Orkaan Irma en zonnepanelen

Orkaan Irma en zonnepanelen

Orkaan Irma en zonnepanelen

Orkaan Irma en zonnepanelen

Orkaan Irma en zonnepanelen

Dat de Antillen een uitstekende plek zijn voor zonnepanelen zal niemand verbazen: met het prachtige weer gecombineerd met een zeer gelijkmatige temperatuur kan exact hetzelfde zonnepanelen-systeem op de Antillen gemakkelijk 2-3 keer méér energie produceren dan in Nederland. Maar is het wel zo handig om zonnepanelen te installeren in een gebied dat gevoelig is voor orkanen?

Hessel van den Berg
13 september 2017

CuracaoWij hebben net als u, met afschuw gekeken naar de verwoesting die op de Antillen is aangericht na de passage van orkaan Irma, en ons medeleven gaat uit naar alle mensen die getroffen zijn door deze ramp. Terwijl de stroomvoorziening op Sint Maarten langzaam weer op gang komt, vragen we ons af wat de rol van zonnepanelen in dat gebied is.

Zonovergoten

Zonnepanelen spelen al een belangrijke rol in de stroomvoorziening van de Antillen. Dat is ook niet verwonderlijk: de zon schijnt volop en de temperatuur blijft binnen een beperkte bandbreedte, waardoor de zonnepanelen volop kunnen leveren. Ook is de ‘gewone’ stroom op de eilanden relatief duur, omdat de elektriciteitscentrales uit kleinere dieselgeneratoren bestaan, en omdat de aanvoer van die diesel naar de eilanden vrij kostbaar kan zijn.

zonnepanelen St EustatiusCuraçao en Aruba hebben al een tijdje veel grote installaties liggen, en recent is ook op Sint-Eustatius een groot zonnepark gerealiseerd, waarmee maar liefst een kwart van de benodigde stroom voor het eiland wordt opgewekt! Niet alleen voor de kosten van stroom een goed idee, maar ook omdat deze eilanden gevoelig zijn voor de gevolgen van klimaatverandering: Ze kunnen daarom maar beter het goede voorbeeld geven als het gaat om het terugdringen van broeikasgassen. 

Orkaangevoelig

De benedenwindse eilanden Aruba, Bonaire en Curaçao hebben gelukkig weinig last van orkanen, maar zoals we hebben gezien is dat risico voor de bovenwindse eilanden Saba, St-Eustatius en Sint-Maarten wel anders. De vernietigende kracht van orkanen zoals Irma kan alles mee de lucht in slepen: ook zonnepanelen.

SMA omvormers St EustatiusWij hebben echter het goede nieuw gekregen van mede installateurs op de Antillen, dat de schade aan de zonnepanelen heel erg meevalt. Zo draait het park op Sint-Eustatius gewoon door, ongetwijfeld mede dankzij de robuuste spullen die zijn gebruikt van o.a. SMA en Schletter.

Met de steeds maar dalende kosten van zonnepanelen èn met het besef dat doorgaan met de uitstoot van CO2 alleen maar meer natuurrampen tot gevolg zal hebben, kan het haast niet anders dan dat de Antillen, net als de rest van het koninkrijk, hun zinnen zetten op zoveel mogelijk zonne-energie. En hoewel Zonnefabriek (nog) geen vestiging heeft ter plaatse, raden we iedereen die op de Antillen woont of wil wonen, van harte aan om bij een lokale partij zonnepanelen aan te schaffen.  

Weten wat bij u mogelijk is?

Vraag vrijblijvend advies aan
Advies aanvragen

Gerelateerd nieuws

Nieuws berichten
2018-02-05
Op 18 januari werd Nederland opgeschrikt door één van de heftigste stormen van de afgelopen vijftig jaar. Hoe pakte dat uit voor zonnepanelen?

lees meer ›