Ik wil advies

Tussenbalans van een jaar lang batterij-opslag

wat heeft het opgeleverd?

Tussenbalans van een jaar lang batterij-opslag

Bij onze monteur Jorrit staat nu een jaar lang een thuisbatterij systeem, als toevoeging aan de zonnepanelen die al jaren terug waren geplaatst. Tijd om eens een tussenbalans op te maken: wat heeft het nou precies opgeleverd?

Hessel van den Berg
12 oktober 2021

Op 5 September 2020 installeerde Jorrit een prachtig batterij systeem bij hem thuis, bestaande uit een Sunny Boy Storage batterij omvormer van SMA in combinatie met een 5 kWh lithium-ion batterij van BYD. Sinds die tijd heeft het systeem hard gewerkt: wanneer er een overschot aan zonnestroom was (d.w.z. dat de zonnepanelen méér produceerden dan er op dat moment in huis nodig was), dan werd dat overschot in de batterijen opgeslagen. Wanneer vervolgens de zon zakte, of wanneer er gewoon méér stroom in huis werd verbruikt, dan stelde de batterij de opgeslagen stroom ter beschikking.

Het gevolg: minder teruglevering aan het net, en ook minder afname van het net. Nu er precies een jaar voorbij is, kunnen we zien hoeveel verschil dat exact heeft uitgemaakt.

Op Sunny Portal zien we de productie en consumptie apart, en welk deel van de zon en van de batterijen afkomstig is

Op Sunny Portal zien we de productie en consumptie apart, en welk deel van de zon en van de batterijen afkomstig is

Het zonnepanelen systeem van Jorrit (10 panelen van 245 Watt-piek met een SMA Sunny Boy 2100TL omvormer) heeft in 1 jaar opgewekt: 2.297 kWh. Eén deel van die groene energie is meteen in huis opgemaakt, een ander deel is opgeslagen in de batterijen en het laatste stuk is teruggeleverd aan het net. Op Sunny Portal wordt het allemaal heel mooi in grafieken weergegeven.

De volledige cijfers over 1 jaar (5 sep 2020 - 5 sep 2021) zijn als volgt:

Opgewekt: 2297 kWh

Daarvan meteen verbruikt: 690   kWh

In batterijen opgeslagen: 911   kWh

Teruggeleverd: 696   kWh

 

Totaal verbruikt: 2782 kWh

Daarvan meteen van de zonnepanelen afkomstig: 690 kWh (zelfde als hierboven vermeld!)

Uit de batterij gehaald: 702   kWh

Afgenomen van het net: 1390 kWh

Wat heeft het nou opgeleverd?

Met de salderingsregeling zoals die nu is, kunnen we heel duidelijk zijn: Deze batterij heeft financieel tot nu toe niks opgeleverd. Want op dit moment maakt het niet uit of je je zelf opgewekte stroom in een batterij stopt en er later weer uithaalt, of dat je het teruglevert aan het net en later weer van het net betrekt. Sterker nog: je kan het zelfs beter terugleveren dan in een batterij stoppen, want bij teruglevering gebruik je het net als en soort ideale, verlies-vrije batterij. Een echte batterij heeft daarentegen wel degelijk te maken met verliezen: er komt altijd iets minder uit dan je erin stopt. Daarom is een thuisbatterij vandaag de dag nog niet echt zinvol.

Maar hoe zou het eruit zien als de salderingsregeling nou was afgeschaft? We gaan hoogstwaarschijnlijk naar een situatie waarin we voor elke teruggeleverde kWh een stuk minder zullen terugkrijgen dan we moeten betalen voor elke afgenomen kWh. En met de manier waarop de stroomprijzen zich aan het ontwikkelen zijn, zouden de kosten voor afname best eens schrikbarend hoog kunnen worden.

Hoe hoger de stroomprijs, des te aantrekkelijker de thuisbatterij

Hoe hoger de stroomprijs, des te aantrekkelijker de thuisbatterij

Laten we eens wat aannames doen: de stroomprijs, die nu al tegen de 25 cent per kWh aan zit, laten we die eens op 27 cent zetten. En de vergoeding voor teruggeleverde stroom, laten we daar eens 5 cent voor nemen. Wat zouden die aannames betekenen voor het effect van de batterij op de stroomfactuur?

Situatie zonder batterij

In de situatie zonder batterij zou er zijn afgenomen van het net: 1390 + 702 kWh = 2092 kWh. Tegen een stroomprijs van € 0,27 zou dat kosten: 2092 x 0.27 = € 564.84

Tegelijk zou er zijn teruggeleverd: 911 + 696 = 1607 kWh

Met de vergoeding van € 0,05 levert dat: € 80.35. De totale factuur bedraagt dan: € 564.84 - € 80.35 = € 484.49 per jaar.

Situatie met batterij

In de situatie met de 5 kWh batterij, is de afname van stroom 1390 kWh. Dat zou kosten: 1390 x 0.27 = € 375.30

De teruglevering zou zijn geweest: 696 kWh, wat een bedrag opbrengt van 696 x 0.05 = € 34.80. De totale factuur in de situatie met batterij wordt dus: € 375.30 - € 34.80 = € 340.50 per jaar.

Het verschil in jaarlijkse kosten is dus: € 484.49 - € 340.50 = € 143.99

De batterijen hebben een gegarandeerde levensduur van 10 jaar, maar hopelijk gaan ze nog wel iets langer mee, bijvoorbeeld 15 jaar. In die 15 jaar zouden ze volgens onze berekeningen hebben opgebracht: 15 x € 143.99 = € 2159.85

Nu is de vraag: is die winst groter dan de investering? Helaas, met de prijzen van nu is het antwoord daarop: nee. Alleen al de 5 kWh-batterij kost meer dan € 2159.85, en dan heb je nog niet eens de batterij-omvormer, de Sunny Home Manager, en de installatiekosten erbij opgeteld.

Voorlopig heeft het voor een installatie zoals die van Jorrit dus nog geen economische zin gehad om deze hoeveelheid batterijen bij de zonnepanelen te plaatsen. Maar de berekening is voor iedere specifieke situatie anders: de één heeft meer eigenverbruik dan de ander, en naarmate de schaal wat groter wordt, nemen de kosten per eenheid af.

Toch kunnen we u momenteel nog niet aanraden om thuisbatterijen te plaatsen bij uw zonnepanelen. Hopelijk zullen in de toekomst de kosten van de batterij systemen dalen; dan wordt het wellicht wèl interessant. En sommige mensen hebben andere beweegredenen dan alleen maar financiële (bijvoorbeeld het hebben van een noodstroomvoorziening voor als het net uitvalt). Wij gaan in ieder geval nog even door met meten en checken, zodat we uw eventuele vragen altijd van een gepast antwoord kunnen voorzien.

De batterij-omvormer (links) en de batterij (rechts) bij Jorrit

De batterij-omvormer (links) en de batterij (rechts) bij Jorrit

Weten wat bij u mogelijk is?

Vraag vrijblijvend advies aan
Advies aanvragen

Gerelateerd nieuws

Nieuws berichten
2022-05-27
Minister Jetten van Economische Zaken en Klimaat heeft de Tweede Kamer ingelicht over zijn voornemen om de afbouw van de salderingsregeling uit te stellen tot 2025. Wat betekent dit voor u?

lees meer ›
2022-02-08
2022 is nog maar net begonnen of er staan alweer allemaal nieuwe producten in de etalage van zonnepanelenboeren! We pakken er een paar uit die voor onze klanten misschien interessant kunnen zijn.

lees meer ›
2021-12-06
De prijzen van energie gaan maar één richting op: naar boven. Dat betekent dat een investering in zonnepanelen steeds sneller rendabel wordt. Tegelijk worden de verschillen tussen hoge en lage uurprijzen over de loop van de dag steeds extremer. Wie batterijen heeft kan daar slim gebruik van maken. Hoe? We leggen het uit.

lees meer ›