Ik wil advies

Terugleveringskosten voor zonnestroom: het nieuwe normaal?

Eerste energieleverancier rekent kosten aan voor mensen die zonnestroom terugleveren aan het net

Terugleveringskosten voor zonnestroom: het nieuwe normaal?

Energieleverancier ‘Vandebron’ kondigde deze week aan dat mensen met zonnepanelen een vaste kost per maand moeten gaan betalen. De verwachting is dat er meer zullen volgen: waarom is dat en wat betekent dat voor u?

Hessel van den Berg
28 augustus 2023

Een onaangename verrassing verscheen deze week bij veel klanten van energieleverancier Vandebron in de mailbox: een mail waarin werd uitgelegd dat klanten met zonnepanelen te maken gingen krijgen met een nieuwe kostenpost, namelijk ‘terugleveringskosten’ voor hun zonnestroom. De reden hiervoor is dat Vandebron inmiddels zóveel klanten met zonnepanelen heeft (zo’n 40% van hun klantenbestand), dat ze gedwongen zijn om maatregelen te nemen.

Mensen met zonnepanelen profiteren nog altijd van de salderingsregeling. Hierdoor moet Vandebron op de jaarafrekening alle teruggeleverde stroom aftrekken van de afgenomen stroom voor elke klant. Zo brengen mensen met zonnepanelen maar weinig geld op voor het energiebedrijf - in sommige gevallen, wanneer de zonnepanelen in een jaar méér opwekken dan wat de klant afneemt, moet het energiebedrijf zelfs aan zijn klanten geld betalen.

Een onaangename verrassing in de mailbox

Een onaangename verrassing in de mailbox

Het geld moet natuurlijk ergens verdiend worden. Eén manier om de kosten meer in evenwicht te brengen, zou zijn om de prijs van elektriciteit te verhogen voor alle klanten. Maar dan betalen de klanten die géén zonnepanelen op het dak hebben (misschien omdat ze zich dat niet kunnen veroorloven) extra kosten ten behoeve van mensen die wèl het geluk (en de middelen) hebben om over zonnepanelen te beschikken.

In plaats daarvan heeft Vandebron nu gekozen voor een andere oplossing: een extra heffing voor de mensen die zonnepanelen hebben. Deze heffing is gebaseerd op de hoeveelheid stroom die een klant per jaar teruglevert, onderverdeeld in staffels van 1000 kiloWatt-uur (kWh). In onderstaande tabel is te zien hoeveel de klanten van Vandebron moeten gaan betalen.

Vaste terugleveringskosten per dag
Tarief incl 21% btw per 01-10-2023
Schaal 0 (0 - 5 kWh)
€ 0,-
Schaal 1 (5-1000 kWh)
€ 0,13
Schaal 2 (1000 - 2000 kWh)
€ 0,41
Schaal 3 (2000 - 3000 kWh)
€ 0,69
Schaal 4 (3000 - 4000 kWh)
€ 0,95
Schaal 5 (4000 - 5000 kWh)
€ 1,23
Schaal 6 (5000 kWh of meer)
€ 1,51

Zullen andere energieleveranciers het voorbeeld van Vandebron volgen?

Vandebron is sinds 2019 eigendom van energiebedrijf Essent, één van de grote drie energiebedrijven in Nederland. Essent zelf heeft, net als haar andere dochteronderneming EneregieDirect, inmiddels aangekondigd dat mensen met zonnepanelen geen nieuwe 3-jarige energiecontracten meer bij hen kunnen afsluiten. De andere grote energiebedrijven zijn Vattenfall (het voormalige Nuon) en Eneco. Als één van de grote spelers dergelijke maatregelen neemt, is de verwachting groot dat andere zullen volgen. Tenslotte hebben alle spelers op de markt met dezelfde problemen te maken, zolang de politiek de afbouw van de salderingsregeling nog altijd niet in gang heeft gezet.

Grote kans dus dat klanten van andere bedrijven in de nabije toekomst ook met een dergelijke ‘terugleveringskost’ zullen worden geconfronteerd. Daarom is het voor iedereen wel slim om eens goed te kijken naar wat de nieuwe kosten precies betekenen, en wat u eraan kan doen om ze zoveel mogelijk te beperken.

Hoeveel gaat dit u jaarlijks kosten?

Voor de meeste mensen met een gemiddeld jaarverbruik van zo’n 3500 kWh en een zonnestroom systeem gebaseerd op dat verbruik, zullen de terugleveringskosten in het gebied van 2000 tot 3000 kWh zitten: volgens de tabel betekent dat €0,69 per dag, oftewel 365 x 0,69 = zo’n € 252 per jaar.

U kunt de kosten verminderen door meer stroom zelf in huis te gebruiken en minder terug te leveren. Stel dat u erin slaagt om uw teruglevering te beperken tot ergens tussen de 5 en 1000 kWh per jaar, dan zijn de terugleveringskosten nog maar € 0,13 per dag, oftewel 365 x 0,13 = zo’n € 48 per jaar. Dat betekent dat u iets meer dan € 200 per jaar kunt ‘verdienen’ door uw stroomverbruik aan te passen aan uw opwekking, of met andere woorden, door uw ‘eigenverbruik’ te verhogen.

Er bestaan veel manieren om dat te doen, van heel simpel en gratis - zoals de wasmachine pas aanzetten als de zon schijnt - tot heel vernuftig en duur, zoals de plaatsing van thuisbatterijen. Een investering van meerdere duizenden euro’s in een thuisbatterij wordt met een besparing van € 200 per jaar nog niet snel gerechtvaardigd, maar de eerste stappen richting een ‘smart home’ kunnen wel al worden gezet.

Een Sunny Home Manager in de meterkast kan helpen om verbruikers slim aan te sturen

Een Sunny Home Manager in de meterkast kan helpen om verbruikers slim aan te sturen

We hebben het dan vaak over zaken als een Sunny Home Manager, die verschillende toestellen kan aansturen zoals slimme stopcontacten, of warmtepompboilers, of slimme laadpalen voor elektrische auto’s. Zonnefabriek heeft inmiddels honderden van deze toestellen geïnstalleerd, ook al was er tot nu toe nog geen grote economische noodzaak. We verwachten dat na de aankondiging van Vandebron de interesse alleen nog maar zal toenemen.

Maakt de invoering van een terugleveringskost de aanschaf van zonnepanelen minder aantrekkelijk?

Een extra heffing voor zonnepanelen zou ervoor kunnen zorgen dat mensen die nog geen zonnepanelen hebben, minder happig zullen worden om ze alsnog aan te schaffen. Maar met de huidige stroomprijzen blijft een investering in zonnepanelen nog altijd een heel slimme zet. Ook met een jaarlijkse terugleveringskost van €252 per jaar verdienen de meeste installaties zich binnen een jaar of zeven terug. De elektriciteitstarieven zijn weliswaar een stuk omlaag gekomen na de enorme pieken van 2022, maar blijven desondanks hoog ten opzichte van een paar jaar terug. Hierdoor blijft het zelf opwekken van stroom een goed idee. Het is echter wèl zo dat het nu nog iets belangrijker wordt om niet in een jaar méér stroom op te wekken dan u verbruikt, met andere woorden: om niet een ‘netto terugleverancier’ te worden. Die extra opwekking zou namelijk niet alleen maar niks opbrengen, het zou u juist extra geld kunnen gaan kosten.

Aan de andere kant is het geen slecht idee om er alvast rekening mee te houden dat u wellicht in de nabije toekomst meer stroom nodig zal hebben: uw volgende kookplaat zal waarschijnlijk een inductiekookplaat zijn, uw volgende auto wordt een elektrische, en als uw verwarmingsketel de geest geeft komt er ongetwijfeld een warmtepomp voor in de plaats. Al die toekomstige toestellen zullen meer en meer van uw eigen opwekking gaan verbruiken, en als u dat op een slimme manier weet te doen, dan vallen de terugleveringskosten in het niet bij uw besparing. Kijk voor meer informatie over alle slimme oplossingen op onze website, en neem de controle over uw eventuele terugleveringskosten zelf in handen!

Binnenkort op de markt: de nieuwe thuisbatterij van SMA

Binnenkort op de markt: de nieuwe thuisbatterij van SMA

Weten wat bij u mogelijk is?

Vraag vrijblijvend advies aan
Advies aanvragen

Gerelateerd nieuws

Nieuws berichten
2024-03-03
Er is een nieuwe SMA omvormer op de markt, die het mogelijk maakt om eenvoudig batterijen toe te voegen aan een zonnestroom systeem. Met 3 onafhankelijke MPP trackers kunnen ook ingewikkelde daken gemakkelijk van zonnepanelen worden voorzien. We stellen de SBSE graag even voor.

lees meer ›
2024-02-13
Steeds meer mensen kiezen voor een thuisbatterij als toevoeging aan hun zonnestroom installatie. Wat zijn de voordelen van zo’n systeem en welke opties zijn er zoal verkrijgbaar?

lees meer ›
2024-02-13
Op 13 februari heeft de Eerste Kamer uiteindelijk toch níet ingestemd met het wetsvoorstel voor de afbouw van de salderingsregeling. Dat is een voordeel voor wie zonnepanelen heeft, maar tegelijk een nadeel voor de toekomst: echte oplossingen worden op de lange baan geschoven.

lees meer ›