Ik wil advies

Slimme stopcontacten koppelen aan de Sunny Home Manager

Hoe werkt het en wat kun je ermee?

Slimme stopcontacten koppelen aan de Sunny Home Manager

Wie een SMA Sunny Home Manager in zijn installatie heeft, kan daarmee o.a. batterijen en laadpalen aansturen. Maar daarnaast kunnen ook allerlei andere toestellen via slimme stopcontacten worden gemeten en aangestuurd. We leggen uit hoe het werkt met als voorbeeld de stopcontacten van Shelly.

Hessel van den Berg
30 januari 2024

Met een SMA Sunny Home Manager kan er van alles worden aangestuurd. De lijst van compatibele warmtepompen, laadpalen, batterij-systemen etc. is lang, en wordt alleen maar langer: de meest actuele lijst is hier te downloaden.

Eén van de nieuwste toevoegingen aan de lijst zijn de producten van het merk Shelly. Het gaat hierbij om relais, meters en slimme stopcontacten, die via ethernet of wifi met de router communiceren, en via de router met de Sunny Home manager kunnen praten. We hebben er onlangs een paar aan een installatie gekoppeld en delen graag met u hoe dat moet, en wat je er zoal mee kan doen.

Tip: De Shelly app is niet nodig!

De slimme stopcontacten van Shelly kunnen vrij eenvoudig aan de Home Manager worden gekoppeld. De Shelly stopcontacten bestaan in twee versies; de ‘Shelly plug’, die tot 3500 Watt aan vermogen kan doorlaten, en de ‘Shelly plug S’ die beperkt is tot maximaal 2500 Watt. De eerste stap is om de Shelly plug aan de WiFi in huis te koppelen. Dit zou u kunnen doen met behulp van de app van de fabrikant, maar wij hebben gemerkt dat dat eigenlijk niet nodig is; wij vonden het gemakkelijker om het zonder de app te doen.

De Shelly Plug S kan tot 2500 Watt doorlaten en door de Sunny Home Manager worden aangestuurd

De Shelly Plug S kan tot 2500 Watt doorlaten en door de Sunny Home Manager worden aangestuurd

Het werkt als volgt: U steekt de Shelly Plug in het stopcontact. Na een paar seconden begint deze blauw op te lichten. Vervolgens kijkt u op uw smartphone of computer naar de beschikbare WiFi netwerken in huis; tussen de andere WiFi netwerken verschijnt de Shelly Plug, met een naam zoals bijvoorbeeld: shellyplug-35FA58. Maak verbinding met dit wifi netwerk door erop te klikken. Het kan zijn dat uw telefoon een waarschuwing geeft in de trant van: ‘geen internet’: dat klopt, want u maakt nu een directe WiFi verbinding tussen uw telefoon en het stopcontact en hebt daardoor geen contact meer met uw router, en dus ook niet met het internet.

Als het contact tussen telefoon (of computer) en de Shelly Plug is gemaakt, opent u een browser op uw scherm (bijvoorbeeld Chrome of Safari). In het adresbalkje vult u vervolgens dit IP-adres in: 192.168.33.1 . Als het goed is, komt u dan in de User Interface van de Shelly Plug terecht. Dat kan er ongeveer uitzien zoals dit:

Screenshot van de 'User Interface' van een Shelly Plug, via IP adres 192.168.33.1. Klik op 'Internet & Security' om uw WiFi wachtwoord in te stellen

Screenshot van de 'User Interface' van een Shelly Plug, via IP adres 192.168.33.1. Klik op 'Internet & Security' om uw WiFi wachtwoord in te stellen

Klik op ‘Internet & Security’. Hier kunt u aangeven wat de naam is van uw eigen WiFi netwerk, en wat uw WiFi wachtwoord is. Zo verbindt u de Shelly plug aan het WiFi netwerk. Vervolgens kunt u uw telefoon (of computer) ook weer terugzetten naar uw gewone WiFi netwerk.

Shelly Plug verbonden aan de router: verder naar Sunny Portal

Nu de Plug verbinding heeft met de router kunt u de rest van het werk doen op Sunny Portal. Ga naar www.sunnyportal.com en log in met uw combinatie van e-mail en wachtwoord. (Wachtwoord vergeten? Kijk hier hoe u een nieuw wachtwoord kan krijgen!) U kunt nu de Shelly Plug toevoegen aan uw Sunny Portal site. Dit doet u (bijvoorbeeld) door te klikken op ‘Configuratie’, vervolgens op ‘Overzicht apparaten’ en dan op het tabblad ‘Overzicht nieuwe apparaten’. Hier kunt u indien nodig op de knop ‘apparaten actualiseren’ klikken: als het goed is verschijnt de Shelly Plug nu in beeld. (Zo niet, dan is er waarschijnlijk iets niet goed gegaan met het verbinden van de Shelly Plug aan de router…terug naar stap 1!)

Klik op de plus naast het stopcontact zoals hieronder aangegeven:

Door op de plus te klikken kunt u een nieuw apparaat aan uw Sunny Portal site toevoegen

Door op de plus te klikken kunt u een nieuw apparaat aan uw Sunny Portal site toevoegen

U doorloopt nu 3 stappen, waarbij u het stopcontact nog een speciale naam kunt geven, en vervolgens is deze toegevoegd aan uw Sunny Portal site.

Laatste stap: Verbruiker toevoegen

Nu de Shelly Plug aan de Sunny Portal is toegevoegd, bent u er nog niet! De Sunny Home Manager wil namelijk weten wat u van plan bent om in dit stopcontact te steken, en wat u ermee gaat doen. Daarvoor is het nodig om een ‘verbruiker’ aan te maken op Sunny Portal, en vervolgens de verbruiker aan het stopcontact toe te wijzen. Zo kunt u eventueel een hele rits aan verbruikers aanmaken, en aan elke verbruiker een eigen stopcontact toewijzen.

U maakt een verbruiker aan door in sunny Portal te klikken op ‘Configuratie’ en dan op ‘Overzicht en planning van verbruikers’. In onderstaande scherm klikt u rechtsboven op ‘verbruiker toevoegen’

Om duidelijk te maken wat er in het stopcontact wordt gestoken, moet er een 'verbruiker' worden aangemaakt

Om duidelijk te maken wat er in het stopcontact wordt gestoken, moet er een 'verbruiker' worden aangemaakt

Het is nu zaak om te kiezen wat voor verbruiker het gaat zijn: als u op de dropdown naast ‘verbruikertype’ klikt, verschijnt er een lijst met een hele rits opties:

U kunt kiezen uit een hele rits aan 'verbruikertypes'

U kunt kiezen uit een hele rits aan 'verbruikertypes'

Wat kunt u allemaal kiezen? De eerste optie, ‘energiemonitor (alleen meten)’, betekent dat het stopcontact alleen meet wat er aan vermogen wordt verbruikt, maar dat de Sunny Home Manager verder niet het toestel aan of uit kan zetten.

Bij de tweede optie, ‘zelf geconfigureerd’, kunt uzelf precies aangeven wat het stopcontact moet doen; bijvoorbeeld als er een bepaalde hoeveelheid stroom ‘over’ is gedurende een bepaalde tijd, dat er dan een verbruikstoestel aan wordt geschakeld.

Aansturen wasmachine of vaatwasser via slimme stopcontacten

Daarnaast is er een aantal verbruikerstypes waarvoor de meeste gegevens al van tevoren zijn ingevuld, zoals ‘vaatwasser’ en ‘wasmachine’. Deze optie kunt u gebruiken als het stopcontact dient om deze vaatwassers of wasmachines vooral op zonnestroom te laten draaien. Let op: Het aansturen van een wasmachine of vaatwasser via een slim stopcontact werkt alléén indien, wanneer de stroom van het apparaat af wordt gehaald en een tijd later weer terug wordt aangesloten, het betreffende toestel weer doorgaat met zijn programma. Voor veel toestellen werkt dat niet; wanneer de stroom er na een tijdje terug op komt, schieten veel witgoed toestellen in een soort ‘stand by’ modus, waarbij er op een knop moet worden gedrukt om het programma voort te zetten; als dat zo is dan werkt deze methode van aansturen niet. U kunt dit controleren door uw vaatwasser aan te zetten en vervolgens de stekker uit het stopcontact te trekken of de groep in de meterkast uit te schakelen. Wat gebeurt er als u na 10 minuten de stroom weer aanbrengt: loopt het apparaat dan door of niet?

De laatste optie in de lijst is die van de ‘Warmtepomp met SG READY’, waar we al eerder over hebben geschreven.

Wanneer een nieuwe verbruiker eenmaal is aangemaakt, kan er een Shelly Plug aan worden toegewezen. Dat gebeurt bij de ‘Eigenschappen Verbruiker’ onder de optie ‘apparaattoewijzing’. U kunt elk apparaat ook zijn eigen kleur geven, zodat in de grafieken van de pagina ‘verbruikersbalans en -besturing’ duidelijk wordt hoeveel energie elke verbruiker heeft geconsumeerd, per dag, maand en jaar.

Leuk om eens te proberen, het koppelen van slimme stopcontacten aan uw Home manager. Naast Shelly levert ook het Taiwanese bedrijf Edimax slimme stopcontacten die via de WiFi kunnen worden aangesloten, terwijl er van AVM en Niko ook compatibele producten bestaan (die echter net weer een andere manier van communiceren hebben). Overigens levert Shelly behalve stopcontacten ook relais en energiemeters die op Sunny Portal kunnen worden weergegeven. Producten van Shelly zijn overal te koop, bijvoorbeeld on-line op bol.com. Als u vragen heeft over het gebruik van bijvoorbeeld de Shelly producten, stuur dan even een mailtje naar onze service afdeling. Misschien schrijven we er dan volgende maand weer een nieuw artikel over!

Op Sunny Portal kan het energieverbruik van de verschillende verbruikers worden weergegeven, maar ze kunnen ook actief worden aangestuurd!

Op Sunny Portal kan het energieverbruik van de verschillende verbruikers worden weergegeven, maar ze kunnen ook actief worden aangestuurd!

Weten wat bij u mogelijk is?

Vraag vrijblijvend advies aan
Advies aanvragen

Gerelateerd nieuws

Nieuws berichten
2024-06-18
De warmtepompboiler zorgt op een duurzame manier voor de verwarming van tapwater in uw woning. Zonnefabriek geeft antwoord op de vragen: Wanneer is een warmtepompboiler een goede keuze? Hoe maakt u optimaal gebruik van uw warmtepompboiler met slimme sturing en een dynamisch energiecontract? Waar moet u op letten bij de keuze van het juiste model? Wij helpen u graag op weg.

lees meer ›
2024-06-13
Een warmtepompboiler voorziet uw woning op een duurzame en efficiënte manier van warm tapwater. Op dit moment behoort het zelfs tot een van de meest milieuvriendelijke en energiezuinige opties om uw huis van warmte te voorzien. Waarom is het juist nu interessant om te kiezen voor een warmtepompboiler? Wij geven u vijf goede redenen.

lees meer ›
2021-03-01
Langzaam beginnen ook in Nederland aanbieders van stroom op te duiken die hun prijzen laten afhangen van wat er op de spot markt voor stroom gebeurt. Wat hebben we daaraan en hoe kan dat uitpakken voor u?

lees meer ›