Amsterdams metrostation bedekt met zonnepanelen

Amsterdams metrostation bedekt met zonnepanelen

Amsterdams metrostation met zonnepanelen

Amsterdams metrostation bedekt met zonnepanelen

De Zonnefabriek heeft een mooie installatie gebouwd op het dak van metrostation Reigersbos in Amsterdam Zuid-Oost. ZonStation Reigersbos is het eerste collectieve dak op een gemeentelijk gebouw in Amsterdam.

Hessel van den Berg
15 december 2016

Collectieve zonnedaken zijn een logische volgende stap in de transitie naar schone opweklocaties voor de stad. Er liggen nog oppervlakken ter grootte van vele voetbalvelden aan gemeentelijke daken onbenut en dat kunnen allemaal ZonStations worden.

Reigersbos panelen
De burger-coöperatie Amsterdam Energie nam het initiatief voor het collectieve zonnedak en ontwikkelde het samen met dakeigenaar GVB, Metro en Tram en de Gemeente Amsterdam. Het zonnedak van 315 panelen met een vermogen van meer dan 83 kWp (kilowattpiek) zal per jaar meer dan 74 MWh (megawattuur) aan schone energie leveren. Collectieve zonnedaken zijn interessant voor Amsterdammers die geen eigen dak hebben, maar wel schone energie uit eigen bron willen.

Reigersbos hijsen nacht
De aanleg van ZonStation Reigersbos startte midden in de nacht na de laatste rit van de metro. Pas toen de spanning van het derde rail (die de stroom voor de metrotoestellen levert) was gehaald, kon het hijswerk beginnen. Hier alvast een paar foto’s van de nieuwe installatie, die de jarige Bijlmermeer van groene stroom gaat voorzien.

Klik hier voor een artikel over het project op site van de Amsterdamse metro, met meer foto's!

zonnepanelen reigersbos

Opbrengst volgen

Inmiddels staat de installatie volop te draaien. De 315 Q.cells zonnepanelen van 265 Wp zijn aangesloten op 3 grote SMA omvormers. Deze omvormers zetten de gelijkstroom van de panelen om in wisselstroom, en injecteren het vermogen in een speciaal door Liander aangelegde aansluiting.

Klanten kunnen de productie van het systeem ook inzien via een openbare pagina op de portaalserver van SMA. Het systeem ligt helemaal schaduwvrij en draait prima: Naar verwachting wordt er jaarlijks zo’n 74.000 kWh opgebracht.

Vraag offerte aan

 

Gedeelde daken

zonnepanelen op marken
Zonnefabriek doet vaak dit soort projecten, waarbij grote daken worden gebruikt voor zonnepanelen voor de buurt. Zo hebben we installatie gedaan voor o.a. ZonnepanelenDelen en voor Zon op Nederland (zoals deze op het eiland Marken). Deze installaties verschillen van de projecten die we doen voor woningbouw corporaties zoals Eigen Haard en Parteon, waarbij de zonnepanelen worden verbonden aan de meterkasten van alle individuele appartementen in een groot flatgebouw. In plaats van enkele grote omvormers, hebben we bij het laatste type project te maken met heel veel kleinere omvormers, allemaal met een eigen stroomkabel van het dak naar de verschillende woningen.

Omvormers Blok C
Beide typen project hebben hun eigen kenmerken, en hun eigen uitdagingen: De grotere omvormers van de coöperatieve projecten zijn met dikkere kabels en zwaardere zekeringen verbonden aan één enkele meterkast, terwijl voor de projecten met kleine individuele omvormers tientallen kabels door gebouwen getrokken moeten worden. Zonnefabriek heeft met beide soorten project inmiddels ruime ervaring.

Filmpje

Aangezien een zonnestroominstallatie op een metrostation geen alledaags project is, heeft de Zonnefabriek met een drone er een mooi filmpje over gemaakt. Kijk op ons YouTube kanaal voor wat spectaculaire beelden. 

Vraag adviesgesprek aan

 

SunPower Actie - Ontvang uw eerste zonnepaneel gratis (t.w.v. €440)

Kies voor een SunPower zonne-energiesysteem en ontvang uw eerste zonnepaneel gratis (t.w.v. € 440). Dit aanbod is inclusief gratis rendementsberekening, dakanalyse en schaduwanalyse. Daarnaast kunt u rekenen op 25 jaar vermogen- en productgarantie, een gemiddelde besparing van € 614 op uw energie kosten en constante online monitoring van uw zonne-energiesysteem. Wees er snel bij, Vraag nu een vrijblijvende offerte aan.

Bekijk actie

Weten wat bij u mogelijk is?

Vraag vrijblijvend advies aan
Advies aanvragen

Gerelateerd nieuws

Nieuws berichten
2019-11-01
Hoe was het weer in de afgelopen maand voor de zonnepanelen? Wat zegt dat over de opbrengst? En hoe verhoudt het zich tot voorgaande jaren?

lees meer ›
2019-10-30
De salderingsregeling die ervoor zorgt dat we de stroom die we aan het net leveren, 1-op-1 mogen verrekenen met stroom die we afnemen, gaat op de schop. Vanaf 1 januari 2023 wordt de regeling langzaam afgebouwd. Minister Wiebes geeft in een brief van 28 oktober meer duidelijkheid over de plannen.

lees meer ›
2019-10-21
Vanaf 1 januari 2020 veranderen de regels over de teruggave van de BTW op zonnepanelen een klein beetje. Voor de meeste mensen verandert er echter niks: Hoe zit dat?

lees meer ›