'Nieuwe' Nederlanders vullen tekort technisch personeel.

'Nieuwe' Nederlanders vullen tekort technisch personeel.

Nieuwe' Nederlanders & tekort techniek

'Nieuwe' Nederlanders vullen tekort technisch personeel.

Zonnefabriek neemt regelmatig nieuwe monteurs aan vanwege het almaar groeiende werk. Meestal besteden we daar in de nieuwsbrief geen aandacht aan, maar deze keer staan we even stil bij onze nieuwste aanwinst Filmon, die uit Eritrea naar Nederland is gekomen en nu als ‘nieuwe Nederlander’ ons team versterkt.

Roos Godthelp
10 september 2018

“Tekort technisch personeel nadelig voor hele maatschappij”, zo luidt de titel van een  artikel van Een Vandaag. De laatste tijd is het tekort aan technisch personeel veel in het nieuws geweest, en komt duidelijk naar voren dat de druk om meer technisch personeel steeds groter wordt. Uit een  onderzoek van ROVC blijkt dat hierdoor de concurrentiepositie van Nederland negatief beïnvloed zal worden. Van groot belang dat we daar als maatschappij verandering in aanbrengen, dacht ook Zonnefabriek. Er zijn ontzettend veel ‘nieuwe’ Nederlanders, Nederlanders die om welke reden dan ook naar Nederland zijn gekomen, die technisch zijn opgeleid en graag de handen uit de mouwen steken.

Filmon

Zo ook Filmon. Bijna twee jaar geleden is Filmon, zonder familie, vanuit Eritrea naar Nederland gekomen. Net als vele anderen op de vlucht voor het dictatoriale regime en onderdrukking in Eritrea. Via een kennis, een medewerker van Zonnefabriek, is Filmon met Zonnefabriek in contact gekomen. Hij werkt inmiddels bijna een half jaar met ons, tijd om eens te vragen naar zijn mening over Nederland, Nederlanders, de eventuele verschillen en wat hij vindt van zijn nieuwe werk bij Zonnefabriek.

Filmon op het dak 1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Van Arcen naar Amsterdam

De eerste anderhalf jaar in Nederland heeft Filmon in Arcen gewoond, daar ontmoette hij ook collega Wim, die hem uiteindelijk aan Zonnefabriek heeft gekoppeld. Na een paar maanden heen en weer carpoolen tussen Arcen en Amsterdam is hij twee maanden geleden naar Amsterdam verhuisd. We vroegen hem wat hij leuker vindt, het wonen in een (klein) dorp als Arcen of in een (grote) stad als Amsterdam. Filmon zelf komt uit de hoofdstad van Eritrea, Asmara. “Het wonen in een grote stad als Amsterdam bevalt me heel goed, er gebeurt hier meer dan in Arcen. Het is drukker met mensen en daarnaast vind ik een hele mooie stad. Het is wel wat onpersoonlijk soms en met de directheid van de Nederlander, waar ik wel een beetje aan moest wennen, kan ik me voorstellen dat het soms eenzaam kan zijn. Gelukkig woon ik hier met twee andere Eritreeërs, waardoor ik me niet alleen voel.” De directheid van de Nederlander was wel ook gelijk een van de dingen waar Filmon aan moest wennen: “Mijn eerste indruk van Nederlanders was erg goed, het zijn meestal aardige mensen. Ze denken alleen regelmatig  geen twee keer na voordat ze zeggen wat ze vinden. Deze directheid kan soms heel fijn zijn, maar komt soms ook wat bot over. Ik heb ook wel eens gehad, dat wanneer ik op een klus kwam de klanten het moeilijk leken te vinden dat ik ‘niet Nederlands ben’, door bijvoorbeeld een blik. Gelukkig heb ik dit niet vaak mee gemaakt hoor! En lijken Nederlanders over het algemeen erg vriendelijk!”

Enthousiast over verduurzaming

Filmon is het perfecte voorbeeld van het technische personeel dat gemist wordt in Nederland. Filmon geeft zelf aan zeer technisch te zijn aangelegd. In Eritrea werkte hij jarenlang als loodgieter, maar nu heeft hij een heel ander vakgebied gevonden. Filmon werkt nu ongeveer een half jaar voor Zonnefabriek en werkte binnen een paar weken als volwaardig medewerker in een van de installatieteams. “Ik vind het werken voor Zonnefabriek erg boeiend, en vind het helpen met verduurzamen van Nederland op deze manier interessant”. In Eritrea lijkt deze verduurzaming nog minder aanwezig, volgens Filmon zijn ze door alle onrust die er heerst, geremd in de ontwikkeling hierin. Wel geeft hij aan dat hijzelf het ‘duurzaam zijn’ al langer interessant vindt en hij enthousiast is hier meer over te leren via werken met zonnepanelen. 

Filmon op het dak 2

 

 

Inburgeren en beheersing Nederlandse taal van groot belang

Het werken en wonen in Nederland bevalt Filmon goed. Over het tekort aan technisch personeel op de arbeidsmarkt, wat veel Nederlanders zorgen baart, zegt hij het volgende: “Ik vind het goed en interessant dat er geprobeerd wordt het tekort aan technisch personeel aan te vullen met ‘nieuwe’ Nederlanders. Het is voor deze ‘nieuwe’ Nederlanders een grote kans om aan werk te komen in Nederland, omdat dit soms lastig is.” Wel geeft Filmon aan dat het van belang is voor mensen die aan het werk willen om Nederlands te leren: “Ik heb zelf een inburgeringscursus gevolgd en ik vind dit een hele goede manier om te leren hoe Nederlanders werken en wonen. Goed Engels spreken is fijn, maar het leren van de Nederlandse taal is belangrijk om hier te kunnen werken en wonen”. Filmon spreekt dan ook zeer goed Nederlands. Op de vraag of Filmon hier wil blijven of liever terug naar Eritrea zou gaan, geeft hij heel eerlijk antwoord: “Natuurlijk ga ik liever weer terug naar mijn eigen land en mijn familie in Eritrea, maar het is erg moeilijk om nu over de toekomst te beslissen. Ik heb het nu erg naar mijn zin in Nederland en het bevalt me goed.”

Wij van Zonnefabriek zijn in elk geval erg blij met Filmon en hopen dat hij nog lang voor ons kan en wil blijven werken! Hopelijk kan het tekort aan technisch personeel met ‘nieuwe’ Nederlanders, waarvan een groot deel zeer bereid is om te werken, verholpen worden.

Filmon op het dak 3

 

Weten wat bij u mogelijk is?

Vraag vrijblijvend advies aan
Advies aanvragen

Gerelateerd nieuws

Nieuws berichten
2019-11-01
Hoe was het weer in de afgelopen maand voor de zonnepanelen? Wat zegt dat over de opbrengst? En hoe verhoudt het zich tot voorgaande jaren?

lees meer ›
2019-10-30
De salderingsregeling die ervoor zorgt dat we de stroom die we aan het net leveren, 1-op-1 mogen verrekenen met stroom die we afnemen, gaat op de schop. Vanaf 1 januari 2023 wordt de regeling langzaam afgebouwd. Minister Wiebes geeft in een brief van 28 oktober meer duidelijkheid over de plannen.

lees meer ›
2019-10-21
Vanaf 1 januari 2020 veranderen de regels over de teruggave van de BTW op zonnepanelen een klein beetje. Voor de meeste mensen verandert er echter niks: Hoe zit dat?

lees meer ›