Ik wil advies

Optimizers in plaats van string omvormers om ‘mismatching’ te voorkomen

heeft het zin om optimizers te gebruiken tegen 'mismatching' van zonnepanelen?

Optimizers in plaats van string omvormers om ‘mismatching’ te voorkomen

Bij de keuze tussen string omvormers of optimizers worden verschillende argumenten gehanteerd. Eén daarvan is dat ‘mismatching’ van panelen zou leiden tot verlies aan opbrengst. Hoe zit dat en hebben we daar bewijs voor?

Hessel van den Berg
23 mei 2019

De meeste installaties die Zonnefabriek uitvoert, doen we met string omvormers van SMA. Bij string omvormers worden panelen in strings (of: ‘strengen’) aan elkaar gekoppeld. Soms kiezen onze klanten niet voor string omvormers, maar voor een systeem met optimizers van SolarEdge. Bij optimizers zit er achter elk individueel paneel een kastje, de ‘optimizer’, die de opbrengst per paneel moet maximaliseren.

String omvormers houden het simpel

Zonnefabriek beveelt in het algemeen string omvormers aan wanneer de panelen dezelfde kant op gericht staan, en als er geen sprake is van overdreven veel schaduw. (een beetje schaduw kan namelijk goed opgevangen worden met OptiTrac Global Peak). Wanneer panelen naar verschillende kanten gericht staan, of wanneer er nogal veel schaduw is, dan is een systeem met optimizers (of anders met micro-omvormers) de beste oplossing.

systeem met optimizersMaar SolarEdge beweert dat er nóg een goede reden is om voor optimizers te kiezen: het tegengaan van ‘mismatching’. Mismatching ontstaat wanneer panelen die niet exact hetzelfde zijn, in dezelfde string worden geplaatst. Het idee is, dat ook panelen die allemaal van dezelfde lopende band komen, toch een heel klein beetje van elkaar verschillen. Met de tijd gaan alle panelen een beetje degraderen; daardoor zouden de verschillen tussen de panelen nog iets groter kunnen worden. Als je nu die verschillende panelen in een string legt, dan zouden die verschillen ervoor kunnen zorgen dat de string niet de maximaal mogelijke opbrengst meer geeft; de ‘slechtste’ panelen zouden de prestaties van de rest naar beneden kunnen trekken. Daarom zou het beter zijn om optimizers te plaatsen. Aangezien optimizers per paneel individueel werken, zouden de ‘slechtere’ panelen geen negative invloed hebben op de rest en daardoor zou de totale opbrengst hoger blijven.

Zonnefabriek installeert sinds 2014 SolarEdge systemen, en via de on-line monitoring kunnen we zien hoe die presteren. Leuk om eens te kijken of we verschil kunnen zien tussen SMA en SolarEdge systemen over de loop van de tijd.

We namen een aantal willekeurige installaties uit 2014 die we on-line kunnen volgen, onder de loep. We keken naar de ontwikkeling van de prestaties van de systemen over de tijd. Om precies te zijn: we vergeleken de opbrengst van deze systemen voor het jaar 2018 met de opbrengst voor het jaar 2015. We wilden zien of de systemen met SolarEdge optimizers hun prestaties beter vasthielden over de jaren dan de systemen met SMA string omvormers. We keken uiteindelijk naar 86 installaties uit 2014; 52 daarvan waren uitgevoerd met string omvormers van SMA, en 34 waren SolarEdge systemen met optimizers.

2018 was een veel zonniger jaar dan 2015: Daarom gaven bijna alle systemen in 2018 een hogere opbrengst, ondanks de degradatie van de panelen. Maar wat bleek het verschil tussen string omvormer en optimizer te zijn?

Wie houdt hoge opbrengst beter vast over de tijd?

De installaties met optimizers van SolarEdge bleken in 2018 gemiddeld 3,77 % méér energie te hebben opgewekt dan in 2015. Maar voor de installaties met SMA omvormers bleek het gemiddeld 4,89 % méér te zijn! De systemen met SMA bleken dus hun opbrengst beter vast te houden dan de SolarEdge systemen, en niet slechter, zoals je uit het verhaal over mismatching zou verwachten. Het gaat hier om een verschil van 30 % in het voordeel van de string omvormers.

Verschil tussen hoog-rendement panelen en gewone panelen

Meeropbrengst in 2018 t.o.v 2015 voor optimizers en string omvormersNu is het zo dat we bij Zonnefabriek vooral panelen van SunPower installeren, die een veel lagere degradatie hebben dan ‘gewone’ panelen, en daarom sowieso minder last zouden hebben van mismatching. Maar in 2014 installeerden we ook nog best veel ‘gewone’ Chinese panelen, en daarom hebben we die er apart uitgehaald. Het gaat hierbij om in totaal 43 installaties waarvan 17 met SolarEdge en 26 met SMA. Aangezien deze  ‘gewone’ panelen meer last hebben van degradatie, zou je verwachten dat bij deze groep de optimizers er beter uit zouden komen.

Het bleek dat bij de groep ‘gewone’ panelen met SolarEdge optimizers, de opbrengst in 2018 2,62% hoger lag dan in 2015. Bij de groep ‘gewone’ panelen met SMA was dat getal echter 3,92%! Ook bij de ‘gewone’ zonnepanelen hielden de systemen met string omvormer de opbrengst beter vast dan de systemen met optimizers. Het verschil hier gaat zelfs om 50%!

Deze resultaten waren voor ons een verrassing, en ze tonen aan dat het argument van ‘mismatching’ door veroudering van de panelen in elk geval in de eerste jaren geen reden is om voor optimizers te kiezen.

String omvormers of optimizers kiezen?

Vanwege deze resultaten houdt Zonnefabriek zich daarom aan de aanbeveling om bij installaties waar de panelen allemaal in dezelfde dakvlakken liggen, en er geen sprake is van overdreven veel schaduw, te kiezen voor de simpelste en efficiëntste oplossing, namelijk string omvormers. Overigens toont dit onderzoek ook weer eens aan dat Sunpower panelen inderdaad veel minder hard degraderen dan andere panelen; hierover schreven we eerder en we zullen dat onderzoek ook binnenkort weer vervolgen.

Weten wat bij u mogelijk is?

Vraag vrijblijvend advies aan
Advies aanvragen

Gerelateerd nieuws

Nieuws berichten
2022-08-07
Er doen verschillende verhalen de ronde over de verwachte levensduur van omvormers en optimizers. We kijken naar de resultaten van een nieuwe studie en vergelijken het met onze eigen ervaring.

lees meer ›
2021-12-06
Sinds kort hebben veel van onze SolarEdge klanten ook toegang tot hun opbrengstgegevens op de Mijn Zonnefabriek app. Voor veel mensen kwam de mail met deze aankondiging als een verrassing. We leggen uit hoe het zit.

lees meer ›
2021-06-25
Zonnefabriek is reuzetrots op ons 400 Watt-piek paneel van SunPower, maar er blijken inmiddels ook al panelen op de markt te zijn van 500 en zelfs 600 Watt-piek! Groot verschil: de afmetingen.

lees meer ›