Ik wil advies

Terug naar Toen: Hoe staat het met installaties uit de beginjaren?

Zonnepaneel installaties beginjaren

Terug naar Toen: Hoe staat het met installaties uit de beginjaren?

De Zonnefabriek is één van de oudste zonnepanelen installateurs in Nederland, met installaties die inmiddels bijna 8 jaar oud zijn en nog altijd volop draaien. Hoewel de panelen en de omvormers van toen natuurlijk anders zijn dan die van vandaag, is het wel eens goed om terug te kijken en te zien hoe alles nog werkt en wat onze klanten uit de beginjaren ervan vinden. Daarom hebben we contact opgenomen met onze eerste klant en naar zijn ervaringen gevraagd.

Hessel van den Berg
01 mei 2017

zonnepanelen bij zonsondergangDe Heer Van Staalduinen uit Kwintsheul (Zuid-Holland) heeft zijn eigen Zonnefabriek staan sinds het najaar van 2009. In die tijd was zonne-energie nog vrij nieuw in Nederland, en was het een investering die alleen maar rendabel te maken was met behulp van subsidie.

De Heer Van Staalduinen was destijds bezig om de zolder te verbouwen tot een mooie kantoorruimte voor zijn nieuwe, eigen onderneming (advieswerk voor het ontwerpen van betonconstructies). Aangezien het dak hiervoor gelicht moest worden, was het een mooi moment om meteen panelen te leggen. Hiermee werd hij eigenlijk een pionier van de zonne-energie in Nederland.

Break-even

Hoe keek zijn omgeving eigenlijk tegen dat besluit aan? ‘Mijn familie stond er wel sceptisch tegenover’, vertelt hij aan de telefoon, ‘maar inmiddels zijn ze ook wel overtuigd. Destijds was het verhaal over CO2 en klimaatverandering nog niet zo relevant. Mij ging het vooral om de nieuwe technologie van zonnepanelen. Maar mijn familie is er nu ook blij mee, ook omdat de terugverdientijd indertijd was geschetst als tien jaar, terwijl we nu al (na 8 jaar met ruim 20.000kWh totaal opbrengst) ongeveer op break-even zitten.’ Het blijkt dat het systeem zo’n 10% méér produceert dan verwacht. En aangezien hij voor elke geproduceerde kWh subsidie krijgt, geeft dat een flink voordeel.

Het systeem ligt nu op het dak van zijn woning en bestaat uit 15 panelen, met een piekvermogen van 200 Wp per stuk. Het totale vermogen van 3.000 Wp is verbonden in één string met een SMA omvormer, een Sunny Boy 3000 (destijds nog uitgerust mèt transformator, wat tegenwoordig niet meer voorkomt).

Waarom heeft hij gekozen voor de Zonnefabriek? ‘Ik heb twee offertes aangevraagd en vond die van de Zonnefabriek de meest complete. De Zonnefabriek gaf ook ondersteuning bij de subsidie aanvraag, wat heel prettig was.’

Gedaalde kosten

aren tijdens installatieIn 2009 kostte een dergelijk systeem heel wat meer dan nu! Van Staalduinen heeft er  destijds meer dan €11.000 voor betaald (inclusief BTW). Met de prijsdaling van panelen en systemen van de jaren na 2009, zou je voor dat bedrag een veel groter systeem kunnen krijgen, met panelen die per stuk een veel hoger piekvermogen kennen (zoals de SunPower panelen van tot wel 360 Wp per stuk). Maar de toenmalige subsidies (die nog altijd doorlopen voor zijn systeem) maakten de aanschaf toch een economisch zinvolle investering.

Zou hij nog andere toevoegingen aan het systeem willen kopen, bijvoorbeeld batterijen, of een oplaadpunt voor een elektrische auto? ‘Een elektrische auto lijkt me geen goed idee. Ik rijd regelmatig naar Portugal op en neer, en dan ben je afhankelijk van laadinfrastructuur in Frankrijk en Spanje. Dat is nog niet zo in orde. Maar panelen die tegelijk stroom èn warm water produceren, dat lijkt me wel wat.’ Staat genoteerd, we nemen het mee.

Storing en onderhoud

Hoe zit het eigenlijk met storingen en onderhoud? Wat heeft hij eraan moeten doen om de boel draaiend te houden? Het antwoord is simpel: Niks. ‘Het systeem heeft eigenlijk nooit een storing gehad. Ik kijk één keer per jaar op de meters voor de totaalstand, in verband met de opgave van de BTW voor de belastingen, als ondernemer, en verder niet. De panelen heb ik ook nog nooit schoongemaakt: Alleen in de winter als er sneeuw op ligt, haal ik het eraf. Soms ligt er wat stof op de panelen als het lang niet heeft geregend, maar met een beetje regen spoelt dat er weer vanzelf af. Er is ook geen algengroei of iets degelijks op de panelen te zien. Ze zijn dus echt onderhoudsvrij.’

Voorbeeldrol

zonnepanelen in zwart witTerwijl zijn dak in 2009 één van de eerste was met zonnepanelen in zijn omgeving, staan er nu meer en meer installaties. Of hijzelf daar een voorbeeldrol heeft vervuld durft hij niet te zeggen, ‘Al heb ik wel altijd heel positief over mijn zonnepanelen gesproken.’

Gelukkig maar. En ook positief over de Zonnefabriek? ‘Zeker. Ik ben altijd keurig geholpen en de afhandeling van de subsidie aanvraag verliep ook heel fijn. Ik heb altijd vriendelijk contact gehad met Zonnefabriek, en de omgang was prima.’ Mooi! Zou hij ons ook aanbevelen? ‘Dat spreekt vanzelf!’

Weten wat bij u mogelijk is?

Vraag vrijblijvend advies aan
Advies aanvragen

Gerelateerd nieuws

Nieuws berichten
2020-10-23
Niet alleen maar voor de ‘solar nerds’ onder ons: regelmatig bijhouden hoe het met de zonnepanelen is gesteld is voor iedereen een goed idee. Daar bestaan verschillende manieren voor, en één daarvan heeft een nieuw jasje gekregen. We stellen u graag de nieuwe ‘SMA Energy App’ voor.

lees meer ›
2019-07-25
Zo heet als de afgelopen tijd was het nog nooit in Nederland. Hoe houden we onszelf nog koel? Helpen zonnepanelen ons alwéér aan een oplossing?

lees meer ›
2019-05-23
Bij de keuze tussen string omvormers of optimizers worden verschillende argumenten gehanteerd. Eén daarvan is dat ‘mismatching’ van panelen zou leiden tot verlies aan opbrengst. Hoe zit dat en hebben we daar bewijs voor?

lees meer ›