een duurzame manier voor de verwarming van tapwater in uw woning. Zonnefabriek geeft antwoord op de vragen: Wanneer is een warmtepompboiler een goede keuze? Hoe maakt u optimaal gebruik van uw warmtepompboiler met slimme sturing en een dynamisch energiecontract? Waar moet u op letten bij de keuze van het juiste model? Wij helpen u graag op weg.

lees meer ›
2024-06-13
Een warmtepompboiler voorziet uw woning op een duurzame en efficiënte manier van warm tapwater. Op dit moment behoort het zelfs tot een van de meest milieuvriendelijke en energiezuinige opties om uw huis van warmte te voorzien. Waarom is het juist nu interessant om te kiezen voor een warmtepompboiler? Wij geven u vijf goede redenen.

lees meer ›