Ik wil advies

Nieuws over de salderingsregeling

Afbouwpad mogelijk uitgesteld

Nieuws over de salderingsregeling

Dachten we dat we zekerheid hadden over de afbouw van de salderingsregeling vanaf 2023, blijkt dat politieke verwikkelingen toch nog roet in het eten kunnen gooien. De vaste kamercommissie voor Economische Zaken & Klimaat wil dat het wetsvoorstel voor de salderingsregeling ‘controversieel’ wordt verklaard. Wat betekent dat voor u?

Hessel van den Berg
30 januari 2021

Het liefst willen we u pas over zaken informeren als ze eenmaal zeker zijn: wanneer het nog onduidelijk is wat de politiek gaat besluiten, dan kunnen we u ook geen goed advies geven over hoe u het beste met uw zonnestroom kunt omspringen. Daarom waren we blij toen de minister van Economische Zaken en Klimaat (destijds nog minister Wiebes) het besluit nam om de salderingsregeling vanaf 2023 stapsgewijs af te bouwen. Met een helder afbouwpad in het vooruitzicht konden we u goed uitleggen wat dit voor u betekende, en hoe u eventueel met behulp van energiemanagement en batterijen de gevolgen kon beperken.

Echter, het blijkt maar weer: niets zo veranderlijk als de politiek. Het kabinet is vanwege de toeslagenaffaire gevallen, en daarmee demissionair geworden. Pas wanneer na de verkiezingen van 17 maart de formatie van een nieuwe regering is afgerond, is er weer sprake van een volwaardig kabinet. Het huidige demissionaire kabinet kan op zich wel doorgaan met besluitvorming, echter: wanneer een onderwerp door een vaste Kamercommissie ‘controversieel’ wordt verklaard, dan gaat dat niet. Dan moeten we wachten tot een volwaardig kabinet zich erover kan buigen. En precies dat dreigt nu te gaan gebeuren: de vaste Kamercommissie voor Economische Zaken en Klimaat wil dat het wetsvoorstel voor afbouw van de salderingsregeling controversieel wordt verklaard.

Waarom willen ze het voorstel controversieel verklaren?

Hoewel het wetsvoorstel in principe klaar was, hadden veel kamerleden nog vragen en kanttekeningen bij de gevolgen van de afbouw voor eigenaren van zonnepanelen, en specifiek ook voor woningcorporaties. Minister Wiebes had die vragen nog niet beantwoord toen het kabinet moest aftreden. Nu lijkt het er dus op dat zijn opvolger, minister Van ’t Wout, de zaken niet mag oppakken en we moeten wachten tot er een nieuwe regering is geformeerd.

links: voormalig minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat, rechts demissionair minister Van 't Wout

links: voormalig minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat, rechts demissionair minister Van 't Wout

Aangezien de formaties vaak enige tijd in beslag nemen, en de nieuwe regeling gevolgen heeft voor de energieleveranciers, die hun IT systemen op orde moeten hebben om de facturen correct te versturen, bestaat de mogelijkheid dat de boel vertraging gaat oplopen.

 

Van uitstel naar afstel?

Dat dit mogelijke uitstel zal leiden tot afstel van het verdwijnen van de salderingsregeling is onwaarschijnlijk. Hoe meer woningen zonnestroom systemen op het dak hebben (en dat zijn er al meer dan één miljoen!), des te minder belastinginkomsten op stroom er met de huidige salderingsregeling bij de staat binnenkomen. Daarom zal de regeling vroeg of laat veranderen. Ook wordt het, met de grote toename van hernieuwbare energie in het systeem, steeds belangrijker om het elektriciteitsnet in balans te houden. Eén van de instrumenten om dat te doen is mensen aan te sporen hun zelf opgewekte stroom zelf thuis te gebruiken: met de huidige regeling is die stimulans er niet.

Amelie Veenstra Directeur Beleid bij Holland Solar

Wat vindt de brancheorganisatie van zonnepanelen bedrijven hiervan? We vroegen het aan Amelie Veenstra, directeur beleid bij Holland Solar: “Ja, vinden we inmiddels als solar wereld  dat salderen behoedzaam afgebouwd mag worden.. en nu moeten we helaas weer langer wachten op duidelijkheid met alle risico's van dien. Ik vind dit niet best, want zo groeien we niet door naar het volgende station van de energietransitie: lokaal energiemanagement. Veel partijen snappen dit helaas niet, zo blijkt maar weer.

Hoe dan ook, de kans bestaat dus dat de afbouw van de salderingsregeling vanaf 2023 gewoon door zal gaan, zoals gepland. Daarom is het waarschijnlijk het beste om daar voorlopig maar vanuit te gaan. Maar we blijven alert op wat er gebeurt: zodra we meer zekerheid hebben over details en data, dan bent u de eerste die het hoort!

Weten wat bij u mogelijk is?

Vraag vrijblijvend advies aan
Advies aanvragen

Gerelateerd nieuws

Nieuws berichten
2022-05-27
Minister Jetten van Economische Zaken en Klimaat heeft de Tweede Kamer ingelicht over zijn voornemen om de afbouw van de salderingsregeling uit te stellen tot 2025. Wat betekent dit voor u?

lees meer ›
2021-10-12
Bij onze monteur Jorrit staat nu een jaar lang een thuisbatterij systeem, als toevoeging aan de zonnepanelen die al jaren terug waren geplaatst. Tijd om eens een tussenbalans op te maken: wat heeft het nou precies opgeleverd?

lees meer ›
2021-05-28
Wattpiek is een term die u veel zult tegenkomen wanneer u informatie over zonnepanelen op zoekt. Wattpiek is een meeteenheid die het vermogen van een zonnepaneel aangeeft en wordt vaak gebruikt om zonnepanelen met elkaar te vergelijken. Het vermogen bepaalt hoeveel u kunt opwekken met een paneel. Stel dat u kiest voor 10 SunPower zonnepanelen van 395 Wp. Wat kunt u allemaal doen met uw eigen opgewekte stroom?

lees meer ›