Ik wil advies

Vermindering op niet-betaalde energiebelasting: kan dat?

Kun je energiebelasting terugkrijgen als je vermindering hoger is dan wat je hebt betaald?

Vermindering op niet-betaalde energiebelasting: kan dat?

We krijgen soms vragen van klanten over de ‘vermindering energiebelasting’, een bedrag dat mensen terugkrijgen op hun energierekening. Het gaat om een vast bedrag dat jaarlijks door de regering wordt vastgesteld. Maar hoe zit dat als het bedrag van de vermindering hoger is dan de energiebelasting zelf?

Hessel van den Berg
31 januari 2019

Energierekeningen lezen en begrijpen is niet eenvoudig; er staat van alles door elkaar en alleen al uitvinden hoeveel u nu werkelijk per kWh afgenomen stroom heeft betaald, is soms al een hele klus. Buiten de kosten voor de afgenomen energie en de belastingen die u daarover betaalt, zit er ook een bedrag in dat van het totaal wordt afgetrokken, de zgn. ‘vermindering energiebelasting’. Maar krijgt u die ook terug als het totaal wat u aan belastingen heeft betaald, minder is dan het vastgestelde bedrag?

Heffingskorting

Het antwoord is: Jazeker. De vermindering energiebelasting (die ook wel ‘heffingskorting’ wordt genoemd) is een vast bedrag, en is door de regering voor 2019 vastgesteld op € 257,54 ex BTW (oftewel € 311,62 inclusief BTW). Dat is al wel een stuk minder dan in 2018, toen hij nog stond op € 308,54 ex BTW (€ 373,33 inc BTW). Alle huishoudens krijgen die vermindering energiebelasting terug op hun energierekening, mits hun huis een verblijfsfunctie (woning of kantoor) heeft. De vermindering energiebelasting bestaat, omdat de overheid vindt dat energie een basisbehoefte is, en dat daarom mensen over de minimale hoeveelheid energie die ze nodig hebben, geen belasting zouden moeten betalen. In plaats van de afgenomen energie tot een bepaalde hoeveelheid niet te belasten, hebben ze ervoor gekozen om gewoon maar aan iedereen eenzelfde bedrag terug te geven op hun energierekening. 

/Voorbeeld uit 2016 met vermindering energiebelasting die hoger is dan belasting zelf

Voorbeeld: vermindering energiebelasting uit 2016 die hoger is dan de belasting zelf

De belasting op energie is best hoog, en wordt elk jaar een beetje hoger: Op die manier wil de overheid mensen stimuleren om zuiniger aan te doen. Op stroom is de belasting 11,93 cent per kWh (inc BTW) plus nog een ODE heffing (ODE staat voor Opslag Duurzame Energie) van 2,29 cent per kWh (inc BTW). Bij elkaar is de belasting vaak meer dan de helft van de uiteindelijke prijs.

Zonnepanelen

Maar hoe zit het dan met mensen die hun eigen energie opwekken, bijvoorbeeld met zonnepanelen op het dak? Die betalen, dankzij de salderingsregeling, een stuk minder belasting over hun energie; als ze meer terugleveren aan stroom dan dat ze in een jaar afnemen, dan kunnen ze zelfs negatief uitkomen; d.w.z. dat ze geld terugkrijgen op hun stroom. Krijgen die dan toch ook nog de vermindering energiebelasting?

Hoe gek het misschien klinkt, het antwoord is Ja. Goed nieuws dus voor iedereen met zonnepanelen en een groen hart: Als de zon vaak schijnt en u ook nog eens bewust met uw stroomverbruik omgaat, wordt u daarvoor niet ‘gestraft’ met een lagere heffingskorting. Gewoon zuinig blijven doen èn meer zonnepanelen plaatsen dus!

bron: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/milieubelastingen/energiebelasting

Weten wat bij u mogelijk is?

Vraag vrijblijvend advies aan
Advies aanvragen

Gerelateerd nieuws

Nieuws berichten
2023-04-11
Voor de installatie van zonnestroom systemen hoeft u sinds 1 januari 2023 geen BTW meer te betalen. Maar soms is er onduidelijkheid over wat er precies wel en niet onder de installatie valt: de Belastingdienst heeft hierover nu meer helderheid gegeven.

lees meer ›
2023-04-10
De Belastingdienst heeft het forfait voor mensen met zonnepanelen uitgebreid naar systemen tot maximaal 15 kWp (kiloWatt-piek) in plaats van 10 kWp. Dat maakt het doen van de BTW-aangifte wat eenvoudiger voor sommige klanten, hoewel de meeste nieuwe klanten sowieso geen BTW-aangiftes hoeven te doen. We leggen uit hoe het zit.

lees meer ›
2022-12-21
Vanaf 1 januari 2023 wordt de BTW voor nieuwe zonnepaneelsystemen bij een woning verlaagd van 21% naar 0%. Voorheen betaalde men wel de BTW, maar kon deze achteraf worden teruggevorderd, bijvoorbeeld via de zogenaamde ‘Kleine Ondernemers Regeling’ (KOR). Vanaf het nieuwe jaar is het allemaal een stuk simpeler: we leggen uit hoe het zit.

lees meer ›