Ik wil advies

Worden voor een zonnepaneel nou wel of niet kolen verstookt?

NRC Handelsblad zaait verwarring, De Zonnefabriek zoekt het uit

Worden voor een zonnepaneel nou wel of niet kolen verstookt?

Onlangs kwam NRC Handelsblad met een onrustbarend artikel met als kop ‘Voor een zonnepaneel worden kolen verstookt’. De boodschap van het artikel was dat er meer energie in het maken, transporteren en installeren van een zonnestroom installatie zou gaan, dan wat de panelen over hun levensduur zouden opbrengen.

Hessel van den Berg
01 november 2016

De reacties bleven niet lang uit; veel bedrijven, belangenorganisaties en wetenschappers schreven naar NRC en veroordeelden deze foutieve berichtgeving. Vijf dagen later moest de krant haar ongelijk toegeven en schreef een paginagrote rectificatie met de kop ‘Zonnecellen leveren echt wel meer energie op dan ze kosten’.

Wel een beetje verwarrend allemaal, en voor ons een reden om eens te kijken naar de duurzaamheid van onze Zonnefabriek installaties: Hoe groen zijn we nou eigenlijk bezig?

De Zonnefabriek gebruikt voor de meeste installaties twee hoofdmerken: Omvormers van het Duitse SMA Solar Technology, en panelen van het Amerikaanse SunPower. Naast de bekendheid die SunPower geniet vanwege de hoge efficiëntie van hun panelen, legt het bedrijf ook zeer de nadruk op duurzaamheid. Op hun website vindt u veel informatie terug over hun duurzame initiatieven, en over de duurzaamheidsrapportages die ze doen. SunPower energieverbruik
Veel statistieken zijn de moeite waard om eens te bekijken (wist u bijvoorbeeld dat ze ook een strikt beleid hebben ten aanzien van ‘conflictmaterialen’, dus mineralen die in de Democratische Republiek Congo aan de basis van gewapende conflicten staan?) , maar voor ons is nu interessant het energieverbruik per geproduceerde vermogen: In 2014 was dat 363 kWh per kW. Dat betekent dat voor elke kilowatt aan piekvermogen van een paneel, er 363 kWh aan energie is verbruikt.

Laten we dat eens vergelijken met de cijfers uit het gewraakte NRC artikel. Daar gebruiken ze een waarde van 1300 kWh per m2 als maat van de benodigde energie voor de productie van een zonnepaneel. De SunPower panelen die het meeste worden geïnstalleerd hebben een piekvermogen van 327 Watt-piek en een oppervlak van 1,63 m2. Een beetje rekenen geeft als benodigde energie per m2: 363 x 0,327 / 1,63 = 72,8 kWh / m2 ! Dat is wel een heel stuk lager dan 1300, en ook nog veel lager dan de 320 kWh/m2 die in het latere artikel wordt aangehaald als gangbaar getal voor Chinese panelen.

SMA fabriek CO2Een dikke pluim voor SunPower dus, maar hoe zit het met de omvormer van SMA? Het positieve antwoord is: Misschien nog wel beter! De fabrieken van SMA in het Duitse Kassel zijn volledig uitgerust met zonnepanelen, en zijn zodanig energiezuinig ontworpen dat ze door onafhankelijke energie-auditors als volledig CO2 neutraal zijn bestempeld. Ook op de website van SMA is hier veel informatie over terug te vinden. SMA is een bedrijf met een groen hart dat voortdurend bezig is om zijn eigen processen kritisch na te lopen. Zo zijn de verpakkingen van de omvormers enkele jaren geleden aangepast: geen piepschuim meer in de dozen, geen gebleekt karton meer, en de verpakkingen zodanig ontwerpen dat er meer materiaal in een vrachtwagen kan waardoor de uitstoot door het transport ook vermindert.

De Zonnefabriek is blij met de keuzes van onze toeleveranciers, en we kunnen u dan ook verzekeren dat de systemen die wij plaatsen zeker véél en véél meer energie opleveren dan wat er gebruikt is om ze te maken. Laat u daarom niet in de war brengen door onjuiste berichtgeving: Met zonnepanelen van de Zonnefabriek maakt u een zeer bewuste, groene keuze.

Weten wat bij u mogelijk is?

Vraag vrijblijvend advies aan
Advies aanvragen