Ik wil advies

Overshoot Day: wat is het en hoe helpen zonnepanelen?

Lees het in dit artikel

Overshoot Day: wat is het en hoe helpen zonnepanelen?

Maandag 1 april was het ‘Dutch Overshoot Day ’. Dat betekent dat we die dag alle grondstoffen die de aarde in een heel jaar produceert, al hebben opgemaakt. En dat de maximale uitstoot van CO2 die onze aarde kan absorberen, bereikt is. Oftewel: we consumeren te veel en we verbruiken nog steeds te veel fossiele energie. Hoe kunnen zonnepanelen hierbij het verschil maken? Lees het hier.

Desiree Janssen
09 april 2024

Wat is Overshoot Day?

World Overshoot Day is de dag waarop de ecologische voetafdruk van de wereldbevolking de biocapaciteit van de aarde overschrijdt. Dat betekent dat we alle grondstoffen die de aarde in een heel jaar produceert hebben opgemaakt en dat we de maximale hoeveelheid CO2 uitstoot bereikt hebben die de aarde kan absorberen. Deze dag wordt elk jaar berekend door het Global Footprint Network. Vorig jaar viel deze dag op 2 augustus en dit jaar is de voorspelling dat het op 25 juli zal vallen. Maar er is ook een Dutch Overshoot Day en die hebben we helaas wel al bereikt. Op 1 april (geen grap) heeft de Nederlandse bevolking al alle grondstoffen verbruikt én de maximale hoeveelheid CO2 uitstoot bereikt. Als iedereen zo zou leven zoals in Nederland, zouden we dus vier aardbollen nodig hebben.

Dat is natuurlijk teleurstellend nieuws, en nog teleurstellender is om te zien hoe kort de periode is waarin World Overshoot Day naar achteren is geschoven op de kalender. In 1971 viel World Overshoot Day nog in december. Toen was er één aardbol nodig voor onze consumptie, precies wat we tot onze beschikking hebben. Het goede nieuws is wel dat we inmiddels veel kennis hebben over hoe we weer de goede kant op kunnen bewegen. Volgens de Global Footprint Network kan het halen van het Klimaatakkoord de datum van World Overshoot Day maar liefst 32 dagen naar voren verschuiven. Daarnaast noemen ze emissievrij vervoer, een plantaardig dieet en een circulaire economie.

 

 

Hoe kunnen zonnepanelen het verschil maken?

De zon is één van de dingen die leven op onze planeet mogelijk maakt. De energie van de zon drijft verschillende processen aan, die samen zorgen voor onze biocapaciteit. Zonne-energie is dus oneindig, in tegenstelling tot de energie uit fossiele brandstoffen die langzamerhand aan hun einde komen. Met de productie van zonnepanelen wordt wel CO2 uitgestoten, maar dit weegt niet op tegen de positieve lange termijn gevolgen van het gebruiken van zonne-energie. In de eerste paar jaar zonnepanelen-bezitter zul je nog niet CO2-neutraal bezig zijn, maar naarmate de tijd vordert, ben je steeds duurzamer bezig. Op een bepaald moment is de hoeveelheid CO2 die het kostte om jouw zonnepanelen te maken, kleiner dan de hoeveelheid CO2 die het zou kosten om fossiele energie te gebruiken. Zonnepanelen gaan gemiddeld 25 jaar mee, dus je kunt nog jarenlang genieten van deze groene stroom.

Is het nog wel de moeite waard?

Zonnepanelen zijn een beter alternatief dan fossiele energiebronnen, dat is een ding wat zeker is. Maar als World Overshoot Day al in zo’n korte periode naar voren heeft kunnen schuiven, kunnen zonnepanelen daar dan wel tegen opboksen? Het antwoord is: het is altijd beter om iets te doen dan niets te doen. Deze oplossing werkt, maar kost ook tijd. En zonnepanelen alleen zullen niet zorgen dat onze Overshoot Day ineens snel verschuift, daar zijn meer maatregelen voor nodig. Maar het goede nieuws is dat dit soort ontwikkelingen ook heel snel kunnen gaan: zonne-energie stelde 15 geleden nog niks voor, en inmiddels liggen er al zonnepanelen op een kwart van alle Nederlandse woningen. We zitten daarmee op een totaal zonnepanelen-vermogen van ruim 22 GigaWatt, wat ons het land maakt met het grootste vermogen per hoofd van heel Europa en waarschijnlijk zelfs de wereld. Als we in 15 jaar al zo iets kunnen bereiken, kunnen we meer dan we misschien zelf denken. Ook, en misschien juist, na deze teleurstellende Dutch Overshoot Day. Op dit moment zijn er veel interessante ontwikkelingen gaande op het gebied van zonne-energie. Zonnefabriek zal u hier de komende tijd uiteraard van op de hoogte houden.

Weten wat bij u mogelijk is?

Vraag vrijblijvend advies aan
Advies aanvragen