Ik wil advies

Onderhoud Zonnepanelen: wat is nodig?

Onderhoud Zonnepanelen: is het nodig en zo ja, hoe?

Onderhoud Zonnepanelen: wat is nodig?

In tegenstelling tot veel andere producten zijn zonnepanelen zo goed als onderhoudsvrij. Maar dat ‘zo goed als’.. wat betekent dat eigenlijk? Is er iets meer te zeggen over welk onderhoud zonnepanelen misschien toch nodig hebben?

Hessel van den Berg
15 augustus 2017

Er zijn maar weinig elektronische producten in huis die zo weinig onderhoud nodig hebben als zonnepanelen. Ze liggen op het dak, in weer en wind, en doen twintig jaar of langer gewoon hun werk: stroom maken uit zonlicht. Toch krijgen we wel eens de vraag of zonnepanelen onderhoud nodig hebben. In dit artikel gaan we hier wat verder op in.

Onderhoud zonnepanelen: Antiaanbaklaag

onderhoud zonnepanelen

Zonnepanelen zijn voorzien van een aantal lagen (‘coatings’) op het glas. Eén is de antireflecterende (AR) laag, die ervoor zorgt dat licht dat erop valt, niet wordt weerkaatst, maar juist zoveel mogelijk wordt geabsorbeerd en in energie wordt omgezet. De andere laag is de vuilwerende laag: een soort antiaanbaklaag die ervoor zorgt dat vuil zich niet aan het paneel hecht. O.a. hierdoor zou voor zonnepanelen onderhoud niet of nauwelijks nodig zijn.

De hellingshoek waaronder de zonnepanelen zijn geplaatst, speelt ook een belangrijke rol: Vuil blijft minder goed plakken en spoelt gemakkelijker af als de panelen schuin staan. Op platte daken worden de panelen in het algemeen op een hellingshoek van 12 graden of schuiner geplaatst. Hiermee wordt de noodzaak voor onderhoud aan de zonnepanelen zoveel mogelijk beperkt.

Ondanks de vuilwerende laag en de meestal ruim aanwezige regen in Nederland, blijft er in sommige gevallen toch wel wat vuil aan de panelen plakken. Bij installaties langs snelwegen gaat het dan om roet dat uit de uitlaten van auto’s afkomstig is, terwijl in bosrijke omgevingen de plakkerige afscheiding van bomen soms een probleem kan zijn. Ook hebben we soms hardnekkig vuil van vogels op de panelen aangetroffen.

Onderhoud zonnepanelen: Schoonmaak

onderhoud zonnepanelen

Als er dus onverhoopt toch onderhoud aan de zonnepanelen in de vorm van schoonmaak nodig is, dan raden alle fabrikanten van zonnepanelen aan om géén schoonmaakproduct te gebruiken, alleen maar water. Ook wordt er altijd aanbevolen om zachte sponzen te gebruiken, en zeker niet met schurende materialen te werken. Beide maatregelen dienen ervoor om de vuilwerende laag niet te beschadigen; het is tenslotte niet de bedoeling dat vanwege onderhoud zonnepanelen uiteindelijk meer vuil gaan vasthouden.

Osmosewater

Vaak wordt voor onderhoud aan zonnepanelen aangeraden om osmosewater te gebruiken. Osmosewater is water waaruit bepaalde verontreinigingen zijn gefilterd. Met name kalk in water kan een laagje op de zonnepanelen achterlaten. Door het gebruik van osmosewater (of gedestilleerd water) wordt dat risico vermeden. Ook zou u gebruik kunnen maken van regenwater.

Onderhoud aan omvormers

onderhoud zonnepanelen

Zou er, behalve aan de zonnepanelen, onderhoud nodig kunnen zijn voor de omvormer? Het fijne aan omvormers is, dat er weinig bewegende delen aan zitten; daarom gaan ze ook niet snel kapot, ondanks het feit dat ze dag na dag, jaar in jaar uit, stroom omzetten. Eigenlijk bestaat het meest kwetsbare deel van een omvormer uit de condensatoren die erin zitten, en die zich regelmatig op- en weer afladen. Condensatoren gaan langer mee als ze niet aan hoge temperaturen worden blootgesteld; daarom is de warmtegeleiding altijd een belangrijk punt bij het ontwerp van omvormers. Sommige omvormers zijn voorzien van ventilatoren voor extra koeling. Het is belangrijk dat de lucht in- en uitlaat van de omvormer niet verstopt zit met stof; bij onderhoud aan de omvormer voor de zonnepanelen is het goed om hierop te letten.

Monitoring

Zoals gezegd is er qua onderhoud aan zonnepanelen eigenlijk maar weinig nodig. Onder normale omstandigheden is een zonnestroom systeem zo goed als onderhoudsvrij. Toch is het goed om zelf af en toe te controleren dat alles nog goed werkt, bijvoorbeeld door een blik te werpen op de on-line monitoring van uw systeem. Door de opbrengst over de jaren met elkaar te vergelijken kunt u zien of de zonnepanelen onderhoud nodig hebben, bijvoorbeeld als ze steeds minder gaan presteren.

Onderhoud zonnepanelen: APK

Ook al vergen zonnepanelen weinig onderhoud, toch kan het nuttig, en wellicht ook geruststellend zijn om af en toe het hele systeem te laten doorlichten. Daarom biedt de Zonnefabriek sinds een tijdje ook de ‘APK voor zonnepanelen’ aan, waarbij de hele installatie volgens de officiële regels punt voor punt wordt nagelopen. Als u hiervoor interesse heeft kunt u het aan onze service afdeling laten weten. 

Weten wat bij u mogelijk is?

Vraag vrijblijvend advies aan
Advies aanvragen

Gerelateerd nieuws

Nieuws berichten
2022-04-05
Nu de prijs van stroom steeds hogere hoogten raakt, willen we natuurlijk zoveel mogelijk kiloWatturen uit onze panelen persen. Vuil of stof op de panelen (zoals Saharazand!) haalt de opbrengst omlaag: is het dan niet beter om de panelen af en toe te reinigen?

lees meer ›
2020-08-04
In dit artikel leggen we uit welke punten door de consument worden gezien als de grootste risico's bij de aanschaf van zonnepanelen en hoe hiermee om te gaan.

lees meer ›
2020-06-09
Er gaan veel verhalen de ronde over zonnepanelen. Voor een deel gaat het om misvattingen. Deze helpen we met dit artikel graag de wereld uit.

lees meer ›