Nieuwsuur besteedt aandacht aan de problemen van hoge netspanning in buitengebieden

Nieuwsuur besteedt aandacht aan de problemen van hoge netspanning in buitengebieden

Hoge netspanning in buitengebieden

Nieuwsuur besteedt aandacht aan de problemen van hoge netspanning in buitengebieden

Nieuwsuur besteedt aandacht aan de problemen van hoge netspanning in buitengebieden

In de uitzending van Nieuwsuur van 5 oktober 2016 komen eigenaren van zonnepanelen aan het woord die tot hun teleurstelling zien dat hun systemen uitvallen juist op de zonnigste momenten van de dag. Hoe groot is het probleem en wat kunnen we eraan doen?

Hessel van den Berg
06 oktober 2016

De uitzending van Nieuwsuur behandelt het fenomeen van hoge netspanning in buitengebieden, die leidt tot het uitschakelen van omvormers. De Zonnefabriek is al langer op de hoogte van het probleem; we hebben hierover ook een artikel geschreven op onze website.

Het probleem wordt veroorzaakt doordat in sommige landelijke gebieden de kabels in de grond te dun zijn om het vermogen dat geproduceerd wordt aan het einde van de leidingen terug te vervoeren naar de transformatoren die de verbinding vormen naar het middenspanningsnet. Dit leidt ertoe dat de spanning in het net (normaal rond de 230 Volt) begint op te lopen. Wanneer de spanning de grens van 253 V bereikt (dat is 10% boven de normale waarde), schakelt de omvormer zich uit. Het is natuurlijk heel zuur voor de mensen die in panelen hebben geïnvesteerd om te zien dat juist wanneer de panelen op hun top zouden kunnen presteren, de problemen van het leidingennet roet in het eten gooien.

omvormer uit door hoge spanningOm het risico op dit soort problemen te minimaliseren, is het verstandig om de AC leidingen zo kort mogelijk te houden, en voldoende dikke kabels voor de AC leidingen te gebruiken. Dat betekent dat de omvormer soms verder van de panelen af wordt geplaatst, maar dichter bij het invoerpunt (de meterkast). Op deze manier haal je weer een paar Volt af van de netspanning aan de kant van de omvormer, en kun je problemen voorkomen.

In de uitzending wordt ook gesproken over nieuwe oplossingen, zoals het tijdelijk opslaan van energie in batterijen. Dit kan voor de netbeheerders een aantrekkelijk alternatief zijn voor het verzwaren van het net, omdat daarmee kosten gedrukt kunnen worden. Veel netbeheerders studeren op dit soort oplossingen, omdat ze beseffen dat de netten zich moeten aanpassen aan de steeds verder toenemende invoer van decentraal opgewekte, groene stroom.

De Zonnefabriek heeft een paar keer te maken gehad met problemen door hoge netspanning. In onze ervaring zijn netbeheerders als Liander altijd bereid om mee te denken en mee te werken aan oplossingen omdat het belang van hernieuwbare energie ook bij hen buiten kijf staat. Wij zijn ervan overtuigd dat met een vooruitziende blik eventuele problemen altijd opgelost zullen worden en dat een investering in zonnepanelen voor iedereen uiteindelijk een uitstekend idee is.

Herbekijk de uitzending van Nieuwsuur via deze link.

Weten wat bij u mogelijk is?

Vraag vrijblijvend advies aan
Advies aanvragen

Gerelateerd nieuws

Nieuws berichten
2020-05-01
Met het schitterende weer van de afgelopen maanden gekoppeld aan een kwakkelende economie kunnen er problemen ontstaan met omvormers die afslaan. Waarom is dat en is er wat aan te doen?

lees meer ›
2018-07-05
Het NRC berichtte deze week over zonnestroom installaties die minder opbrengen dan verwacht, en wat de mogelijke oorzaken daarvan zijn. Zonnefabriek is blij met de conclusie in het artikel dat het loont om alert te zijn op de opbrengst, want alleen dan weet u of alles wel goed werkt.

lees meer ›
2018-03-06
We krijgen regelmatig vragen van klanten over het schoonmaken van zonnepanelen. Daarom bieden we onze klanten nu 10% korting op een professionele schoonmaak van de panelen door Solar Cleaners Nederland. Is reiniging van de panelen voor uw installatie ook interessant?

lees meer ›