Stormschade aan zonnepanelen

De zwaarste storm sinds de oprichting van Zonnefabriek zorgt voor veel werk voor onze service afdeling

Stormschade aan zonnepanelen

Storm Eunice die op 18 februari over het land trok, was officieel de zwaarste storm sinds 32 jaar volgens het KNMI. Daarmee was het ook de zwaarste storm die onze zonnepanelen systemen ooit hebben meegemaakt, want Zonnefabriek bestaat slechts sinds 2009! Hoe is het onze installaties vergaan?

Hessel van den Berg
02 maart 2022

Om antwoord te krijgen op die vraag bellen we met het hoofd van onze service afdeling, Katouscha. Zij vertelt dat de storm in elk geval niet onopgemerkt voorbij is gegaan! “Naast de ‘gewone’ vragen over batterij-systemen en laadpalen, of vragen over de app, krijgen we gemiddeld per week drie telefoontjes of e-mails binnen over storingen in de zonnepanelen of de omvormer. Maar afgelopen week waren dat er ineens 28! Veel van die telefoontjes gingen over ‘externe schade’ aan zonnepanelen.” Wat moeten we ons daarbij voorstellen? “Het gaat dan over regenpijpen of dakpannen die los zijn gekomen en één of meer zonnepanelen kapot hebben gemaakt.” In zulke gevallen moet Zonnefabriek langskomen om de schade te herstellen en een offerte op te maken voor de verzekering.

Schade door storm Eunice

Schade door storm Eunice

Losgewaaide Panelen

In de krant was veel te doen over losgewaaide zonnepanelen die van daken zijn komen tuimelen. Hebben onze eigen Zonnefabriek klanten hier ook mee te maken gehad? “Helaas wel, al was het slechts bij twee installaties uit de duizenden die we hebben gedaan het geval. Maar goed, elk losgewaaide paneel is er één teveel natuurlijk. Het heeft ons er nog maar eens van doordrongen hoe belangrijk het is om elke installatie met vier ogen te bekijken: het montagewerk van elke installateur moet altijd nog eens door iemand anders worden gecontroleerd voordat het wordt opgeleverd.”

Hier zijn twee panelen losgetrokken door de wind en weggewaaid

Hier zijn twee panelen losgetrokken door de wind en weggewaaid

En lukt het een beetje om alle schade snel te herstellen? “Ja gelukkig wel. We hebben het wel enorm druk, waardoor we sommige klanten met ‘gewone’ vragen minder snel kunnen helpen, maar gelukkig hebben de meest mensen hier wel begrip voor. Na de Covid perikelen, waardoor veel monteurs ziek waren of in quarantaine moesten, en de plotselinge groei in aanvragen voor nieuwe installaties vanwege de torenhoge stroomprijzen, was deze storm wel het laatste waar we op zaten te wachten. Maar inmiddels hebben we de zaken weer redelijk onder controle.”

Naderend Afscheid

Er kwamen ook klachten binnen van mensen bij wie de aardlekbeveiliging was gesprongen. Dat bleek in veel gevallen te liggen aan het feit dat andere elektriciens aan de meterkast hadden gewerkt nadat Zonnefabriek de panelen had geïnstalleerd. Elektriciens die niet veel van zonnepanelen kennen, denken soms ten onrechte dat de groep zonnestroom achter de gewone 30 mA (milli-Ampère) aardlek moet komen; daarom wijden we hier deze maand apart een nieuwsartikel aan.

Onze topper Katouscha die ons helaas gaat verlaten

Al dit extra werk van de laatste tijd zorgt voor een drukke tijd voor Katouscha en haar team, net in de laatste weken dat ze nog bij Zonnefabriek werkt. Want tot ons groot verdriet vertrekt ze over twee maanden naar een andere baan, bij de gemeente Leiden. Hoe kijkt ze terug op haar tijd bij Zonnefabriek? “Het was heel leuk, superveel geleerd, en de sfeer bij Zonnefabriek was natuurlijk altijd geweldig! Maar na 8 jaar is het wel eens tijd om weer wat anders te gaan doen.” We wensen haar het beste toe in haar nieuwe baan, en mòcht ze ooit van gedachten veranderen, dan is ze natuurlijk altijd weer meer dan welkom om terug te komen!

gebarsten zonnepaneel

Weten wat bij u mogelijk is?

Vraag vrijblijvend advies aan
Advies aanvragen

Gerelateerd nieuws

Nieuws berichten
2022-06-02
Recent stond er een artikel in de wetenschapsbijlage van de Volkskrant over de recycling van zonnepanelen. Er werd beweerd dat ze moeilijk te recyclen zijn en allerlei schadelijke stoffen bevatten. Hoe zit dat met de spullen die Zonnefabriek verkoopt?

lees meer ›
2021-01-04
Omvormers meten constant de ‘isolatieweerstand’ tussen de zonnepanelen en de aarde. Als deze te laag is, dan volgt er een storingsmelding. Wat betekent die melding eigenlijk precies?

lees meer ›
2020-12-07
Onze service afdeling krijgt steeds meer aanvragen van mensen die hun zonnepanelen ooit door een andere partij hebben laten installeren, nu problemen hebben, en erachter komen dat hun installateur inmiddels niet meer bestaat. Waarom is dat en wat kunnen we eraan doen?

lees meer ›