SMA en SolarEdge zijn de top-aanbieders op het gebied van Energie Management

SMA en SolarEdge zijn de top-aanbieders op het gebied van Energie Management

SMA & SolarEdge top-aanbieders

SMA en SolarEdge zijn de top-aanbieders op het gebied van Energie Management

SMA en SolarEdge zijn de top-aanbieders op het gebied van Energie Management

Stapje voor stapje komt de wereld van de Energie Management dichterbij. Om de toepassing van nog meer hernieuwbare energie mogelijk te maken, moeten vraag en aanbod beter op elkaar afgestemd kunnen worden. Amerikaanse marktonderzoekers stellen nu dat SMA en SolarEdge tot de top van deze nieuwe beweging horen.

Hessel van den Berg
13 oktober 2017

Het Amerikaanse bureau Navigant research onderzocht de strategie en uitvoering van de programma’s voor ontwikkeling van Energie Management Systemen van 15 toonaangevende bedrijven en concludeerde dat SMA er als beste uitkwam, met SolarEdge op nummer 3. Dat betekent dat deze bedrijven al goed hebben nagedacht over hoe ze hun producten kunnen inpassen in een ‘Smart Home’ omgeving.

Navigant Research data

Smart Home

In een ‘Smart Home’ werken verbruikers en producenten van energie slim met elkaar samen. Zonnestroom van eigen dak krijgt voorrang boven stroom van het net, dus als de afwasmachine niet meteen hoeft te draaien, dan wacht hij met zijn programma tot de zonnepanelen voldoende vermogen opwekken. Is er nog wat zonnestroom over, dan kan dat wellicht even in de batterij worden geparkeerd, of naar de elektrische auto worden gestuurd. Of misschien kan de warmtepomp tijdelijk een tandje bijzetten om de boiler alvast een paar graden warmer te maken.

Dit soort innovaties is al geen toekomstmuziek meer; de producten en diensten die dit mogelijk maken, zijn al op de markt verkrijgbaar. De salderingswet in Nederland maakt dat er nog weinig vraag is naar deze toepassingen, maar dat dat op een dag gaat veranderen, staat vast; we weten alleen nog niet wanneer.

Smart Home diagram

Toekomstbestendig

Aangezien zonnestroom systemen niet worden gekocht voor de korte termijn, maar juist vele jaren moeten meegaan, is het goed om te weten dat de gebruikte producten toekomstbestendig zijn. Het onderzoek van Navigant Research toont aan dat mensen met SMA en SolarEdge producten in ieder geval goed zitten: Beide bedrijven investeren flink om ervoor te zorgen dat hun omvormers kunnen meedraaien in een ‘slimme’ toekomst.

Sunny Home Manager

Voor SMA gebeurt dat bijvoorbeeld met de Sunny Home Manager: Dit toestel meet de energiestromen die het huis in- en uitkomen, praat rechtsreeks met de omvormer(s), is via internet op de hoogte van de weersvoorspellingen en kan allerlei verbruikers zowel direct als indirect (via draadloos gestuurde stopcontacten) aan- en uitzetten.

Over niet al te lang zullen meer en meer huishoudens en bedrijven, al dan niet gestimuleerd door overheden en energieleveranciers, van deze mogelijkheden gebruik gaan maken. Het feit dat bepaalde merken daar nu al op voorbereid zijn, geeft de eigenaars van deze systemen een streepje voor bij de volgende stap op weg naar een duurzame toekomst.

Weten wat bij u mogelijk is?

Vraag vrijblijvend advies aan
Advies aanvragen

Gerelateerd nieuws

Nieuws berichten
2019-12-03
Met de energie van de zon warm water produceren kan op twee manieren: direct het water op het dak laten verwarmen of indirect, waarbij PV panelen stroom produceren en die stroom vervolgens het water verwarmt. Wat is nou de betere manier?

lees meer ›
2019-07-29
Het einde van de salderingsregeling is dan wel uitgesteld tot 2023, maar zeker niet afgesteld. In de toekomst zullen eigenaren van zonnestroom systemen worden aangemoedigd om hun eigenverbruik te verhogen. Hoe bereiden we ons het beste voor?

lees meer ›
2019-07-25
Zo heet als de afgelopen tijd was het nog nooit in Nederland. Hoe houden we onszelf nog koel? Helpen zonnepanelen ons alwéér aan een oplossing?

lees meer ›