P-type en N-type panelen: verschillen en voordelen

P-type en N-type panelen: verschillen en voordelen

P-type vs. N-type zonnepanelen

P-type en N-type panelen: verschillen en voordelen

P-type en N-type panelen: verschillen en voordelen

Kristallijne zonnepanelen kunnen bestaan uit P-type halfgeleider of N-type halfgeleider. Sommige fabrikanten zweren bij N-type, omdat dat beter zou zijn. Maar wat betekent dat precies?

Hessel van den Berg
05 maart 2018

Om elektriciteit uit licht te maken, zit er in zonnepanelen een laag die bestaat uit zogenaamd halfgeleider-materiaal. Dat materiaal bestaat in het algemeen uit Silicium (Si) dat is ‘gedoteerd’ met een ander materiaal: Dat wil zeggen dat er een klein beetje van een ander materiaal aan toegevoegd is. Afhankelijk van het type materiaal kan dat zorgen voor een positieve (p) of een negatieve (n) lading. Beide soorten kunnen stroom uit licht maken, dus waarom zou er één beter zijn dan de ander?

N-type en P-type halfgeleider 

 

 

 

 

 

 

 

 

Light Induced Degradation

Het voornaamste verschil zit hem in een verschijnsel dat bekend staat als LID, oftewel Light Induced Degradation. We hebben het al eerder gehad over PID (Potential Induced Degradation), maar LID is weer een andere manier waarop zonnecellen aan vermogen kunnen inboeten. Zonnecellen bestaand uit n-type silicium blijken veel minder last te hebben van LID dan zonnecellen gemaakt met p-type silicium. Het verschil kan een paar procent bedragen, wat over de levensduur van een zonnepaneel een significant verschil in energie opbrengst betekent.

afname opbrengst door LID 

 

 

 

 

 

 

 

 

N-type beter

N-type zonnecellen zijn dus beter dan P-type, maar toch vormen ze een minderheid van wat er op de markt is. Dat komt – natuurlijk- door kosten: Het is duurder en een beetje ingewikkelder om N-type zonnecellen te maken. Ons huismerk SunPower was tot nu één van de weinige merken die er prat op ging om – naast alle andere voordelen-  ook op het gebied van LID boven de concurrenten uit te stijgen, dankzij het gebruik van N-type zonnecellen. Maar de technologie zit niet stil, en inmiddels is er een grote toename in de productie van N-type zonnecellen in de wereld- met name (alweer) in China.

Opkomst van N-type

toename aandeel N-type zonnecellen over tijd 

Dankzij die technologische vooruitgang kunnen we erop rekenen dat meer fabrikanten van zonnepanelen binnenkort met N-type panelen zullen komen. Dat betekent meer opbrengst voor meer mensen en tegelijk meer concurrentie voor SunPower. We zijn benieuwd wat de verdere ontwikkelingen in technologie gaan brengen, dus we zitten er bovenop en blijven u informeren.

 

Weten wat bij u mogelijk is?

Vraag vrijblijvend advies aan
Advies aanvragen

Gerelateerd nieuws

Nieuws berichten
2019-09-18
De nieuwste zonnepanelen van Q-cells die Zonnefabriek in haar portfolio heeft opgenomen, zijn de Q-cells Q.PEAK DUO G5 panelen. Eén opvallend kenmerk is dat de panelen zijn opgebouwd uit halve zonnecellen. Maar wat heeft dat precies voor zin?

lees meer ›
2019-03-14
Ons favoriete merk zonnepanelen SunPower komt met iets nieuws: een nòg krachtiger zonnepaneel. De ‘SPR-MAX3-400’ heeft een piekvermogen van niet minder dan 400 Watt-piek!

lees meer ›
2019-01-29
Een tijd geleden al werden ze door Tesla aangekondigd: Dakpannen met zonnecellen erin, die stroom kunnen maken van zonlicht zonder dat er zonnepanelen aan te pas hoeven te komen. Inmiddels zijn ze al op de markt, alleen niet van Tesla, maar van een Nederlands bedrijf.. Hoe zit dat?

lees meer ›