Nieuwe technologie voor zonnepanelen:

Nieuwe technologie voor zonnepanelen:

Wat zijn de ontwikkelingen?

Nieuwe technologie voor zonnepanelen:

Nieuwe technologie voor zonnepanelen:

De technologische ontwikkelingen op het gebied van zonnepanelen staan nooit stil. Wat is de laatste stand van zaken? Zonnefabriek geeft u een update.

Hessel van den Berg
06 november 2017

Op het gebied van zonnepanelen worden er in allerlei onderzoekscentra over de hele wereld nieuwe technieken onderzocht. Sommige zijn al klaar voor de markt, maar van andere is het nog maar afwachten of, en zo ja wanneer ze ooit te koop zullen zijn. We kijken naar een aantal ontwikkelingen om te zien hoe het ermee staat.

PERC

Misschien bent u het al eens tegengekomen; nieuwe panelen met PERC technologie. PERC staat voor ‘Passivated Emitter Rear Contact’, en kan de efficiency van zonnecellen met een paar procent verhogen. De techniek bestaat eruit dat er aan de onderkant van zonnecellen een extra laagje wordt aangebracht, die lichtstralen die helemaal door de cel heen dreigden te gaan zonder vermogen op te wekken, weer terugkaatst zodat ze alsnog binnen de cel worden opgevangen en in stroom worden omgezet.

PERC technologie zonnepanelen 

 

De PERC technologie is relatief eenvoudig in te passen in de bestaande productielijnen van zonnecellen, en wordt daarom al op grote schaal toegepast. Het is geen radicaal nieuwe technologie, maar een kleine verbetering op de gangbare manier van zonnecellen maken. Veel fabrikanten bieden deze PERC zonnepanelen al aan, maar het voegt niet voor alle zonnepanelen iets toe.

Perovskiet

Deze bent u misschien nog niet zo vaak tegengekomen, maar Perovskiet is echt ‘hot’ in de wereld van zonne-energie. Perovskiet is eigenlijk een mineraal bestaande uit kristallen van Calcium-Titanium-oxides (CaTiO3) maar de naam Perovskiet wordt gebruikt voor alle kristallen met dezelfde soort structuur als het oorspronkelijke mineraal. Het blijkt dat bepaalde materialen op basis van perovskiet kristallen heel goed zijn in het omzetten van zonlicht in stroom.

perovskiet kristal 

Wat het onderzoek naar perovskiet zo interessant maakt, is de snelheid waarmee de efficiency van de cellen verbetert. Normaal gesproken duurt het tientallen jaren voordat de efficiency van een nieuwe techniek toeneemt van enkele procenten tot aan waarden die vergelijkbaar zijn met de bekende technieken (bijvoorbeeld 20%). Bij perovskiet is men echter van 3,8% efficiency in 2009 naar 22,1% in 2016 gekomen; een ongekend snelle verbetering!  Begrijpelijk dus dat er grote opwinding bestaat over de mogelijkheden van deze compleet nieuwe technologie. Maar op de echte toepassing ervan in commercieel verkrijgbare zonnepanelen zullen we nog wel even moeten wachten: Het blijkt dat de cellen op dit moment nog weinig stabiel zijn, en daarom al heel snel degraderen. Pas wanneer men heeft uitgevonden hoe ze de cellen én stabiel én betaalbaar in een zonnepaneel kunnen verwerken, wordt het voor zonnestroom systemen interessant.

Dakpannen

Waar veel mensen reikhalzend naar uitkijken, zijn de zonnecellen in dakpannen waar Tesla al wat reclame voor heeft gemaakt. Eerder berichtten we er al over maar sindsdien is er eigenlijk weinig nieuws gekomen. Tesla zegt dat de dakpannen al geïnstalleerd zijn op de daken van een aantal Tesla werknemers, maar hoe dat precies uitpakt en wat het oplevert, weten we nog altijd niet.

tesla zonnepaneel dakpan

Het probleem bij de dakpannen is vooral de verbinding tussen de dakpannen onderling: Hoe moeten ze allemaal elektrisch aan elkaar gekoppeld worden? Wat gebeurt er als een dakpan zonnecel kapot is, hoe voorkom je dat een hele rij dakpannen daardoor uitvalt? Moeten er achter elke dakpan by-pass diodes worden geplaatst en zo ja, is zo’n installatie nog wel betaalbaar? Totdat er goede antwoorden op die vragen zijn, zullen wij bij de Zonnefabriek nog wel even wachten voor we ze gaan aanbieden. 

Ons advies

Van de genoemde nieuwe ontwikkelingen zijn alleen PERC zonnepanelen voor nu interessant. Veel fabrikanten van zonnepanelen hebben iets van PERC technologie toegevoegd aan hun bestaande cellen en zijn daardoor iets in efficiency omhoog gegaan. Zonnefabriek biedt voornamelijk haar twee huismerken aan: SunPower en Q-cells. Beide zijn hoog-efficiënt, waarbij onze Q-cells panelen een piekvermogen van 300 Watt-piek per paneel hebben. Deze panelen gebruiken de zogenaamde ‘Q.ANTUM’ technologie van Q-cells, waar de PERC technologie ook een onderdeel van is. Maar Q.ANTUM is nog veel méér dan alleen maar PERC en biedt daardoor niet alleen een hogere efficiency dan de meeste maar bijvoorbeeld ook een veel lagere degradatie dankzij speciale bescherming tegen verschijnselen als PID.

SunPower tenslotte is ons andere topmerk, met de hoogste efficiency die op de markt te verkrijgen is. SunPower panelen variëren in piekvermogen van 327 tot maar liefst 360 Watt-piek per paneel. Deze panelen gebruiken weliswaar geen PERC technologie, maar zijn op andere manier zó efficiënt gemaakt, dat de bestaande cellen, met of zonder PERC, nog altijd ver achterblijven.

Wij blijven kijken naar de beste producten die we u kunnen aanbieden, of het nu gaat om zonnepanelen, omvormers, of montagemateriaal. Voorlopig kunnen we u de zonnepanelen van Q-cells en SunPower van harte aanbevelen, maar als er nieuwe interessante ontwikkelingen aankomen, zullen we daar zeker goed naar kijken zodat we u altijd van de beste adviezen kunnen voorzien.

Weten wat bij u mogelijk is?

Vraag vrijblijvend advies aan
Advies aanvragen

Gerelateerd nieuws

Nieuws berichten
2020-07-31
Zonnefabriek is reuzetrots op ons 400 Watt-piek paneel van SunPower, maar er blijken inmiddels ook al panelen op de markt te zijn van 500 en zelfs 600 Watt-piek! Groot verschil: de afmetingen.

lees meer ›
2020-06-01
Ons onderzoek naar het verschil in degradatie tussen SunPower zonnepanelen en die van andere merken gaat alweer zijn zesde jaar in! We volgen een aantal systemen die we hebben geplaatst in de eerste helft van 2014, en kijken naar verschillen in opbrengst tussen systemen met SunPower panelen en die met andere panelen, om te zien of SunPower zonnepanelen hun vermogen inderdaad langer vasthouden dan andere, zoals de fabrikant zelf beweert.

lees meer ›
2019-12-26
Ons favoriete merk zonnepanelen is een samenwerking aangegaan met wat wel eens een nieuw voorbeeld van ‘Neerlands trots’ kan worden: superauto-fabrikant ‘Lightyear’ met zijn ‘Lightyear One’. Wat houdt dat in?

lees meer ›