Ik wil advies

Nieuwe regels voor BTW teruggave in 2020

Wat zijn de consequenties?

Nieuwe regels voor BTW teruggave in 2020

Vanaf 1 januari 2020 veranderen de regels over de teruggave van de BTW op zonnepanelen een klein beetje. Voor de meeste mensen verandert er echter niks: Hoe zit dat?

Hessel van den Berg
21 oktober 2019

directeur Zonnefabriek met sigaar en whiskeyWanneer u een zonnestroom installatie hebt laten plaatsen, dan krijgt u van ons felicitaties: U bent nu directeur van uw eigen Zonnefabriek. Buiten dat we dat zelf heel grappig vinden, zit er ook een kern van waarheid in: Met een zonnestroom installatie op uw dak, bent u in feite een ondernemer geworden, want u produceert iets dat u aan anderen verkoopt, namelijk elektriciteit (een deel van de stroom gebruikt u natuurlijk zelf, maar de rest wordt, met hulp van de salderingsregeling, aan uw energieleverancier ‘verkocht’).

Ondernemers die iets verkopen, moeten over de spullen die ze verkopen BTW afdragen. Aan de andere kant kunnen ze de BTW terugkrijgen voor de spullen die ze hebben moeten kopen om hun bedrijf op te zetten. Dit geldt voor eigenaren van zonnepanelen net zo. Dat is dan ook de reden dat u de BTW over uw zonnestroom installatie kunt terugkrijgen.

Doe maar een gooi

Eigenlijk zou u dus, als directeur van uw eigen Zonnefabriek, moeten bijhouden hoeveel kWh aan stroom u precies aan uw energieleverancier heeft ‘verkocht’ en vervolgens daarover de verschuldigde 21% BTW betalen. Maar noch u, noch de Belastingdienst heeft zin om dat allemaal uit te zoeken. Daarom zegt de Belastingdienst: Weet je wat? We doen gewoon een gooi naar hoeveel stroom u ongeveer per jaar ‘verkoopt’, en op basis daarvan beslissen we hoeveel BTW u verschuldigd bent. Het bedrag dat daaruit komt, noemen ze een ‘forfait’.

Om het simpel te houden, baseert de Belastingdienst dat forfait op het piekvermogen van uw zonnepanelen: Hoe groter het vermogen, des te meer stroom zou u aan het net ‘verkopen’. Ze nemen het piekvermogen van de zonnepanelen in kiloWatt-piek (kWp), ronden dat af naar boven, en vermenigvuldigen het met € 20. Dat wordt dan het forfait. Dus als u bijvoorbeeld 3,2 kWp aan zonnepanelen zou hebben, wordt het forfait 4 x € 20 = € 80. (NB: dit is de berekening voor systemen met zonnepanelen die op het dak liggen, zoals we die bij de Zonnefabriek installeren. Bij systemen waar de zonnepanelen in het dak zijn geïntegreerd, zijn de getallen iets anders!).

Kleine Ondernemers Regeling 

brochure van de kleine ondernemers regeling van de belastingdienstZo werkt het in de praktijk: Na aanschaf van uw zonnestroom systeem doet u als ondernemer een BTW-aangifte, waarbij u uw forfait betaalt, en tegelijk de BTW op de installatie terugvraagt. De Belastingdienst bekijkt dat en betaalt u vervolgens de BTW op de installatie terug, minus dat forfait. In principe zou u dat forfait in alle volgende jaren moeten blijven betalen, omdat u tenslotte nog elk jaar stroom ‘verkoopt’. Het gaat echter om zulke kleine bedragen dat het voor de Belastingdienst nauwelijks de moeite loont, en daarom kunt u gebruik maken van de zogenaamde ‘Kleine Ondernemers Regeling’, oftewel KOR. Volgens deze regeling hoeven ondernemers die minder dan €1345 per jaar aan BTW verschuldigd zijn, niets te betalen. En aangezien het forfait meestal ver onder die grens van €1345 ligt, geldt dat voor al die directeuren van hun eigen Zonnefabriek net zo.

Leuker kunnen ze het niet maken, wel.. anders

Nu gaat er iets veranderen in de KOR, en wel vanaf 1 januari 2020. De belangrijkste wijziging is dat de Belastingdienst komt met een zogenaamde ‘herzieningsperiode’ van 4 jaar. Hoe zit dat?

De Belastingdienst wil graag zeker weten dat ondernemers die van de KOR gebruik maken, niet de boel lopen te flessen: men wil zeker zijn dat de investering die u in het begin had gedaan, en waarvoor u de 21% BTW heeft teruggekregen, ook ècht wordt gebruikt om als ondernemer spullen aan anderen te verkopen, in ons geval dus die stroom.

Om dat beter te kunnen controleren, verlangt de Belastingdienst nu, dat er in de 4 jaar na de eerste aangifte nog elk jaar een BTW-aangifte wordt gedaan, waarin u elk jaar opnieuw  aangeeft hoeveel BTW u dat jaar verschuldigd bent (nog steeds hetzelfde bedrag van het ‘forfait’). Doet u dat niet, dan zou u elk jaar 20% van de BTW die u oorspronkelijk heeft teruggekregen, alsnog aan de Belastingdienst terug moeten betalen.

Klein grut

Nu heeft de Belastingdienst ook geen zin om zich met al te kleine bedragen bezig te houden, en daarom zeggen ze: Als het bedrag wat we zouden terugkrijgen kleiner is dan € 500 per jaar, dan hoeft het niet.

In de praktijk betekent dat, dat als die 20% van de BTW die u oorspronkelijk moest betalen op de zonnestroom installatie minder is dan € 500, u niet gedurende 4 jaar BTW-aangiftes hoeft te doen, en er dus feitelijk niets verandert: Hoera!

Wanneer is dat? Wanneer 20% kleiner is dan €500, dan betekent dat dat de totale BTW die u heeft teruggekregen niet hoger mag zijn dan 5 x € 500 = € 2500. En aangezien de BTW 21% bedraagt van de totale investering, dan geldt dat de totale kost van uw zonnestroom installatie (exclusief BTW) niet hoger was dan € 2500 / 0,21 = € 11.904.

als een installatie méér kost dan €11.900 ex BTW, dan komt 20% van de BTW boven de €500 en zou er gedurende 4 jaar nog een BTW-aangifte moeten plaatsvinden

als een installatie méér kost dan €11.900 ex BTW, dan komt 20% van de BTW boven de €500 en zou er gedurende 4 jaar nog een BTW-aangifte moeten plaatsvinden

Volgt u het nog? De belangrijkste conclusie is dat er ook na 1 januari 2020 niks verandert voor mensen die een zonnestroom installatie aanschaffen mits het totale bedrag dat ze erin investeren niet hoger is dan zo’n € 11.900,- ex BTW. En voor de overgrote meerderheid van onze klanten is dat het geval.

En wat als uw installatie nou tòch meer kost dan € 11.900 ? In dat geval zou u nog gedurende 4 jaar dat ‘forfait’ moeten blijven betalen. U bent dus in totaal een paar honderd euro meer kwijt dan voorheen, althans: daar ziet het er nu naar uit. Aangezien het gaat om een nieuwe maatregel, zijn belastingspecialisten nu aan het bekijken of ze hier nog iets op kunnen verzinnen…

Hoe maakt u gebruik van de BTW teruggave?

Als u, zoals de meeste mensen, gebruik wilt maken van de Kleine Ondernemers Regeling, en 21% van uw investering meteen wilt terugkrijgen, dan moet u allereerst een BTW nummer aanvragen. Met dat nummer kunt u vervolgens de benodigde formulieren op de site van de Belastingdienst invullen en opsturen. Op de site van de Belastingdienst vindt u de te volgen stappen.

Als u echter uw tijd liever aan andere zaken besteedt dan het invullen van belastingpapieren, dan kan de Zonnefabriek één en ander ook voor u regelen. We zijn daarvoor een overeenkomst aangegaan met ZonnepanelenBTW.nl . Voor slechts € 100 halen zij u al het werk uit handen. Onze adviseurs kunnen u precies uitleggen hoe dat werkt.

Mensen die al ondernemer zijn (en dus al een BTW nummer hebben) moeten de BTW van de zonnepanelen aangeven in de BTW-aangifte die ze sowieso al moesten doen, tenzij ze de BTW-aangifte op naam van hun partner (als niet-ondernemer) doen. Voor hulp bij deze specifieke gevallen verwijzen we ook graag door naar zonnepanelenbtw.nl .

Weten wat bij u mogelijk is?

Vraag vrijblijvend advies aan
Advies aanvragen

Gerelateerd nieuws

Nieuws berichten
2021-05-28
Wattpiek is een term die u veel zult tegenkomen wanneer u informatie over zonnepanelen op zoekt. Wattpiek is een meeteenheid die het vermogen van een zonnepaneel aangeeft en wordt vaak gebruikt om zonnepanelen met elkaar te vergelijken. Het vermogen bepaalt hoeveel u kunt opwekken met een paneel. Stel dat u kiest voor 10 SunPower zonnepanelen van 395 Wp. Wat kunt u allemaal doen met uw eigen opgewekte stroom?

lees meer ›
2020-04-22
Als u erover denkt om zonnepanelen aan te schaffen, gaat er vaak veel tijd zitten in het oriëntatieproces. Het kan lastig zijn het juiste moment te bepalen om over te gaan tot aankoop. Wij geven 7 redenen waarom nu de beste tijd is om te investeren in zonnepanelen

lees meer ›
2019-09-19
Prinsjesdag is weer gekomen en gegaan en één van de boodschappen van de koning was dat de energiebelasting op elektriciteit omlaag gaat, en die op gas omhoog. Wat betekent dat voor eigenaren van zonnepanelen?

lees meer ›