Slimme sturing van verbruikers in huis met ‘smart home’ toestellen

Slimme sturing van verbruikers in huis met ‘smart home’ toestellen

Slimme sturing met ‘smart home’ toestellen

Slimme sturing van verbruikers in huis met ‘smart home’ toestellen

Eén van de manieren waarop het verbruik van zonnestroom goed kan aansluiten op de momenten waarop de zon schijnt, is door gebruik te maken van ‘slimme’ apparaten. Mocht de salderingsregeling in de toekomst ooit veranderen, dan kunnen slimme apparaten uitkomst bieden; wellicht een goed idee om in het achterhoofd te houden wanneer bijvoorbeeld de vaatwasser aan vervanging toe is. Maar wat is nou precies een slim apparaat en zijn ze al op de markt?

Hessel van den Berg
05 januari 2017

Vraag en aanbod

Zonnestroom wordt geproduceerd als de zon schijnt en uw verbruikstoestellen verbruiken stroom als u ze aanzet. In het ideale geval zou u moeten wachten tot de zon schijnt voordat u uw apparaten aanzet, want dan gebruikt u rechtstreeks de stroom van de panelen. Voor heel veel apparaten werkt dit niet (u gaat bijvoorbeeld niet wachten met televisie kijken totdat de zon schijnt), maar voor een aantal zou het prima kunnen, zoals de vaatwasser. Alleen: is er wel iemand thuis om de vaatwasser op het goede moment aan te zetten, en gaat die persoon dat niet vergeten?

Smart Home Ready

Om dit soort problemen vóór te zijn, bestaan er allerlei slimme oplossingen. Veel hiervan komt uit Duitsland, waar zonne-energie al een stuk verder ontwikkeld is dan bij ons. Zo bestaan er toestellen van Miele, Bosch en Siemens, die ‘smart home ready’ zijn: Ze hebben een internet aansluiting (bekabeld of met wifi) en kunnen daarmee aangestuurd worden. Hiermee kunt u van op afstand, via de smartphone, het toestel aanzetten. Maar u kunt er nog meer mee doen: Omvormerfabrikanten zoals SMA hebben slimme besturingsapparaten uitgebracht die aan de hand van de opbrengst van de panelen, de weersverwachting, en het verwachte energieverbruik in huis, kunnen bepalen wanneer het ideale moment is om de vaatwasser aan te zetten. Doordat ze met een speciaal protocol kunnen communiceren met de ‘smart home ready’ toestellen, loopt de aansturing gesmeerd. Het enige wat u nog moet doen, is zorgen dat de vuile vaat er al in zit!

Voor de toekomst

De salderingsregeling voor zonnestroom maakt het voorlopig niet nodig om slimme sturing toe te passen. Maar het is wel waarschijnlijk dat de bestaande regeling in de toekomst ooit zal veranderen. Daarom is het geen gek idee om er bij de aanschaf van nieuwe huishoudelijke toestellen alvast rekening mee te houden; tenslotte gaan vaatwassers al snel 10 jaar of langer mee. Mocht uw vaatwasser dus in de komende jaren kapot gaan, denk dan eens aan een slim apparaat van Bosch, Siemens of Miele, of andere producenten die langzaam op de markt komen. Hiermee bent u voorbereid op de ‘smart’ toekomst.

Weten wat bij u mogelijk is?

Vraag vrijblijvend advies aan
Advies aanvragen

Gerelateerd nieuws

Nieuws berichten
2019-12-03
Met de energie van de zon warm water produceren kan op twee manieren: direct het water op het dak laten verwarmen of indirect, waarbij PV panelen stroom produceren en die stroom vervolgens het water verwarmt. Wat is nou de betere manier?

lees meer ›
2019-07-29
Het einde van de salderingsregeling is dan wel uitgesteld tot 2023, maar zeker niet afgesteld. In de toekomst zullen eigenaren van zonnestroom systemen worden aangemoedigd om hun eigenverbruik te verhogen. Hoe bereiden we ons het beste voor?

lees meer ›
2019-07-25
Zo heet als de afgelopen tijd was het nog nooit in Nederland. Hoe houden we onszelf nog koel? Helpen zonnepanelen ons alwéér aan een oplossing?

lees meer ›