Ik wil advies

Stroom in Nederland al bijna voor de helft hernieuwbaar

Daling van het wereldwijde verbruik van fossiele brandstoffen binnenkort in gang gezet!

Stroom in Nederland al bijna voor de helft hernieuwbaar

Het klimaat begint steeds meer uitzonderlijk gedrag te vertonen en de risico’s worden almaar groter, terwijl de winning van fossiele brandstoffen nog altijd doorgaat. Toch is er desondanks ook wat goed nieuws te melden.

Hessel van den Berg
09 oktober 2023

Buiten alle ellende is er ook af en toe hoopvol nieuws vanaf het klimaatfront: de energietransitie komt namelijk steeds meer op stoom. In Nederland komt bijvoorbeeld volgens het CBS al bijna de helft van alle stroom uit hernieuwbare bronnen. Het proces dat jaren terug is ingezet begint nu heel duidelijk vruchten af te werpen. Ook uit Slochteren stroomt sinds kort geen gas meer in ons net.

Het aandeel hernieuwbaar neemt gestaag toe (bron: CBS)

Het aandeel hernieuwbaar neemt gestaag toe (bron: CBS)

In 2015 was nog slechts 11% van de stroomproductie hernieuwbaar, maar 8 jaar later zitten we al aan de 46 % en het einde is nog lang niet in zicht. Met name onze geliefde zonnepanelen droegen bij aan de groei, maar ook windenergie droeg een steentje bij, terwijl het aandeel biomassa (vaak in de vorm van bijstook in kolencentrales) juist afnam.

Van alle hernieuwbare bronnen vertoont zonnestroom de grootste groei (bron: CBS)

Van alle hernieuwbare bronnen vertoont zonnestroom de grootste groei (bron: CBS)

Niet alleen bij ons maar ook wereldwijd

Niet alleen in Nederland gaat het de goede kant op, ook wereldwijd wordt een kentering zichtbaar. Zo voorspelt onder andere het Internationale Energie Agentschap (IEA) dat er in de komende paar jaar, en in elk geval vóór 2030, eindelijk een definitief einde komt aan de groei van het gebruik van fossiele brandstoffen. Het zal wel even wennen worden voor de olie- gas- en kolenboeren, maar hun marktaandeel zal alleen nog maar gaan slinken: wellicht een goed moment om bepaalde investeringen te gaan heroverwegen?

De piek van de fossiele brandstoffen staat voor de deur: daarna is het een aflopende zaak (bron: IEA)

De piek van de fossiele brandstoffen staat voor de deur: daarna is het een aflopende zaak (bron: IEA)

Ook wordt voorspeld dat de prijs van olie gaat dalen: marktonderzoeker Rystad spreekt van een olieprijs van rond de $ 60 tegen 2027, waar die nu nog rond de $100 per vat zweeft. Met een lagere olieprijs wordt het vanzelf ook minder interessant om nog naar nieuwe olievelden te gaan zoeken: hopelijk sterft de fossiele industrie dan vanzelf een natuurlijke dood. Maar goed, dat is allemaal nog niet voor vandaag, dus we zullen stevig door moeten gaan op de ingeslagen weg!

Weten wat bij u mogelijk is?

Vraag vrijblijvend advies aan
Advies aanvragen

Gerelateerd nieuws

Nieuws berichten
2024-01-10
Volgens voorlopige cijfers gebaseerd op de data van energieopwek.nl zou de bijdrage van hernieuwbare bronnen aan de Nederlandse stroomproductie in het afgelopen jaar uitkomen op 50%! Vooral wind en zon droegen hieraan bij, met respectievelijk 25 en 17,6%.

lees meer ›
2023-10-30
Deze maand zijn er weer verkiezingen voor de Tweede Kamer en er valt genoeg te kiezen want er doen maar liefst 25 partijen mee. Wij gingen voor u weer eens spitten in de verkiezingsprogramma’s om te zien wat erin te vinden is over zonnepanelen.

lees meer ›
2023-01-22
Volgens de nieuwste cijfers heeft Nederland de nummer 1 positie weten te behouden. Nergens in Europa staat méér opgesteld vermogen per persoon dan bij ons! Ook in 2022 hebben we er weer heel wat zonnepanelen bijgekregen.

lees meer ›