Ik wil advies

Nieuwe SMA App geeft real-time opbrengst van zonnepanelen

Opvolger van de ‘Sunny Portal’ app nu beschikbaar

Nieuwe SMA App geeft real-time opbrengst van zonnepanelen

Niet alleen maar voor de ‘solar nerds’ onder ons: regelmatig bijhouden hoe het met de zonnepanelen is gesteld is voor iedereen een goed idee. Daar bestaan verschillende manieren voor, en één daarvan heeft een nieuw jasje gekregen. We stellen u graag de nieuwe ‘SMA Energy App’ voor.

Hessel van den Berg
23 oktober 2020

Mensen met een SMA omvormer in huis kunnen hun opbrengstgegevens op verschillende manieren aflezen. De meeste mensen gebruiken de Zonnefabriek app, die een eenvoudig overzicht geeft van de geproduceerde zonnestroom, en waar je bovendien nieuwe klanten in kunt aandragen waar je vervolgens geld mee kunt verdienen.

Maar voor iets meer detail wordt ook vaak de eigen app van SMA gebruikt. Tot nu toe was dat altijd de ‘Sunny Portal’ app, maar die zal binnenkort verdwijnen. Hiervoor in de plaats biedt SMA de ‘Energy App’: grotendeels dezelfde informatie in een nieuw jasje gestoken, maar er zijn ook belangrijke verbeteringen.

Actueel vermogen en weersvoorspelling

Nieuw in de Energy app is de mogelijkheid om het actuele vermogen te zien: dat betekent dat u op elk moment precies kunt zien hoeveel vermogen uw zonnepanelen op dat moment produceren, en u kunt zien hoe dat getal naar boven of naar beneden verandert zodra er een wolkje langsdrijft. Ook is er nu een voorspelling voor de komende 2 dagen bijgekomen, waarop u kunt zien hoeveel energie de panelen in de nabije toekomst ongeveer zullen leveren op basis van de weersvoorspelling voor uw lokatie: dat is handig als u wilt weten op welk moment u de vaatwasser het beste aan kunt zetten om het eigenverbruik te verhogen.

Screenshots van de nieuwe Energy App: links de actuele opwekking, in het midden de voorspelling van de energie, en rechts de verschillende energiestromen

Screenshots van de nieuwe Energy App: links de actuele opwekking, in het midden de voorspelling van de energie, en rechts de verschillende energiestromen

Functies voor e-mobiliteit

Voor wie een SMA EV-charger gebruikt om zijn of haar elektrische auto op te laden, is de Energy app de regelaar om het laadproces aan te sturen. U kunt aangeven op welk moment u de auto tot welk niveau opgeladen wilt hebben, en vervolgens regelt de app dat er voor het laden zoveel mogelijk eigen zonnestroom, en zo weinig mogelijk netstroom wordt gebruikt. Ook kunt u achteraf op de app zien hoeveel van de ‘getankte’ stroom uit welke bron afkomstig was.

omvormer met QR-codeIedereen die over een iets nieuwere SMA omvormer beschikt (sinds begin 2020), kan op de voorkant van het toestel ook een sticker met een QR-code vinden. In de app zit een scan-functie, waarmee u deze QR-code kunt scannen en zo direct in de software van de omvormer kunt binnenkijken. Dat kan handig zijn als de verbinding met het internet er misschien even uit ligt, en u toch wilt weten hoe het met de opbrengst staat. Ook maakt deze functie het wat gemakkelijker om WiFi wachtwoorden in de omvormer te wijzigen, mocht dat ooit een keertje nodig zijn.

Screenshots van de Energy App: hoe u toegang kunt krijgen tot de QR-code scanner voor directe uitlezing van het toestel

Screenshots van de Energy App: hoe u toegang kunt krijgen tot de QR-code scanner voor directe uitlezing van het toestel

Voor iedereen die tegenwoordig de Sunny Portal app gebruikt, is de Energy app al een verbetering, maar hij wordt helemaal interessant voor degenen die naast zonnepanelen ook de andere bouwstenen van een smart home willen inzien. We hebben het dan, naast de EV-charger, over de warmtepomp, slimme stopcontacten, slim witgoed enz. Het is de bedoeling dat u via één app inzicht in en controle over het gehele systeem krijgt.

icoon van de SMA Energy appDe SMA Energy app kan worden gedownload in de App Store en in Google Play; zoek op ‘SMA Solar Technology’. De login voor de Energy App is dezelfde als voor de Sunny Portal. Bent u uw wachtwoord vergeten? Dan kunt u via de app ook een nieuw wachtwoord toegestuurd krijgen, wanneer u het bij Sunny Portal bekende e-mail adres invult. Veel plezier ermee!

Weten wat bij u mogelijk is?

Vraag vrijblijvend advies aan
Advies aanvragen