Ik wil advies

Nieuwe producten in zonnepanelenland op InterSolar 2018

Nieuwe producten InterSolar 2018

Nieuwe producten in zonnepanelenland op InterSolar 2018

In juni wordt jaarlijks dé grote internationale vakbeurs voor de zonnestroom sector gehouden: InterSolar in München. Grote spelers zoals SMA en SunPower grijpen die gelegenheid aan om nieuwe producten te lanceren. Laten we eens kijken of er wat tussen zat dat voor ons interessant kan zijn.

Hessel van den Berg
27 juni 2018

De ontwikkeling van zonnepanelen, omvormers en alle bijbehorende zaken blijft maar doorgaan: steeds krachtigere zonnepanelen, steeds kleinere omvormers, steeds meer toestellen voor ‘smart energy management’. Wat was er dit jaar allemaal te zien?

Klein en drie-fasig

sunny tripower 3.0-6.0

SMA komt met een kleinere versie van de succesvolle driefasige Sunny TriPower omvormer. Tot nu toe was de Sunny TriPower beschikbaar in de vermogensklassen 5,6,7,8,9,10 en 12 kW, met een vrij fors apparaat van 37 kg. De nieuwe Sunny TriPower is een stuk kleiner en lichter met slechts 17 kg en is verkrijgbaar in de vermogens 3,4,5 en 6 kW. Het is voor het eerst dat kleinere vermogens nu ook over drie fasen verdeeld kunnen worden, dus dat kan in sommige gevallen heel interessant zijn. Verder zijn ze allemaal uitgerust met twee MPP trackers en met een WiFi verbinding. Deze toestellen zal de Zonnefabriek zeker veel installeren in woningen met 3-fasen aansluitingen.

370 Wp in één paneel 

SunPower 370 panelen vergeleken met gewone

SunPower weet de concurrentie nèt weer vóór te blijven met zijn nieuwste zonnepaneel van 370 Wp (Watt-piek), die de hoogste efficiency heeft van alle commercieel verkrijgbare zonnepanelen: 22,7% van de energie van het zonlicht wordt omgezet in stroom. Ten opzichte van hun vorige maximum hebben ze slechts 10 Wp toegevoegd, wat aangeeft dat de tijd van grote verbeterstappen achter ons ligt, tenzij er radicaal nieuwe technologie wordt toegepast. Deze zonnepanelen zijn zeer geschikt voor wie de allerhoogste opbrengst uit een klein oppervlak wil halen. 

Halve cellen 

halve cellen

Q-cells maakt dan weer goede sier met de Q-PEAK DUO G5 zonnepanelen, die dit jaar zelfs de InterSolar Award hebben gekregen. Deze zonnepanelen maken gebruik van een paar nieuwe slimmigheden zoals ‘halve cellen’ en PERC en combineren daardoor een hoge opbrengst met een lange levensduur. De nieuwe technologie van ‘halve cellen’ houdt in dat de individuele zonnecellen in een paneel letterlijk in tweeën zijn gesplitst, waardoor de stroom per cel lager is. Deze lagere stroomsterkte leidt tot nèt iets minder verlies vanwege weerstand, wat de efficiency weer met een paar procent kan verhogen. Met een efficiency van 19,7% zitten deze panelen behoorlijk hoog (maar natuurlijk nog wel een eindje onder SunPower). Deze zonnepanelen zijn een goede keuze voor wie wat meer ruimte op het dak heeft om een constante, hoge opbrengst te bereiken.

Omvormer en autolader in één 

SolarEdge omvormer en oplader in 1

SolarEdge komt met een combinatie van omvormer en laadstation voor elektrische auto’s. Het idee hierbij is, dat de snelheid waarmee de accu van een elektrische auto geladen kan worden, beperkt is door de grootte van de hoofdaansluiting van het huis. Wanneer nu de stroom van de zonnepanelen daarbij wordt opgeteld, kun je de auto veel sneller volladen dan wanneer je alleen van het net, of alleen van de panelen afhankelijk bent. Dus: met de nieuwe omvormer/oplader van SolarEdge kun je, als de zon schijnt, de auto sneller voltanken dan anders. Nadeel is hierbij dat het om een 1-fase omvormer/oplader gaat dus we verwachten niet dat er heel veel vraag naar zal zijn, want wie zijn auto snel wil laden zal eerder voor een 3-fasen laadstation kiezen.

En nog veel meer... 

Er is ook altijd weer veel te doen over batterijen, maar voorlopig blijft het devies nog: afwachten tot we meer weten over de terugleversubsidie na de afschaffing van de salderingsregeling, want alleen dán kunnen we berekenen of en zo ja, hoeveel batterijen de moeite waard zijn om te installeren.

En tenslotte worden er allerlei nieuwe producten vertoond die te maken hebben met montage materiaal, technische controles, en schoonmaakartikelen waar we u niet mee willen vervelen. De markt is in elk geval nog volop in beweging en dat is goed om te zien: Met alle innovatie die uit zo’n vakbeurs naar voren komt is zonne-energie hard op weg om binnen afzienbare tijd op grote schaal de klassieke, vervuilende energiebronnen te verdringen.

Weten wat bij u mogelijk is?

Vraag vrijblijvend advies aan
Advies aanvragen

Gerelateerd nieuws

Nieuws berichten
2022-02-08
2022 is nog maar net begonnen of er staan alweer allemaal nieuwe producten in de etalage van zonnepanelenboeren! We pakken er een paar uit die voor onze klanten misschien interessant kunnen zijn.

lees meer ›
2022-01-06
Zonnefabriek heeft in het afgelopen jaar weer op een aantal gebieden mooie vooruitgang geboekt: zo kregen we nieuwe producten in het assortiment, kwamen met een nieuwe app en verkregen de felbegeerde scope 12 certificering. Wat voor moois staat ons, en u, komend jaar nog te wachten?

lees meer ›
2020-06-09
Er gaan veel verhalen de ronde over zonnepanelen. Voor een deel gaat het om misvattingen. Deze helpen we met dit artikel graag de wereld uit.

lees meer ›