Nieuw van SolarEdge: een 3-fasen batterij omvormer

Nieuw van SolarEdge: een 3-fasen batterij omvormer

Batterijen op één- of drie-fasen: wat zijn de voor- of nadelen?

Nieuw van SolarEdge: een 3-fasen batterij omvormer

Nieuw van SolarEdge: een 3-fasen batterij omvormer

Op de beurs voor zonne-energie in Gent, genaamd ‘InterSolutions’, presenteerden de grote merken een aantal nieuwigheden voor het komend jaar. Eén daarvan was de nieuwe drie-fasen batterij-omvormer van SolarEdge. We vertellen u er graag wat meer over.

Hessel van den Berg
01 februari 2020

storedge 3-fasen hybride omvormerNaast SMA is SolarEdge het andere merk van omvormers dat Zonnefabriek installeert. SolarEdge is vooral bekend vanwege de optimizers, maar biedt tegenwoordig ook batterij-omvormers voor residentiële installaties. De nieuwste daarvan heet de ‘StorEdge’ 3-fasen omvormer, in de vermogensklassen 5, 7, 8 en 10 kiloWatt.

De StorEdge kan worden ingezet op twee manieren: als hybride omvormer, of puur als batterij-omvormer. ‘Hybride’ betekent in dit verband dat het toestel zowel zonnepaneel-omvormer als batterij-omvormer in één is, en dat er dus geen extra zonnepanelen-omvormer in het systeem nodig is. Dat is handig voor wie meteen al bij aanschaf van de zonnepanelen weet dat hij of zij er batterijen bij gaat nemen, ook al komt voor de meeste mensen de toevoeging van batterijen pas op een later stadium kijken. Ook kunnen mensen met een bestaande SolarEdge PV-installatie, indien gewenst, op een later moment zo’n StorEdge omvormer toevoegen puur voor de opslag van zonnestroom in batterijen.

Hoe past een StorEdge 3-fase omvormer in een huis met zonnepanelen en batterijen?

Hoe past een StorEdge 3-fase omvormer in een huis met zonnepanelen en batterijen?

'Masters' en 'slaves'

Sunny Island batterij omvormerNu is het opvallende dat rivaal SMA, die zich graag positioneert als ‘technologisch leider’, géén 3-fasen batterij-omvormer in het portfolio heeft, alleen maar de éénfasige Sunny Island of Sunny Boy Storage batterij-omvormers. Wanneer je een batterij op 3 fasen tegelijk zou willen aansluiten, zou je bij SMA drie Sunny Island omvormers nodig hebben; één daarvan zou dan de zogenaamde ‘master’ zijn, en de andere twee de ‘slaves’. Met z’n drieën vormen ze dan een 3-fasen systeem, maar dat is natuurlijk wel een stuk duurder dan wanneer je, zoals bij SolarEdge, aan één enkel toestel genoeg hebt. Waarom heeft SMA eigenlijk geen 3-fasen toestel?

“Met drie 1-fasen omvormers heb je meer flexibiliteit”, vertelt An Geysenbergh, trainer bij SMA Benelux. “Een drie-fasen omvormer levert normaal gesproken precies dezelfde hoeveelheid stroom per fase. Maar in een huis zijn veel van de verbruikers één-fasig, zoals wasmachines of vaatwassers. Wanneer de wasmachine aan staat, zou je op de fase waarop die is aangesloten, méér stroom willen invoeren vanuit de batterij, dan op de overige twee fasen. Met een drie-fasen omvormer kan dat niet, maar met 3 één-fase toestellen wel.” Dat verklaart dan ook meteen waarom de 3-fasige StorEdge wel kan worden gebruikt in een net-gekoppeld systeem, maar niet in een off-grid of back-up systeem, wanneer het openbare net plat ligt. Dit in tegenstelling tot een systeem met 3 Sunny Island omvormers.

Fasekoppeling

Automatic Transfer Switch voor SMA Sunny Boy Storage omvormerOverigens is het voor een back-up systeem niet meteen nodig om 3 Sunny Island omvormers te installeren, ook al heeft u een 3-fasen net. Wanneer het net uitvalt, dan kan de zogenaamde ‘Automatic Transfer Switch’ (het toestel dat uw huisnetwerk automatisch loskoppelt van het net bij netuitval) de drie fasen in huis aan elkaar koppelen tot 1 fase. Daardoor kan één Sunny Island alle groepen van stroom blijven voorzien. Het is echter wel zo, dat bepaalde toestellen die alleen op 3 fasen (oftewel: krachtstroom) werken (zoals sommige elektrische kooktoestellen), dan tijdelijk niet werken.

Over het installeren van 1-fase PV-omvormers in 3-fasen netten schreven we al eerder. Wilt u meer weten over de voor- en nadelen van een thuisbatterij of overweegt u een batterij aan uw bestaande zonnesysteem toe te voegen? Lees dan ons artikel over thuisbatterijen of plan een afspraak met een van onze adviseurs.

diagram van een 3-fase systeem met 3 Sunny Island omvormers

diagram van een 3-fase systeem met 3 Sunny Island omvormers

Weten wat bij u mogelijk is?

Vraag vrijblijvend advies aan
Advies aanvragen

Gerelateerd nieuws

Nieuws berichten
2020-05-01
Met het schitterende weer van de afgelopen maanden gekoppeld aan een kwakkelende economie kunnen er problemen ontstaan met omvormers die afslaan. Waarom is dat en is er wat aan te doen?

lees meer ›
2020-03-25
Wie zich wil voorbereiden op een rampenscenario waarbij de maatschappij totaal ontwricht wordt door bijvoorbeeld een overstroming, een atoomoorlog of andere ellende, zal wellicht beginnen bij het verbouwen en/of vangen van eigen voedsel en het filteren van drinkwater. En vervolgens komen voor de energievoorziening natuurlijk zonnepanelen in beeld.

lees meer ›
2020-02-23
Batterijen om zonnestroom in op te slaan worden steeds gewoner, en de beste batterijen die lang meegaan en weinig stroom verliezen, worden gemaakt van (o.a.) lithium. Maar kleven er ook bezwaren aan het gebruik van deze grondstof?

lees meer ›