Steeds hogere pieken in de stroomprijs

Meer mogelijkheden om geld te verdienen aan batterij-opslag

Steeds hogere pieken in de stroomprijs

De prijzen van energie gaan maar één richting op: naar boven. Dat betekent dat een investering in zonnepanelen steeds sneller rendabel wordt. Tegelijk worden de verschillen tussen hoge en lage uurprijzen over de loop van de dag steeds extremer. Wie batterijen heeft kan daar slim gebruik van maken. Hoe? We leggen het uit.

Hessel van den Berg
06 december 2021

De prijs van stroom blijft maar omhoog gaan: elke maand worden er nieuwe records gevestigd. Wie dacht dat het na een dure oktober misschien wel wat zou kalmeren, kwam bedrogen uit. De effecten van (het einde van?) de pandemie en de lage gasvoorraden hebben de prijzen in november nog iets verder omhoog gestuwd. Deze stijgingen zijn sommige energieleveranciers koud op het dak gevallen; er zijn er zelfs al vier omgevallen. Meer dan honderdduizend huishoudens hebben inmiddels een nieuwe leverancier toegewezen gekregen omdat hun oorspronkelijke leverancier failliet is gegaan

De stijging van de prijs van elektriciteit voor consumenten gaat steeds sneller (Bron: CBS Statline)

De stijging van de prijs van elektriciteit voor consumenten gaat steeds sneller (Bron: CBS Statline)

Koffiedik kijken

Het voorspellen van hoe energieprijzen zich op de langere termijn gaan ontwikkelen, blijft een beetje koffiedik kijken. Maar voor veel analisten is de meest voor de hand liggende ontwikkeling een steeds verdere stijging van de prijzen. Ergens is dat ook wel goed voor de wereld: mensen reageren nou eenmaal sneller op financiële prikkels dan op aanmaningen van de overheid. Hogere energietarieven betekent hopelijk dat mensen verstandiger met energie om zullen gaan.

Het betekent ook dat investeren in zonnestroom steeds interessanter wordt. Elke kiloWatt-uur die we niet van een energiebedrijf hoeven af te nemen, levert immers een hogere besparing op dan voorheen. Daar komt nog bij dat we nu nog volledig mogen salderen, terwijl de salderingsregeling waarschijnlijk binnenkort zal worden afgebouwd: Nu is dus het uitgelezen moment voor de weifelaars om nog snel zonnepanelen aan te schaffen.

Pieken en dalen

De gemiddelde prijzen gaan dus steeds verder omhoog, maar wat ook een interessante ontwikkeling is, is dat de uurprijzen op de spotmarkt steeds grotere schommelingen vertonen. De EPEX spotmarkt is de plek waar grote energiehandelaren hun uurprijzen voor de komende uren vaststellen. Voor de uren waarop een grote stroomvraag verwacht wordt, gaat de prijs omhoog. Op momenten dat er juist een overschot van stroom in het systeem wordt verwacht, bijvoorbeeld als de weersverwachting veel zon en wind belooft, dan maakt de prijs weer een duikeling. Als deze pieken en dalen dicht in de buurt van elkaar komen, kunnen mensen met thuisbatterijen daar slim gebruik van maken. Voorwaarde is wel dat ze een contract hebben met hun elektriciteitsleverancier voor ‘dynamische tarieven’, die de spotprijzen volgen. Leveranciers zoals Mijn Domein Energie en Easy Energy bieden dergelijke contracten aan.

Een voorbeeld: In het plaatje hieronder ziet u de uurtarieven van Mijn Domein Energie voor 30 november 2021. Klanten kunnen deze uurtarieven elke dag raadplegen voor de komende uren: ze worden om 15:00 uur bepaald voor de volgende dag. In dit plaatje is te zien hoe de stroomprijs omhoog schiet van 11 cent per kWh om 20:00 uur naar 30 cent/kWh om 23:00. Met een dynamisch tarief wordt precies bijgehouden hoeveel kWh u op welk tijdstip afneemt of teruglevert, en daarop wordt u afgerekend. Iemand met thuisbatterijen zou zijn of haar batterijen om 20:00 kunnen vullen met relatief goedkope stroom, en deze 3 uur later aan het net kunnen terugleveren tegen een hoger tarief. Met een 10 kWh batterij zou deze persoon heel simpel 10 x 0,19 = € 1,90 hebben verdiend!

De dynamische tarieven van Mijn Domein Energie op 30 november 2021: binnen drie uur een stijging van 19 cent per kWh (Bron: Mijndomein.nl/energie)

De dynamische tarieven van Mijn Domein Energie op 30 november 2021: binnen drie uur een stijging van 19 cent per kWh (Bron: Mijndomein.nl/energie)

Virtuele super-batterij

Hoe groter de batterij, des te groter de winst. Maar een batterij is natuurlijk wel een behoorlijke investering, dus het is nog niet zo gemakkelijk om dit economisch rond te breien. Bovendien hebben mensen zelf thuis ook gewoon stroom nodig. Toch wordt het handelen met stroom die in batterijen is opgeslagen, steeds interessanter, zeker nu we af en toe ‘kale stroomprijzen’ zien die tot boven de 50 cent per kWh uitkomen (bijvoorbeeld 29 november om 8:00)! Sommige handelsbedrijven zijn al bezig om thuisbatterijen die her en der bij de mensen thuis staan, te ‘aggregeren’ tot een soort virtuele super-batterij. Door met een signaal op afstand al die batterijen tegelijk te laten laden of ontladen, kan er een mooie winst worden gemaakt.

Voor individuele gebruikers met thuisbatterijen is het nu nog wat omslachtig om gebruik te maken van die dynamische tarieven. Mensen met een batterijsysteem zouden elke dag om 15 uur de website van de stroomleverancier moeten raadplegen en dan vervolgens de batterij aansturen om op- en af te laden op het juiste moment. Het kàn wel, maar het kost wel veel tijd! We hopen dat er in de toekomst slimmere manieren komen voor eindklanten om hun thuisbatterij op de handelsmarkt in te zetten. We weten in elk geval dat een bedrijf als SMA hier volop mee bezig is. En zoals u inmiddels van ons gewend bent: zodra we meer informatie hebben, bent u de eerste die het hoort!

Weten wat bij u mogelijk is?

Vraag vrijblijvend advies aan
Advies aanvragen

Gerelateerd nieuws

Nieuws berichten
2022-02-08
2022 is nog maar net begonnen of er staan alweer allemaal nieuwe producten in de etalage van zonnepanelenboeren! We pakken er een paar uit die voor onze klanten misschien interessant kunnen zijn.

lees meer ›
2021-10-12
Bij onze monteur Jorrit staat nu een jaar lang een thuisbatterij systeem, als toevoeging aan de zonnepanelen die al jaren terug waren geplaatst. Tijd om eens een tussenbalans op te maken: wat heeft het nou precies opgeleverd?

lees meer ›
2021-08-09
Op de weg naar een volledig duurzame stroomvoorziening is de opslag van elektriciteit vaak nog een obstakel. Hoe meer stroom er uit variabele bronnen zoals zon en wind wordt gehaald, des te meer oplossingen zullen er moeten komen om stroom tijdelijk op te slaan voor later gebruik. De bekendste manier is in accu’s (batterijen), meestal de lithium-ion variant. Maar zijn er ook alternatieven te bedenken?

lees meer ›