Ik wil advies

Off the grid in een tiny house

Hoe is het om te wonen met een kleine ecologische voetafdruk?

Off the grid in een tiny house

Zonnefabriekers Elvie en Abel wonen in een zelfgebouwd huisje met een zo klein mogelijke ecologische voetafdruk. Onderdeel daarvan is natuurlijk ook een zonnestroom installatie, die extra bijzonder is omdat het een off-grid systeem betreft. We gingen eens op bezoek om te kijken hoe dat werkt.

Hessel van den Berg
04 december 2019

Op een ongebruikt stukje grond in Delft staat een bijzonder groepje huizen: allemaal door hun bewoners zelf gebouwd, zonder water-, gas- of stroomaansluiting, en allemaal niet bepaald groot: ze zijn zelfs piepklein, oftewel ‘tiny’, want het gaat hier om ‘tiny houses’. Het idee van een tiny house is om op een manier te wonen die zo weinig mogelijk schade doet aan de planeet, en daarbij hoort ook dat je de hoeveelheid ruimte voor de woning beperkt tot het minimaal noodzakelijke. (Overigens is het voor Abel en Elvie ook belangrijk om in vrijheid te leven zonder de druk van een hypotheek!)

Aan opbergruimte geen gebrek

Het huisje van Abel en Elvie behoort met zijn 26 m2 vloeroppervlak zelfs tot de grootste op het terrein. En ondanks de kleine ruimte, ontbreekt het niet aan comfort: een gezellige zithoek, een keuken met eettafel, een slaapkamer en een douche met aparte WC: het past er allemaal in. En overal is de ruimte optimaal benut, zodat er aan opbergruimte geen gebrek is.

Elvie in de keuken van hun tiny house

Elvie in de keuken van hun tiny house

“We hebben zelfs iets te véél ruimte”, vertelt Elvie lachend terwijl ze een opbergkast tevoorschijn tovert die achter een muurtje zat weggewerkt. “Bij het ontwerpen waren we zó enthousiast bezig om opbergplekken te creëren dat we soms niet weten wat we ermee moeten doen!’  

Genoeg stroom uit eigen zonnepanelen

Het huisje voorziet in zijn eigen energie, onder andere met -natuurlijk- zonnepanelen van de Zonnefabriek. Abel: “we hebben 9 panelen van 350 Wp van SunPower op het dak, op een SMA Sunny Boy 3.0 omvormer. De stroom die we niet direct verbruiken, slaan we via een Sunny Island 4.4 batterij-omvormer op in een lithium-ion batterij pakket van 5 kWh. En daarmee hebben we tot nu toe meer dan genoeg stroom om onszelf te kunnen bedruipen.”

De stroom wordt op dit moment overigens nog niet volledig verbruikt: de koelkast, een paar (LED) lampjes, een ventilator, een pomp voor de vloerverwarming, een UV lamp voor de waterzuivering en natuurlijk de opladers voor laptops en telefoons, dat zijn nog ongeveer alle verbruikers, maar lang zal dat niet zo blijven. Abel: “Tot nu gebruiken we een pellet-kachel om water op te warmen, dat vervolgens gebruikt wordt voor het sanitair en voor de vloerverwarming. En het koken gaat nu nog meestal op een butagas-stel. Maar we hebben al een verwarmingselement voor ons buffervat waar we mee experimenteren, en de inductiekookplaat in de keuken is ook al zo goed als klaar voor gebruik.”

Abel bij zijn opbergzolder boven de douche en WC

Abel bij zijn opbergzolder boven de douche en WC

Slim verwarmingselement

Het verwarmingselement is overigens niet zomaar eentje, maar een ‘slimme’, die aangestuurd wordt door een Sunny Home Manager (zie overigens ook het artikel over zonneboilers). “Hij slaat daarmee de overtollige zonnestroom als het ware op in het buffervat, net als een soort batterij, maar dan met warm water in plaats van stroom.”, zegt Abel. Het verwarmingselement past zijn verbruik precies aan aan de hoeveelheid stroom die uit de panelen komt, niet zoals een ‘gewoon’ verwarmingselement dat alleen maar aan of uit staat. “Water verwarmen is een stuk beter dan de zonnestroom zomaar weg te gooien.”, vindt Elvie. Want dat is het lastige aan off-grid systemen: als de batterij vol zit en de zon blijft schijnen, dan kan de extra stroom niet naar het net vloeien en door iemand anders worden gebruikt. “Toch een beetje zonde”, zegt ze.

Op een zonnige dag valt de productie van de zonnepanelen ineens weg omdat de batterij vol is geraakt

Op een zonnige dag valt de productie van de zonnepanelen ineens weg omdat de batterij vol is geraakt

Nu zal er in de wintermaanden wel niet zoveel stroom ‘over’ zijn. Het is zelfs de vraag of het gaat lukken om zonder stroomuitval de winter door te komen. “Tja, dat is afwachten”, zegt Abel, “het wordt onze eerste winter in het tiny house, dus we moeten maar zien hoe het loopt. Maar met een kachel blijft het in elk geval warm, en met een paar kaarsen komen we al een heel eind.” Klinkt ook wel gezellig, in dat knusse huisje. We houden het in de gaten en zullen over een paar maanden verslag uitbrengen van hoe het is gelopen!

Abel en Elvie op de bank in hun tiny house

Abel en Elvie op de bank in hun tiny house

Weten wat bij u mogelijk is?

Vraag vrijblijvend advies aan
Advies aanvragen

Gerelateerd nieuws

Nieuws berichten
2021-10-12
Bij onze monteur Jorrit staat nu een jaar lang een thuisbatterij systeem, als toevoeging aan de zonnepanelen die al jaren terug waren geplaatst. Tijd om eens een tussenbalans op te maken: wat heeft het nou precies opgeleverd?

lees meer ›
2021-08-09
Op de weg naar een volledig duurzame stroomvoorziening is de opslag van elektriciteit vaak nog een obstakel. Hoe meer stroom er uit variabele bronnen zoals zon en wind wordt gehaald, des te meer oplossingen zullen er moeten komen om stroom tijdelijk op te slaan voor later gebruik. De bekendste manier is in accu’s (batterijen), meestal de lithium-ion variant. Maar zijn er ook alternatieven te bedenken?

lees meer ›
2021-05-28
Wattpiek is een term die u veel zult tegenkomen wanneer u informatie over zonnepanelen op zoekt. Wattpiek is een meeteenheid die het vermogen van een zonnepaneel aangeeft en wordt vaak gebruikt om zonnepanelen met elkaar te vergelijken. Het vermogen bepaalt hoeveel u kunt opwekken met een paneel. Stel dat u kiest voor 10 SunPower zonnepanelen van 395 Wp. Wat kunt u allemaal doen met uw eigen opgewekte stroom?

lees meer ›