Prinsjesdag 2019: Energiebelasting op stroom omlaag

Prinsjesdag 2019: Energiebelasting op stroom omlaag

Belasting verschuift van stroom naar gas

Prinsjesdag 2019: Energiebelasting op stroom omlaag

Prinsjesdag is weer gekomen en gegaan en één van de boodschappen van de koning was dat de energiebelasting op elektriciteit omlaag gaat, en die op gas omhoog. Wat betekent dat voor eigenaren van zonnepanelen?

Hessel van den Berg
19 september 2019

De regering zet duidelijk in op een verschuiving van gas naar elektriciteit: tenslotte kunnen we steeds minder gas uit Groningen halen en is het bovendien makkelijker om op een klimaatneutrale manier elektriciteit te produceren dan gas.

Daarom was één van de maatregelen die op Prinsjesdag werd aangekondigd de verlaging van de energiebelasting op stroom, terwijl die op gas juist omhoog gaat. Nou is de verlaging voor 2020 nog niet spectaculair: de belasting gaat volgend jaar namelijk met 0,09 cent per kWh omlaag. Voor de jaren daarna ligt de verlaging als volgt: 0,49 cent/kWh in 2021, 0,36 cent/kWh in 2022 en 0,35 cent/kWh in 2023. 

Van het gas af

inductiekookplaatTegelijk gaat de belasting op gas steeds verder omhoog: dit natuurlijk met het doel om mensen te bewegen om van het gas af te gaan, door bijvoorbeeld de CV ketel te vervangen door een warmtepomp en het gasfornuis door een inductiekookplaat.

Voor eigenaren van zonnepanelen is een verlaging van de energiebelasting op stroom eigenlijk niet zo gunstig. Dankzij de salderingsregeling bespaar je namelijk de volledige stroomprijs op elke kWh die je eigen zonnepanelen produceren, dus inclusief de belasting. Als de prijs per kWh omlaag zou gaan, zou je dus minder aan je eigen stroom verdienen.

Belasting daalt, maar stroomprijs stijgt

De energiebelasting is echter maar een deel van het verhaal. De stroomtarieven zijn opgebouwd uit netwerkkosten en leveringskosten die deels afhankelijk zijn van de afgenomen hoeveelheid stroom en voor een deel bestaan uit vastrecht. De belastingen bestaan uit energiebelasting, BTW en ODE (Opslag Duurzame Energie), en er is ook een vrijstelling in de vorm van de ‘Vermindering energiebelasting’. Als je alles bij elkaar neemt, dan is de stroomprijs de afgelopen tijd juist nogal gestegen, zoals te zien is in de cijfers van het CBS.

Ook voor de toekomst wordt een stijging van de stroomprijs voor consumenten verwacht. Zo verwacht ABNAMRO dat de prijzen op de groothandelsmarkten eerst nog even zullen stabiliseren, maar dat ze vanaf 2020 weer omhoog zullen gaan als gevolg van de stijgende kosten van CO2-emissierechten en van het uit dienst nemen van kolencentrales.

Wat betekent dit voor zonnepanelen?

Voor mensen met zonnepanelen betekent dit dat ze tevreden kunnen zijn met hun keuze: Door zelf groene stroom te produceren beschermen ze zichzelf voor een groot deel tegen de stijgende prijzen in de markt. Voorlopig wordt het dus alleen maar gunstiger om in zonnepanelen te investeren, in elk geval tot de salderingsregeling langzaam wordt afgebouwd vanaf 2023. En ook daarna bestaan er voldoende manieren om het rendement op de investering in zonnepanelen hoog te houden, door verbruik en productie steeds beter op elkaar aan te sluiten.

Ook weten hoeveel u kunt besparen met zonnepanelen? Bereken het hier.

Weten wat bij u mogelijk is?

Vraag vrijblijvend advies aan
Advies aanvragen

Gerelateerd nieuws

Nieuws berichten
2019-06-03
De doelen van het klimaatakkoord zijn helder: in 2030 moet Nederland 49% minder broeikasgassen uitstoten ten opzichte van 1990. De realisatie blijkt moeilijker uitvoerbaar. Hoe zit het ook alweer met de klimaatdoelen, hoe scoort Nederland en wat kunt u als particulier doen?

lees meer ›
2019-03-05
Vorige week vroegen we u in een speciale nieuwsbrief om mee te doen met onze klimaatmars enquete, en inmiddels hebben we meer dan 400 reacties ontvangen: Dank daarvoor! Eén van de opvallendste resultaten is dat een meerderheid verwacht binnen tien jaar zelf al de gevolgen van klimaat verandering te ondervinden.

lees meer ›
2019-02-27
Zonnefabriek loopt mee op 10 maart in Amsterdam, en we hopen u daar dan ook te zien! De Zonnefabriek is ontstaan uit de overtuiging dat we met elkaar ons best moeten doen om schone energie vooruit te helpen. Daarom roepen we alle mensen die onze nieuwsbrief lezen op, om op 10 maart mee te lopen, om zo aan de politiek te laten weten hoe belangrijk het is dat er actie wordt ondernomen. Laat ons weten wat uw mening is over het klimaat in onze enquête!

lees meer ›