Televisieprogramma Radar besteedt aandacht aan zonnepanelen: wat zijn de bevindingen?

Televisieprogramma Radar besteedt aandacht aan zonnepanelen: wat zijn de bevindingen?

Radar onderzoekt zonnepanelen

Televisieprogramma Radar besteedt aandacht aan zonnepanelen: wat zijn de bevindingen?

De uitzending van Radar op NPO op 9 november ging deels over zonnepanelen. Een echtpaar met een kapotte installatie kwam aan het woord en vertelde dat ze nergens terecht konden om het gerepareerd te krijgen, ondanks de garanties die ze tijdens de verkoop hadden gekregen! Verder kwamen er –onherkenbaar gemaakte- verkopers van zonnepanelen aan het woord, die natuurlijk mooie praatjes hielden, terwijl een specialist op het gebied waarschuwde voor de gevaren van het te snel geloven in loze beloften. Wat zijn nu de dingen waar u als consument op moet letten?

Danielle
11 november 2015

Radar gebroken paneel Jan Triel

Er gaat niets boven kwaliteit!

De specialist in de uitzending geeft aan dat de Nederlandse markt te zeer prijsgedreven is: de allergoedkoopste producten komen in Nederland terecht, wat ten koste gaat van kwaliteit. Verkopers willen je doen geloven dat alle panelen in wezen hetzelfde zijn, en dat je daarom als klant voor de goedkoopste moet gaan, terwijl er zeker verschillen in kwaliteit zijn tussen verschillende merken. Let daarom goed op de kwaliteit van de producten! 

Wat is de waarde van hele lange productgaranties?

De specialist veegt ook de vloer aan met hele lange productgaranties. Net zoals voor de gedupeerde familie met de kapotte installatie geldt: wat is de productgarantie waard als je er nergens mee terecht kan? Garanties zijn vaak een wassen neus, en daarom kunt u beter letten op kwalitatief hoogwaardige producten en betrouwbare installateurs. Wat dat laatste betreft, geven keurmerken houvast; in andere landen is het vaak verplicht om keurmerken en erkenningen te hebben, terwijl in Nederland de bakker of de slager ook zonnepanelen mag leggen.

Wat vindt de Zonnefabriek hiervan?

Wij zijn het, als één van de langer gevestigde bedrijven op het gebied van zonnepanelen, helemaal eens met de specialist. Kwaliteit moet de belangrijkste factor zijn bij het kiezen van een aanbieder, zowel wat betreft de producten, als wat betreft de installatie en de nazorg. Wij kiezen altijd voor producten van de hoogste kwaliteit, zoals zonnepanelen van SunPower. (De docent van de TU Delft wees overigens aan het begin van de uitzending op een SunPower paneel toen hij het had over de beste panelen op de markt!). Ook kijken wij naar de prestaties van panelen in vakliteratuur, en blijven wij in de gaten houden hoe de duizenden panelen die wij tot nog toe hebben geplaatst, het doen.

Als het gaat om garantie, is het goed om de details te kennen: Zo draagt een fabrikant als SunPower er zelf zorg voor dat – mocht de oorspronkelijke installateur failliet zijn gegaan- er een andere installateur wordt gezocht die gratis het defecte paneel komt vervangen.

Voor omvormers zijn we nog kritischer: de omvormer is tenslotte een heel belangrijk deel van de installatie en zorgt ervoor dat de panelen altijd het maximale uit de zon kunnen halen dankzij de MPP tracker. Veel verkopers proberen u te verblinden met lange productgaranties, terwijl de echte garantie bestaat uit een product met een lange levensduur. De Zonnefabriek kiest vaak voor SMA, omdat we weten uit ervaring dat deze omvormers zelden problemen geven. Ook voor installaties waar wij zelf eigenaar van zijn en waarvan wij voor 20 jaar voor de productie verantwoordelijk zijn, kiezen we zelf de Duitse degelijkheid van SMA.

Keurmerken: belangrijk

Ook het belang van keurmerken wordt door ons onderschreven. De Zonnefabriek was één van de initiatiefnemers van het keurmerk ‘Zonnekeur’. Installateurs met dit keurmerk weten precies wat de regels zijn en hoe een PV-installatie veilig en correct wordt geïnstalleerd en aangesloten. Helaas komen we nog vaak gevallen tegen van andere bedrijven waar de installateur duidelijk niet op de hoogte was van de juiste voorschriften.

De bottom line? Uiteindelijk is het vrij simpel: voor zonnepanelen geldt hetzelfde als voor de meeste grote aankopen, nl. goedkoop = duurkoop. In een markt met veel (te veel) aanbieders is het gemakkelijk om verleid te worden door verkopers met mooie verhalen en lage prijzen, maar het is belangrijk om in het oog te houden dat een PV installatie vele, vele jaren mee moet gaan. Kies daarom voor gerenommeerde bedrijven, kwalitatief goede producten en een eerlijk verhaal.

Zie hieronder voor een link naar de uitzending van Radar op uitzending gemist:

http://www.npo.nl/radar/09-11-2015/AT_2038993

Weten wat bij u mogelijk is?

Vraag vrijblijvend advies aan
Advies aanvragen

Gerelateerd nieuws

Nieuws berichten
2019-10-04
Zonnefabriek is met haar 10jaar één van de oudste zonnepanelen installateurs van Nederland. Daarmee bereiken de eerste klanten ook een mijlpaal: 10 jaar hun eigen Zonnefabriek! Even geleden kregen wij een leuke mail van de heer Schiphouwer (Hans) uit Emmen, met hierin een overzicht van de jaaropbrengst van de afgelopen 10 jaar. De heer Schiphouwer is een echte pionier op het gebied van zonne-energie. Wij spraken met hem over zijn zonne-installatie en andere – duurzame – zaken!

lees meer ›
2018-12-03
Het grootste deel van onze energie gaat zitten in het verkopen en installeren van nieuwe zonnestroom installaties. Maar soms herstellen we ook problemen bij systemen waarvan de oorspronkelijke installateur failliet is gegaan, zoals onlangs op Schiphol.

lees meer ›
2017-12-04
We krijgen bij de Zonnefabriek steeds vaker telefoontjes van mensen met slecht presterende zonnestroom systemen, die geen beroep meer kunnen doen op hun eigen installateur omdat die niet meer bestaat. Wat doen we hieraan?

lees meer ›