Ik wil advies

Tweede Kamer akkoord met afbouw salderingsregeling

Afbouw begint in 2025; Eerste Kamer kan nog roet in het eten gooien

Tweede Kamer akkoord met afbouw salderingsregeling

Op 7 februari 2023 is de Tweede Kamer dan eindelijk akkoord gegaan met de voorgenomen afbouw van de salderingsregeling. Vanaf 2025 zou deze regeling dan stap voor stap verdwijnen. Hoe zit het precies, en: is dit nu 100% zeker? (artikel aangepast op 20 maart 2023 i.v.m. BTW en datum nieuwe Eerste Kamer)

Hessel van den Berg
11 februari 2023

De afbouw van de salderingsregeling is weer een stuk dichterbij gekomen. Op 7 februari 2023 heeft de Tweede Kamer ingestemd met het wetsvoorstel van minister Jetten. Hierin wordt gesteld dat de salderingsregeling met ingang van 1 januari 2025 stapsgewijs wordt afgebouwd, om in 2031 uiteindelijk helemaal te verdwijnen.

Wat betekent de afbouw van de salderingsregeling voor u?

Volgens het wetsvoorstel zullen mensen met zonnepanelen ieder jaar een lager percentage van hun teruggeleverde stroom mogen aftrekken van hun afgenomen stroom. De percentages worden weergegeven in onderstaande grafiek.

Vanaf 1 januari 2025 zou de afbouw van de salderingsregeling dan eindelijk in gang worden gezet

Vanaf 1 januari 2025 zou de afbouw van de salderingsregeling dan eindelijk in gang worden gezet

De afrekening wordt uitgevoerd door uw energiebedrijf: u hoeft hier dus zelf niets voor te doen. Uw jaarafrekening van het energie bedrijf zal er wel anders uit gaan zien. Voor het gedeelte van de stroom dat u niet mag salderen, krijgt u van het energiebedrijf een vergoeding. Deze vergoeding zal een stuk lager zijn dan wat u betaalt voor de afgenomen stroom. Daarom wordt het voor u interessanter om de stroom die u produceert, zoveel mogelijk meteen zelf te gebruiken. Op die manier haalt u het meeste voordeel uit uw zonnepanelen.

Minimumprijs voor teruggeleverde stroom

Hoe hoog het bedrag per kWh is dat u van uw energieleverancier zult ontvangen voor de niet-saldeerbare stroom, wordt door de energieleverancier zelf bepaald. Maar in het wetsvoorstel wordt wel een minimumprijs afgesproken, de zogenaamde ‘redelijke vergoeding’. De hoogte van dit bedrag mag niet minder zijn dan 80% van het ‘kale leveringstarief’.

Een voorbeeld: stel dat het kale leveringstarief 20 cent per kWh is, dan is de stroomprijs die u momenteel (maart 2023) zou betalen voor elke kWh van het net ongeveer: 39 cent, namelijk de kale stroomprijs plus de Energiebelasting (12,6 cent), plus 21% BTW. De prijs die u krijgt voor elke teruggeleverde kWh kan echter slechts 16 cent zijn (namelijk 80% van 20 cent). Dat verschil van 23 cent per kWh (= 39 minus 16 cent) kunt u zelf houden door uw stroom zoveel mogelijk zelf te benutten.

Wordt het plaatsen van thuisbatterijen zoals deze de moeite waard?

Wordt het plaatsen van thuisbatterijen zoals deze de moeite waard?

Het voordeel dat u kunt behalen door uw eigen stroom zoveel mogelijk zelf te gebruiken, is in de eerste jaren van de afbouw nog klein, maar neemt ieder jaar toe. Op een gegeven moment kan het dan de moeite waard worden om bijvoorbeeld een batterij-opslag systeem toe te voegen aan uw zonnepanelen. Dit is echter wel een kostbare investering: het zal belangrijk zijn om tegen die tijd goed de kosten en baten tegen elkaar af te wegen.

Is het nu 100% zeker dat de afbouw in 2025 begint?

Hoewel het wetsvoorstel nu door de Tweede Kamer is aanvaard, is het daarmee nog geen wet geworden. De Eerste Kamer moet namelijk ook nog akkoord gaan. Aangezien de zetelverdeling tussen de partijen in de Eerste Kamer anders ligt dan in de Tweede Kamer, is het niet zeker dat dit zomaar zal lukken. Ook is nog niet duidelijk of het wetsvoorstel in de Eerste Kamer behandeld wordt vóór of na het aantreden van de nieuw gekozen Eerste Kamer rond 6 juni (waarbij de opmaak van de Eerste Kamer weer heel anders is geworden). Nog altijd onzekerheid dus; desondanks rekenen we erop dat er binnen afzienbare tijd duidelijkheid komt voor u èn voor ons, zodat we u van de beste adviezen kunnen blijven voorzien.

Weten wat bij u mogelijk is?

Vraag vrijblijvend advies aan
Advies aanvragen

Gerelateerd nieuws

Nieuws berichten
2024-02-13
Op 13 februari heeft de Eerste Kamer uiteindelijk toch níet ingestemd met het wetsvoorstel voor de afbouw van de salderingsregeling. Dat is een voordeel voor wie zonnepanelen heeft, maar tegelijk een nadeel voor de toekomst: echte oplossingen worden op de lange baan geschoven.

lees meer ›
2023-11-09
Zonnepanelen zijn de afgelopen tijd minder populair geworden, maar waarom eigenlijk? Er zijn geruchten dat zonnepanelen minder rendabel zouden zijn, maar klopt dat wel? In een uitzending van EenVandaag geeft onze directeur David zijn visie hierop. In onderstaande interview vertelt hij waarom dit onderwerp genuanceerder is dan het soms lijkt.

lees meer ›
2023-10-30
Deze maand zijn er weer verkiezingen voor de Tweede Kamer en er valt genoeg te kiezen want er doen maar liefst 25 partijen mee. Wij gingen voor u weer eens spitten in de verkiezingsprogramma’s om te zien wat erin te vinden is over zonnepanelen.

lees meer ›