De voor- en nadelen van indak zonnepanelen

Alles wat u moet weten over een indak systeem

De voor- en nadelen van indak zonnepanelen

De meeste zonnepanelen systemen die u tegen zult komen zijn geplaatst óp het dak, dat wil zeggen op de dakbedekking, zoals dakpannen. Maar wist u dat het ook mogelijk is om zonnepanelen in het dak te laten plaatsen. Bij deze speciale constructie worden de zonnepanelen netjes weggewerkt in het dakvlak en dat ziet er strak uit. Klinkt ideaal, maar is dat wel echt zo? In dit artikel bespreken we de voor- en de nadelen.

Nikki Marks
02 november 2020

Wat is een indak systeem?

Bij een indak systeem hebben de zonnepanelen twee functies: dakbedekking én energieopwekking. Anders dan bij een opdak systeem, worden de zonnepanelen bij een indak systeem, zoals de naam al zegt, in het dak verwerkt. De bestaande dakbedekking wordt weggehaald en de zonnepanelen worden aan de onderconstructie vastgemaakt. Onder de panelen wordt een stuk HDPE-kunststof bevestigd dat zorgt voor de afvoer van water. 

Voordelen van een indak systeem

De belangrijkste reden waarom mensen zouden kiezen voor een indak systeem is het esthetische aspect. De zonnepanelen vormen een strak geheel met de rest van het dak en dat geeft een mooie uitstraling. Een ander voordeel is dat er een lagere dakbelasting nodig is voor dit type installatie. Omdat de zonnepanelen tegelijkertijd als dakbedekking dienen is het systeem minder zwaar dan een opdak systeem waarbij de zonnepanelen op de bestaande dakbedekking bevestigd worden. Het derde voordeel is alleen van toepassing wanneer u een nieuwbouwwoning wilt aanschaffen. U kunt er dan voor kiezen meteen een indak zonnepanelen systeem te laten installeren, waardoor u bespaart op de aankoop van dakpannen. 

Nadelen van een indak systeem 

Prijs

De aanschafprijs van indak zonnepanelen ligt hoger dan bij gewone panelen, wanneer u de panelen op uw bestaande woning wilt laten plaatsen. Per Watt-piek zijn indak zonnepanelen zo’n 2 tot 3 keer duurder dan bijvoorbeeld hoog-kwaliteit SunPower panelen. Ook de installatie- en werkvoorbereidingskosten liggen een stuk hoger. Het maken van een correcte berekening kost meer tijd en de kans op fouten is groter, waardoor er meer expertise van de installateur nodig is. 

Lagere opbrengst

Zonnepanelen hebben natuurlijk de functie om zonlicht op te vangen. Hierdoor worden de panelen warm. Dit is in principe niet erg, maar doordat de zonnepanelen bij een indak systeem in het dak liggen, kan de warmte minder goed worden afgevoerd. En bij hogere temperaturen produceren zonnepanelen minder vermogen. Over een jaar genomen kunnen indak zonnepanelen hierdoor voor een significant lagere opbrengst zorgen. 

Brandgevoeliger

Een indak zonnepanelen systeem is gevoeliger voor brand. Dit blijkt uit onderzoek van TNO dat is uitgevoerd om de oorzaken te achterhalen van een aantal branden in zonnepanelen systemen die plaatsvonden in 2018. De branden bleken vooral in indak systemen te zijn ontstaan. Doordat de panelen in het dak zijn verwerkt, liggen de kabels die de panelen met elkaar verbinden direct op de dakconstructie en ook op eventueel isolatiemateriaal en folie. Daardoor kan een connector die heel warm wordt in het slechtste geval in aanraking komen met brandbare delen en zo voor brand zorgen. 

Geen volledige BTW teruggave

Wanneer u zonnepanelen aanschaft kunt u de 21% btw die u betaalt over de investering terugvragen bij de belastingdienst. Bij een indak zonnepanelen systeem gaat dit niet helemaal op. Doordat de panelen niet alleen dienen voor het opwekken van stroom, maar ook als dakbedekking, heeft de belastingdienst besloten dat niet het volledige bedrag aan BTW kan worden teruggevraagd. Alleen het maken van stroom valt onder de BTW teruggave, waardoor u bij een indak systeem slechts een derde deel van de BTW over de investering mag terugvragen. 

Conclusie

Ondanks het feit dat er goede redenen kunnen zijn om voor een indak systeem te kiezen, vinden wij dat de voordelen niet opwegen tegen de nadelen. Om deze reden hebben wij besloten indak zonnepanelen niet in ons assortiment op te nemen. Benieuwd naar welke producten wij wel aanbieden? Neem eens een kijkje op onze producten pagina. Onze adviseurs kijken graag met u mee naar de beste optie voor uw dak.

 

Weten wat bij u mogelijk is?

Vraag vrijblijvend advies aan
Advies aanvragen

Gerelateerd nieuws

Nieuws berichten
2021-03-02
Verreweg de meeste daken in Nederland zijn geschikt voor zonnepanelen. Van platte of schuine daken tot het dak van uw schuur of garage. Maar er zijn nog veel meer originele manieren om zonnepanelen te plaatsen, waar u in eerste instantie misschien niet aan zou denken. In dit artikel vertellen we erover.

lees meer ›
2020-10-26
Er is weer iets nieuws in zonnepanelenland: certificering van een zonnestroom systeem volgens ‘Scope12’. Moeten we daar iets mee, en zo ja, wat precies? We zochten het voor u uit.

lees meer ›
2020-10-01
Wilt u investeren in zonnepanelen? Goede keuze, want zonnepanelen zijn goed voor uw portemonnee én voor het milieu! Om er zeker van te zijn dat u zorgeloos kunt profiteren van uw systeem over de gehele levensduur, is het belangrijk om het vanaf de aanschaf meteen goed te doen. Wij hebben de meest gemaakte fouten voor u op een rijtje gezet, zodat u ervan kunt leren.

lees meer ›