Ik wil advies

Storm!

Zware storm in Nederland

Storm!

Op 18 januari werd Nederland opgeschrikt door één van de heftigste stormen van de afgelopen vijftig jaar. Hoe pakte dat uit voor zonnepanelen?

Hessel van den Berg
05 februari 2018

De storm van 18 januari 2018 was kort, maar hevig: In het binnenland kwamen windstoten voor van meer dan 120 kilometer per uur, wat voor gebieden die niet aan de kust liggen, zeer uitzonderlijk is. De zwaarst getroffen gebieden lagen in een band over het midden van Nederland. Wat voor schade ondervonden onze systemen, en die van anderen, daarvan?

Uitzonderlijk

paneel op balkon gewaaid

Zonnepanelen moeten goed zijn vastgemaakt aan hun montagemateriaal, en dat montagemateriaal moet op zijn beurt goed vastzitten op het dak (bij hellende daken) of voldoende zijn verzwaard met ballast (op platte daken) om beweging te voorkomen. Ook bij zeer harde wind moet alles op zijn plek blijven. Desondanks hebben we bij de Zonnefabriek een aantal  meldingen gekregen van verschoven of weggewaaide panelen; blijkbaar hadden we hier te maken met een uitzonderlijke toestand.

In de afgelopen negen jaar hebben we duizenden systemen geïnstalleerd, van kleine residentiële systemen tot heel grote projecten. Bij vier van deze systemen zijn er panelen uitgewaaid; op het totaal gelukkig maar een kleine hoeveelheid, maar voor de klanten bij wie het gebeurt toch altijd een vervelende situatie. Behalve dat we de systemen herstellen, onderzoeken we elk geval ook zorgvuldig; misschien kunnen we er iets van leren om toekomstige problemen vóór te zijn.

Rondvliegende dakpannen

panelen in de war na storm 

Bij de meeste klanten die belden bleek er wat anders aan de hand: De panelen zelf bleven stevig zitten, maar rondvliegende dakpannen of takken vlogen tegen de panelen aan. Hoewel zonnepanelen over het algemeen zeer goed bestand zijn tegen ‘impact’ schade, zullen enkele van deze panelen toch zodanig beschadigd zijn, dat ze vervangen moeten worden. De opstalverzekering dekt in het algemeen deze schade.

Failliete installateurs

panelen uit montage materiaal gewaaid

De meeste telefoontjes kreeg de Zonnefabriek echter van eigenaars van systemen die door andere, inmiddels failliete, installateurs zijn aangelegd. Heel vervelend als je schade hebt, en je je eigen installateur niet kunt inschakelen. In die gevallen kan het Service Team van de Zonnefabriek soms uitkomst bieden om systemen weer zo goed mogelijk te laten draaien.

Toekomstverwachting?

Een storm zoals die van 18 januari 2018 komt gelukkig zelden voor, en volgens het KNMI zal de kans op een dergelijke storm ook niet toenemen, ondanks de klimaatverandering. Niet alle schade aan zonnestroom systemen is te voorkomen, maar we kunnen wel proberen om de risico’s zo klein mogelijk te houden door een gedegen en solide installatie.

Weten wat bij u mogelijk is?

Vraag vrijblijvend advies aan
Advies aanvragen

Gerelateerd nieuws

Nieuws berichten
2020-02-29
Hoe was het weer in de afgelopen maand voor de zonnepanelen? Wat zegt dat over de opbrengst? En hoe verhoudt het zich tot voorgaande jaren?

lees meer ›
2017-09-13
Dat de Antillen een uitstekende plek zijn voor zonnepanelen zal niemand verbazen: met het prachtige weer gecombineerd met een zeer gelijkmatige temperatuur kan exact hetzelfde zonnepanelen-systeem op de Antillen gemakkelijk 2-3 keer méér energie produceren dan in Nederland. Maar is het wel zo handig om zonnepanelen te installeren in een gebied dat gevoelig is voor orkanen?

lees meer ›