Ik wil advies

Schoonmaken van zonnepanelen: nut en noodzaak

Schoonmaken van zonnepanelen

Schoonmaken van zonnepanelen: nut en noodzaak

We krijgen regelmatig vragen van klanten over het schoonmaken van zonnepanelen. Daarom bieden we onze klanten nu 10% korting op een professionele schoonmaak van de panelen door Solar Cleaners Nederland. Is reiniging van de panelen voor uw installatie ook interessant?

Hessel van den Berg
06 maart 2018

Met het zonnige weer van de afgelopen maand in combinatie met de voorjaars(schoonmaak)kriebels krijgen we van meerdere klanten vragen over het reinigen van zonnepanelen. Toch zullen de meeste klanten van onze adviseurs hebben gehoord dat zonnepanelen eigenlijk onderhoudsvrij zijn, en dat vuil er vanzelf afspoelt. Klopt dat wel, of is schoonmaak soms toch verstandig?

schone panelen

Afspoelend vuil

Op panelen die redelijk schuin staan, blijft vuil in het algemeen niet liggen. De regen zorgt ervoor dat alles wat erop valt, regelmatig wordt weggespoeld. Ook vastgeplakt vuil zoals vogelpoep, laat na verloop van tijd los en verdwijnt. Daarom is in veel gevallen schoonmaak echt niet nodig, zoals blijkt uit ons verhaal over één van de allereerste klanten van de Zonnefabriek: Ook na 8 jaar zonder schoonmaak was er bij deze klant geen sprake van vervuiling.

Maar we komen ook wel eens bij installaties waar er wel degelijk een opbouw van vuil te zien is, vaak van een groene aanslag aan de randen: algengroei. Vooral bij installaties waar de panelen op een minder schuine helling liggen (zoals op de montagesystemen op platte daken), en waarbij er veel bomen in de buurt staan. Bomen scheiden pollen af, wat als een plakkerige laag op de panelen terecht kan komen, en algen vinden hierin een goede bodem om te groeien. Resultaat: een groenige aanslag langs de randen van de panelen, die een gedeelte van de cellen bedekt.

panelen met aanslag

Groene randjes

Ook al is maar een randje van de cellen bedekt, dat kan toch betekenen dat er veel minder stroom in die cellen wordt opgewekt. De stroom van de onbedekte cellen zal er dan op een bepaald moment voor kiezen om via de by-pass diodes te lopen en de bedekte cellen links te laten liggen. Als dat gebeurt, gaat de opbrengst van de zonnepanelen significant omlaag.

vieze panelen met bomen

 

Als er dus sprake is van zo’n groene aanslag, dan wordt het tijd om de boel aan te pakken. Het advies is altijd: géén schoonmaakproducten gebruiken, alleen maar regen- of osmosewater (zonder kalk en andere verontreinigingen), en alleen zachte sponzen. Maar aangezien de zonnepanelen vaak op een plek liggen die gevaarlijk kan zijn om te bereiken, is het voor veel mensen aan te raden een professionele partij in te schakelen om deze reiniging uit te voeren.

paneel voor en na schoonmaak

Speciale actie: 10% korting

Bij de Zonnefabriek hebben we goede ervaringen met het bedrijf Solar-Cleaners-Nederland uit Woudenberg; zij maken voor ons ook een aantal grote installaties van honderden zonnepanelen schoon. Om de goede band met de Zonnefabriek te vieren, geeft Solar-Cleaners-Nederland nu tijdelijk 10% korting op reiniging van zonnepanelen, exclusief voor klanten van de Zonnefabriek. Om van de actie gebruik te maken, kunt u een mail sturen naar service@zonnefabriek.nl . Wij zorgen er dan voor dat u een vrijblijvende offerte van Solar-Cleaners-Nederland ontvangt met 10% korting op de normale prijs.

Weten wat bij u mogelijk is?

Vraag vrijblijvend advies aan
Advies aanvragen

Gerelateerd nieuws

Nieuws berichten
2022-04-05
Nu de prijs van stroom steeds hogere hoogten raakt, willen we natuurlijk zoveel mogelijk kiloWatturen uit onze panelen persen. Vuil of stof op de panelen (zoals Saharazand!) haalt de opbrengst omlaag: is het dan niet beter om de panelen af en toe te reinigen?

lees meer ›
2021-05-28
Wattpiek is een term die u veel zult tegenkomen wanneer u informatie over zonnepanelen op zoekt. Wattpiek is een meeteenheid die het vermogen van een zonnepaneel aangeeft en wordt vaak gebruikt om zonnepanelen met elkaar te vergelijken. Het vermogen bepaalt hoeveel u kunt opwekken met een paneel. Stel dat u kiest voor 10 SunPower zonnepanelen van 395 Wp. Wat kunt u allemaal doen met uw eigen opgewekte stroom?

lees meer ›
2020-12-29
Als zeer ervaren zonnepanelenmonteur kan onze Geert ons nog wel wat leren over zonnepanelen installaties. Hier geeft hij een paar van zijn tips voor iedereen die al een tijdje zonnepanelen heeft: waar zouden we op moeten letten?

lees meer ›