De Zonnefabriek installeert een SMA Sunny Boy Smart Energy in Amsterdam

De Zonnefabriek installeert een SMA Sunny Boy Smart Energy in Amsterdam

SMA Sunny Boy Smart Energy in Amsterdam

De Zonnefabriek installeert een SMA Sunny Boy Smart Energy in Amsterdam

De Zonnefabriek installeert een SMA Sunny Boy Smart Energy in Amsterdam

In opdracht van de gemeente Amsterdam heeft de Zonnefabriek voor het eerst een omvormer met geïntegreerde batterij geplaatst. Het gaat om de Sunny Boy Smart Energy, die uit zowel een zonnepanelen omvormer als een batterij omvormer mèt ingebouwde batterij bestaat.

Hessel van den Berg
05 augustus 2016

De toegevoegde waarde van dit toestel is dat het in staat is om de energie van de zonnepanelen tijdelijk in zijn batterij op te slaan, om het later op de dag (wanneer de zon alweer onder is) weer beschikbaar te maken voor gebruik. Hiermee kunnen we het ‘eigen verbruik’ van het huishouden vergroten; er wordt minder energie van het net afgenomen ’s avonds, en minder energie aan het net teruggeleverd overdag.

Sunny Boy Smart Energy

Om dit systeem goed te laten werken moet de omvormer weten op welk moment er energie aan het net wordt teruggeleverd, want op dat moment moet de omvormer zijn batterij beginnen te vullen. Ook moet hij weten wanneer er energie van het net wordt afgenomen, want dan kan hij zijn batterij weer gaan legen. Hiervoor is naast de meter van het netwerkbedrijf een extra kWh-meter geplaatst, die in verbinding staat met de Sunny Boy Smart Energy.

smart energy sunny portal

De werking van het toestel kan via Sunny Portal worden gevolgd. In deze grafieken zien we de opwekking en het verbruik van 13 september: Het was een mooie dag met veel zon, maar terwijl de panelen veel stroom produceerden was er niemand thuis en was er maar weinig verbruik. De omvormer heeft het overschot aan opbrengst tot ongeveer 13:00 uur in zijn batterij geplaatst; daarna was de batterij vol en is de rest van de opbrengst teruggeleverd aan het net. ’s Avonds kwamen de bewoners weer thuis en is er rond 20:00 uur veel stroom verbruikt: Het grootste gedeelte van dit verbruik en van het verdere verbruik in de nacht is afkomstig geweest van de energie die in de batterijen was opgeslagen.

Sunny boy Smart energy installatie

De bruikbare capaciteit van de ingebouwde Lithium-ion batterij is 2 kWh. Het toestel is geplaatst voor een demonstratieproject, want op dit moment is er nog geen economisch zinvolle reden om batterijen te plaatsen. Zie ook ons artikel over batterij-opslag. We zijn wel blij met deze kans om alvast voorbereid te zijn op toekomstige ontwikkelingen, indien er bijvoorbeeld iets verandert aan de salderingsregeling. Zo kunnen we u te zijner tijd ook een passende oplossing bieden.

Weten wat bij u mogelijk is?

Vraag vrijblijvend advies aan
Advies aanvragen

Gerelateerd nieuws

Nieuws berichten
2019-07-25
Zo heet als de afgelopen tijd was het nog nooit in Nederland. Hoe houden we onszelf nog koel? Helpen zonnepanelen ons alwéér aan een oplossing?

lees meer ›
2019-05-23
Bij de keuze tussen string omvormers of optimizers worden verschillende argumenten gehanteerd. Eén daarvan is dat ‘mismatching’ van panelen zou leiden tot verlies aan opbrengst. Hoe zit dat en hebben we daar bewijs voor?

lees meer ›
2019-04-17
De nieuwste omvormers hebben geen display meer, wat betekent dat u niet meer simpelweg op het scherm de opbrengst kunt aflezen . Maar als u uw smartphone in de buurt van de omvormer houdt, kan dat wel: Hoe werkt dat?

lees meer ›