Ik wil advies

Vijftig procent van alle elektriciteit in Nederland groen!

Aandeel zonnepanelen in 2023 maar liefst 17,6%

Vijftig procent van alle elektriciteit in Nederland groen!

Volgens voorlopige cijfers gebaseerd op de data van energieopwek.nl zou de bijdrage van hernieuwbare bronnen aan de Nederlandse stroomproductie in het afgelopen jaar uitkomen op 50%! Vooral wind en zon droegen hieraan bij, met respectievelijk 25 en 17,6%.

Hessel van den Berg
10 januari 2024

Ongelofelijk goed eigenlijk, als je bedenkt dat de zonne-energie in Nederland nog maar een jaar of 15 geleden niks voorstelde. Inmiddels liggen er zonnepanelen op een kwart van alle woningen, en op de Noordzee staan er gigantische windparken. Onze afhankelijkheid van gas en geïmporteerde olie en kolen neemt hiermee zienderogen af.

We zullen nog wel even moeten wachten op officiële cijfers van het CBS, maar de data van energieopwek.nl geven in ieder geval de tendens duidelijk aan. Volgens Europese belangenorganisatie Solar Power Europe zou er vorig jaar in Nederland 4,5 GW (GigaWatt, 1 GW = 1.000.000 kiloWatt) aan zonnepanelen bij zijn gekomen. We zitten daarmee al ruim boven de 22 GigaWatt aan totale hoeveelheid zonnepaneel-vermogen, en dat maakt ons niet alleen het land met het meeste geïnstalleerde vermogen per hoofd van de bevolking in Europa, maar waarschijnlijk zelfs ter wereld!

De afgelopen 10 jaar laten een enorme groei van het aandeel hernieuwbare stroom zien (bron: Energieopwek.nl en Entrance)

De afgelopen 10 jaar laten een enorme groei van het aandeel hernieuwbare stroom zien (bron: Energieopwek.nl en Entrance)

Uit de wind

Veel wind- en zonnestroom in het net betekent ook: veel fluctuerende stroomprijzen. Want als windturbines en zonnepanelen zo’n groot aandeel in de productie hebben, dan speelt het weer een grote rol bij het bepalen van de stroomprijzen op de spotmarkt. Een dag met veel wind en zon betekent vaak: hele lagen stroomprijzen. We zien echter dat de prijzen voor consumenten niet zo heel vaak meer echt negatief worden: de inkoopprijs kan wel eens tot nul zakken, maar vanwege belastingen en heffingen betaalt een consument die een dynamisch energiecontract heeft, toch nog altijd iets per kWh. Het is voor de uitbaters van wind- of zonneparken dan ook niet logisch om stroom in het net in te voeren als de marktprijs voor stroom onder nul zakt: ze kunnen eenvoudig hun windturbines uit de wind draaien of hun omvormers uitzetten, in plaats van geld toe te moeten leggen.

Echt negatief lijken de dynamische stroomprijzen niet vaak meer te worden: het minimum is vaak nul zoals hier op 3 januari 2024 (bron: ANWB energie)

Echt negatief lijken de dynamische stroomprijzen niet vaak meer te worden: het minimum is vaak nul zoals hier op 3 januari 2024 (bron: ANWB energie)

Onduidelijkheid in de markt

Ondanks de mooie groei van hernieuwbare energie in 2023 kunnen we nog lang niet op onze lauweren rusten. Omdat elektriciteit slechts een gedeelte uitmaakt van het totale energieverbruik, zitten we momenteel in Nederland nog maar op een aandeel van 17% hernieuwbare energie. Dat dat aandeel groter moet worden, is evident: 2023 was al veruit het warmste jaar ooit en de gevolgen van de klimaatcrisis worden almaar meer zichtbaar.

Of de groei van het aantal zonnepanelen ook dit jaar doorzet, is nog helemaal niet zeker. De stroomprijzen zijn momenteel veel lager dan tijdens de energiecrisis als gevolg van het begin van de oorlog in Oekraïne. Dat maakt de urgentie bij veel potentiële klanten een stuk lager, want geld is toch nog altijd de sterkste motivator om panelen te kopen. Bovendien bestaat er nog altijd onduidelijkheid over de afschaffing van de salderingsregeling. De meeste economen zeggen dan: ‘de markt’ houdt niet van onzekerheid! Sommige mensen stellen hun beslissingen uit tot er meer duidelijkheid is. De Eerste Kamer gaat er op 6 februari over vergaderen, dus misschien weten we dan meer: wij zullen u er in elk geval zo snel mogelijk over informeren.

Voor Zonnefabriek was 2023 een uitstekend jaar met een grote groei in de omzet en een record aantal nieuw installaties. We willen die groei natuurlijk graag vasthouden, maar we zijn sowieso blij met wat we vorig jaar hebben bereikt. Succes moet je vieren, nietwaar? Eind januari vieren we daarom ons 15-jarig jubileum in stijl: daarover volgende maand meer!

Zonnepanelen in januari 2024

Weten wat bij u mogelijk is?

Vraag vrijblijvend advies aan
Advies aanvragen

Gerelateerd nieuws

Nieuws berichten
2023-10-30
Deze maand zijn er weer verkiezingen voor de Tweede Kamer en er valt genoeg te kiezen want er doen maar liefst 25 partijen mee. Wij gingen voor u weer eens spitten in de verkiezingsprogramma’s om te zien wat erin te vinden is over zonnepanelen.

lees meer ›
2023-10-09
Het klimaat begint steeds meer uitzonderlijk gedrag te vertonen en de risico’s worden almaar groter, terwijl de winning van fossiele brandstoffen nog altijd doorgaat. Toch is er desondanks ook wat goed nieuws te melden.

lees meer ›
2023-01-22
Volgens de nieuwste cijfers heeft Nederland de nummer 1 positie weten te behouden. Nergens in Europa staat méér opgesteld vermogen per persoon dan bij ons! Ook in 2022 hebben we er weer heel wat zonnepanelen bijgekregen.

lees meer ›