Toekomst van Salderen in het nieuwe Regeerakkoord

Toekomst van Salderen in het nieuwe Regeerakkoord

Toekomst salderen nieuwe regeerakkoord

Toekomst van Salderen in het nieuwe Regeerakkoord

In het nieuwe regeerakkoord wordt gesproken over aanpassing van de salderingsregeling vanaf 2020. Wat zijn de gevolgen voor bestaande en nieuwe investeerders in zonne-energie?

Hessel van den Berg
23 oktober 2017

Het is eindelijk zo ver: We hebben een nieuwe regering! Het regeerakkoord wordt door de meeste commentatoren omschreven als ‘ambitieus’, zeker ook waar het de klimaatdoelstellingen betreft: Er wordt op allerlei manieren ingezet op een fikse verlaging van de CO2 uitstoot. Maar voor zonne-energie gaat er wel het één en ander veranderen. We kijken naar de tekst en de mogelijke gevolgen.

Nieuwe regeling

In het regeerakkoord wordt het volgende gezegd over saldering: ‘De salderingsregeling duurzame elektriciteit wordt in 2020 omgevormd in een nieuwe regeling. De verwachting is dat de kosten van zonnestroom zullen dalen en met dezelfde middelen meer duurzaamheidswinst geboekt kan worden.’ Helaas worden geen details gegeven over deze nieuwe regeling, dus we moeten een beetje raden waar het naartoe zal gaan.

Met de huidige salderingsregeling is het zo, dat u voor elke teruggeleverde kWh precies hetzelfde bedrag terugkrijgt als wat u betaalt voor elke kWh die u van het net afneemt. De energieleverancier is verplicht om de teruglevering (in kWh) af te trekken van de afname (in kWh), en de factuur op te maken op basis van het verschil tussen die twee.  Deze één-op-één verrekening is in feite een vorm van subsidie: Door de salderingsregeling loopt de staat belastingen op stroom mis. Naarmate meer mensen ervoor kiezen om hun eigen stroom op te wekken, wordt de regeling duurder voor de staat en daarom op termijn niet meer houdbaar. De nieuwe regering lijkt dus van plan hier iets aan te gaan doen.

Eigen stroom meer zelf gebruiken

Het meest waarschijnlijke resultaat zal zijn dat er in de toekomst niet meer sprake zal zijn van één-op-één verrekening, maar dat u voor een teruggeleverde kWh iets minder geld krijgt dan wat u betaalt voor een afgenomen kWh. Hoeveel het verschil zal zijn, is echter nu nog niet duidelijk. Een dergelijke verandering betekent dat het interessanter wordt voor eigenaars van zonnepanelen om hun zelf opgewekte stroom ook meer zelf te gaan gebruiken. Dat betekent in de praktijk: De wasmachine of de vaatwasser laten draaien als de zon schijnt, in plaats van bijvoorbeeld ’s nachts. De elektrische auto overdag opladen. En misschien ook batterijen aanschaffen om overtollige stroom tijdelijk in op te slaan.

Vraag offerte aan

 

Minder salderen = einde rendement zonnepanelen?

Betekent deze nieuwe regeling nu dat zonnepanelen geen rendement meer gaan opleveren, en dat het daarom beter is om nu maar geen zonnepanelen aan te schaffen? Integendeel, het is juist een goed idee om nu alvast in zonnepanelen te investeren zolang de huidige regeling nog bestaat. Maar tegelijk is het wèl van belang om te kijken naar de toekomst, en te zorgen dat het systeem dat u al heeft, of dat u binnenkort gaat aanschaffen, geschikt is voor meer eigenverbruik, of voor de inpassing van batterijen.

Batterijen

LG Chem RESU en Sunny Boy Storage

Wat dat laatste betreft: Zonnefabriek verkoopt en installeert batterijen die passen bij zonnestroom systemen, alleen zijn deze op dit moment (met de huidige salderingsregeling) nog economisch weinig zinvol, en bovendien nog redelijk duur. Maar het is goed mogelijk dat met de aangekondigde verandering vanaf 2020, er ook een soort subsidieregeling zal komen (zoals die reeds in Duitsland bestaat) die het wat aantrekkelijker maakt om in batterijen te gaan investeren. En het is ook nog zo dat batterijen de laatste tijd snel goedkoper aan het worden zijn: Dat zou een investering in batterijen vanaf 2020 best interessant kunnen maken.

Bereken uw opbrengst

 

Hoeveel opslagcapaciteit?

Zoals gezegd: batterijen zijn kostbaar, en hoe duur ze zijn hangt er o.a. vanaf hoe groot hun opslagcapaciteit (in kWh) is. Daarom is het belangrijk om voor een woning goed uit te rekenen wat de ideale hoeveelheid  opslagcapaciteit moet zijn: Niet teveel, want dan betaal je voor capaciteit die je niet benut, maar ook niet te weinig, want dan is de batterij meteen vol en wordt er alsnog veel stroom terug naar het net geleverd.

Om voor een bepaalde woning deze berekening goed te kunnen maken, is er veel data nodig: De opbrengst van de zonnepanelen op ieder uur van de dag, de afname van en teruglevering aan het net, en het verbruik in huis. Idealiter zou je een jaar lang (dus in alle seizoenen) meten hoe deze stromen lopen, om daarmee een afgewogen advies te kunnen opstellen over de best passende batterijcapaciteit.

Meten is weten

Invloed van batterij op eigen verbruik

Deze metingen kunnen gedaan worden met een toestel zoals de Sunny Home Manager van SMA: Deze meet de stromen tussen het huis en het openbare net, en registreert tegelijk de opbrengst van de zonnepanelen. Door het toestel alvast te plaatsen en een jaar te laten meten, kunnen de resultaten vervolgens worden gebruikt voor de berekening van de ideale batterijgrootte. Zonnefabriek heeft al ervaring met deze berekeningen en met het maken van passende adviezen.

Wordt het daarom tijd om een Sunny Home Manager aan te schaffen? U kunt er in ieder geval over beginnen na te denken. Het toestel help namelijk ook nog om huishoudelijke apparaten aan te sturen op momenten dat de zon schijnt. Wij denken in elk geval dat de toekomst van de energievoorziening die kant uitgaat, en hebben vertrouwen in het merk SMA om hierin een grote rol te spelen. En als u er nu nog niet voor wilt betalen, kunt u natuurlijk altijd meedoen aan onze Dag-van-de-Duurzaamheid–actie om er eventueel één te winnen..  

Speciale Actie voor Zonnefabriek klanten

Mensen die al klant zijn van de Zonnefabriek kunnen binnenkort een speciale mailing verwachten, met daarin een interessante aanbieding om zich alvast voor te bereiden op de situatie na 2020: Let op uw mailbox! 

Vraag adviesgesprek aan

 

Weten wat bij u mogelijk is?

Vraag vrijblijvend advies aan
Advies aanvragen

Gerelateerd nieuws

Nieuws berichten
2019-10-30
De salderingsregeling die ervoor zorgt dat we de stroom die we aan het net leveren, 1-op-1 mogen verrekenen met stroom die we afnemen, gaat op de schop. Vanaf 1 januari 2023 wordt de regeling langzaam afgebouwd. Minister Wiebes geeft in een brief van 28 oktober meer duidelijkheid over de plannen.

lees meer ›
2019-07-29
Het einde van de salderingsregeling is dan wel uitgesteld tot 2023, maar zeker niet afgesteld. In de toekomst zullen eigenaren van zonnestroom systemen worden aangemoedigd om hun eigenverbruik te verhogen. Hoe bereiden we ons het beste voor?

lees meer ›
2019-07-15
Veel mensen hebben thuis een drie-fasen netwerk, met een hoofdaansluiting van bijvoorbeeld 3 x 25 Ampère. Je zou daarop een drie-fasen omvormer kunnen aansluiten, maar toch kiezen we vaak om de zonnepanelen slechts op één van de drie fasen te zetten. Waarom is dat? En: Heeft dat consequenties voor de teruglevering?

lees meer ›