Ik wil advies

Variabele stroomprijzen en torenhoge kosten

Voor- en nadelen van stroomprijzen die meebewegen met de spotmarkt

Variabele stroomprijzen en torenhoge kosten

Langzaam beginnen ook in Nederland aanbieders van stroom op te duiken die hun prijzen laten afhangen van wat er op de spot markt voor stroom gebeurt. Wat hebben we daaraan en hoe kan dat uitpakken voor u?

Hessel van den Berg
01 maart 2021

Vandaag de dag is voor de meesten van u de prijs die u moet betalen voor stroom heel duidelijk. Uw energieleverancier hanteert een vast tarief per kWh, en u betaalt dat bedrag, maal de hoeveelheid afgenomen stroom. Sommige mensen kiezen voor dag/ nacht tarieven, waarbij de kWh-prijs ’s nachts en in het weekend een paar cent goedkoper is, maar met meer dan twee verschillende tarieven hebben de meeste mensen niet te maken.

Langzamerhand is dat echter aan het veranderen. Steeds meer spelers op de markt bieden consumenten de mogelijkheid om variabele tarieven te betalen, die gebaseerd zijn op de handelstarieven voor stroom zoals die op de spotmarkt worden betaald. Handelaars in stroom stellen uurtarieven voor stroom vast op de zogenaamde EPEX handelsvloer. Deze tarieven worden voor de huidige en de volgende dag alvast afgesproken, afhankelijk van de verwachte vraag en aanbod die er per uur zullen zijn.

Vraag en aanbod

Vroeger, toen het grootste deel van de stroom nog van klassieke energiecentrales afkomstig was, was het vooral de vraag die de prijs van stroom beïnvloedde. Op momenten dat de vraag hoog is, zoals op doordeweekse dagen tussen zo’n 7 uur ’s ochtends en 10 uur ’s avonds, dan was de prijs van stroom hoog; ’s nachts en in het weekend is de vraag naar stroom daarentegen een stuk lager, en daarom waren de handelstarieven voor stroom op die momenten ook vanzelf lager.

Tegenwoordig is het niet alleen meer de vraag naar stroom die de prijs bepaalt, maar ook het aanbod. Waar vroeger de energiecentrales een constant aanbod konden leveren, is tegenwoordig een steeds groter deel van het aanbod afhankelijk van het weer. Hierdoor kan het gebeuren dat op sommige zonnige en winderige momenten de prijzen laag zijn, ondanks een hoge vermogensvraag.

Negatieve prijzen

U kunt dus tegenwoordig als consument ook van deze variabele prijzen gebruik maken; bepaalde energieleveranciers zoals EasyEnergy, NieuweStroom en MijnDomein Energie bieden al contracten aan waarbij het stroomtarief de EPEX spotprijzen volgt. Op de website van EasyEnergy kunt u zien hoe hoog het tarief gaat zijn voor de komende uren, en u kunt ook terugkijken naar de prijzen uit het verleden. De kale stroomprijs schommelde in februari 2021 bijvoorbeeld rond de 6 cent/kWh, maar op 11 februari om 2 uur ’s nachts schoot hij de hoogte in naar 16,5 cent/kWh, terwijl hij vijf dagen daarvóór, op 6 februari om 10 uur ’s avonds, met -0,02 cent/ kWh zelfs even negatief was!

Op de website van EasyEnergy kunt u de stroomprijzen per uur zien. Op 6 februari 2021 was de kale stroomprijs zelfs even negatief!

Op de website van EasyEnergy kunt u de stroomprijzen per uur zien. Op 6 februari 2021 was de kale stroomprijs zelfs even negatief!

U zou slim van die prijsschommelingen gebruik kunnen maken door bepaalde huishoudelijke toestellen juist aan te zetten als de stroom goedkoop is, of op die momenten uw batterijen op te laden. Als uw woning beschikt over een Sunny Home Manager dan zou u de uurtarieven zelfs in kunnen voeren en de Sunny Home Manager laten berekenen welke toestellen (warmtepomp, laadpaal, wasmachine) het beste op welk moment kunnen draaien. Helaas is er nu nog geen automatische module die de prijzen van de EPEX in de Home Manager inlaadt, maar dat zal ongetwijfeld over niet al te lange tijd mogelijk zijn.

Torenhoge rekeningen

sneeuw in Texas

sneeuw in Texas

Het is echter wel goed om ook stil te staan bij problemen die dit soort tariefsystemen kunnen geven, als ze niet goed door de overheid gereguleerd worden. Zo hebben we in februari in Texas gezien hoe het mis kan gaan. Tijdens een zeldzame periode van veel kou en sneeuw vielen verschillende energiecentrales uit, terwijl tegelijkertijd veel mensen hun elektrische straalkacheltjes aanzetten om nog een beetje warmte te hebben. De prijzen van stroom schoten hierdoor de hoogte in. Mensen met een contract bij bedrijven als ‘Griddy’, die de stroomtarieven op de handelsmarkt volgen, kregen vervolgens torenhoge rekeningen gepresenteerd; zo moest één klant een rekening van $16.752,= betalen. De kWh-prijs was naar het maximum van $ 9,= per kWh opgeschroefd; 70 keer hoger dan normaal! En als je dan stroom nodig hebt om je huis te verwarmen; tja, dan gaat het hard.

Variabele stroomprijzen zijn dus interessant voor wie de mogelijkheid heeft om zijn of haar verbruik te spreiden, maar de energie regulator moet wel zorgen dat het met de prijzen de spuigaten niet uitloopt. Gelukkig wonen we niet in Texas! Meer weten over wat energiemanagement of batterijen voor u kunnen betekenen? Laat het ons vooral weten!

Weten wat bij u mogelijk is?

Vraag vrijblijvend advies aan
Advies aanvragen

Gerelateerd nieuws

Nieuws berichten
2024-01-30
Wie een SMA Sunny Home Manager in zijn installatie heeft, kan daarmee o.a. batterijen en laadpalen aansturen. Maar daarnaast kunnen ook allerlei andere toestellen via slimme stopcontacten worden gemeten en aangestuurd. We leggen uit hoe het werkt met als voorbeeld de stopcontacten van Shelly.

lees meer ›
2023-11-09
Zonnepanelen zijn de afgelopen tijd minder populair geworden, maar waarom eigenlijk? Er zijn geruchten dat zonnepanelen minder rendabel zouden zijn, maar klopt dat wel? In een uitzending van EenVandaag geeft onze directeur David zijn visie hierop. In onderstaande interview vertelt hij waarom dit onderwerp genuanceerder is dan het soms lijkt.

lees meer ›
2023-11-06
We hebben dit jaar weer veel nieuwe klanten blij gemaakt met zonnepanelen, maar veel mensen vonden wel dat ze erg lang moesten wachten. Hoe zit het nu met de levertijden, en wat is de verwachting voor de komende tijd?

lees meer ›