Off the grid in een tiny house
Zonnefabriekers Elvie en Abel wonen in een zelfgebouwd huisje met een zo klein mogelijke ecologische voetafdruk. Onderdeel daarvan is natuurlijk ook een zonnestroom installatie, die extra bijzonder is omdat het een off-grid systeem betreft. We gingen eens op bezoek om te kijken hoe dat werkt.Op een ongebruikt stukje grond in Delft staat een bijzonder groepje huizen: allemaal door hun bewoners zelf gebouwd, zonder water-, gas- of stroomaansluiting, en allemaal niet bepaald groot: ze zijn zelfs piepklein, oftewel ‘tiny’, want het gaat hier om ‘tiny houses’. Het idee van een tiny house is om op een manier te wonen die zo weinig mogelijk schade doet aan de planeet, en daarbij hoort ook dat je de hoeveelheid ruimte voor de woning beperkt tot het minimaal noodzakelijke. (Overigens is het voor Abel en Elvie ook belangrijk om in vrijheid te leven zonder de druk van een hypotheek!)
Aan opbergruimte geen gebrek
Het huisje van Abel en Elvie behoort met zijn 26 m2 vloeroppervlak zelfs tot de grootste op het terrein. En ondanks de kleine ruimte, ontbreekt het niet aan comfort: een gezellige zithoek, een keuken met eettafel, een slaapkamer en een douche met aparte WC: het past er allemaal in. En overal is de ruimte optimaal benut, zodat er aan opbergruimte geen gebrek is.
“We hebben zelfs iets te véél ruimte”, vertelt Elvie lachend terwijl ze een opbergkast tevoorschijn tovert die achter een muurtje zat weggewerkt. “Bij het ontwerpen waren we zó enthousiast bezig om opbergplekken te creëren dat we soms niet weten wat we ermee moeten doen!’
Genoeg stroom uit eigen zonnepanelen
Het huisje voorziet in zijn eigen energie, onder andere met -natuurlijk- zonnepanelen van de Zonnefabriek. Abel: “we hebben 9 panelen van 350 Wp van SunPower op het dak, op een SMA Sunny Boy 3.0 omvormer. De stroom die we niet direct verbruiken, slaan we via een Sunny Island 4.4 batterij-omvormer op in een lithium-ion batterij pakket van 5 kWh. En daarmee hebben we tot nu toe meer dan genoeg stroom om onszelf te kunnen bedruipen.”
De stroom wordt op dit moment overigens nog niet volledig verbruikt: de koelkast, een paar (LED) lampjes, een ventilator, een pomp voor de vloerverwarming, een UV lamp voor de waterzuivering en natuurlijk de opladers voor laptops en telefoons, dat zijn nog ongeveer alle verbruikers, maar lang zal dat niet zo blijven. Abel: “Tot nu gebruiken we een pellet-kachel om water op te warmen, dat vervolgens gebruikt wordt voor het sanitair en voor de vloerverwarming. En het koken gaat nu nog meestal op een butagas-stel. Maar we hebben al een verwarmingselement voor ons buffervat waar we mee experimenteren, en de inductiekookplaat in de keuken is ook al zo goed als klaar voor gebruik.”
Slim verwarmingselement
Het verwarmingselement is overigens niet zomaar eentje, maar een ‘slimme’, die aangestuurd wordt door een Sunny Home Manager (zie overigens ook het artikel over zonneboilers). “Hij slaat daarmee de overtollige zonnestroom als het ware op in het buffervat, net als een soort batterij, maar dan met warm water in plaats van stroom.”, zegt Abel. Het verwarmingselement past zijn verbruik precies aan aan de hoeveelheid stroom die uit de panelen komt, niet zoals een ‘gewoon’ verwarmingselement dat alleen maar aan of uit staat. “Water verwarmen is een stuk beter dan de zonnestroom zomaar weg te gooien.”, vindt Elvie. Want dat is het lastige aan off-grid systemen: als de batterij vol zit en de zon blijft schijnen, dan kan de extra stroom niet naar het net vloeien en door iemand anders worden gebruikt. “Toch een beetje zonde”, zegt ze.
Nu zal er in de wintermaanden wel niet zoveel stroom ‘over’ zijn. Het is zelfs de vraag of het gaat lukken om zonder stroomuitval de winter door te komen. “Tja, dat is afwachten”, zegt Abel, “het wordt onze eerste winter in het tiny house, dus we moeten maar zien hoe het loopt. Maar met een kachel blijft het in elk geval warm, en met een paar kaarsen komen we al een heel eind.” Klinkt ook wel gezellig, in dat knusse huisje. We houden het in de gaten en zullen over een paar maanden verslag uitbrengen van hoe het is gelopen!